Selasa, 13 Ogos 2013

Sambutan Birthday Adam 2013 : Cerita Yang Dah Basi

Assalamualaikum.....

Pasti masih ramai yang dalam mood beraya kan. Kita dah masuk ofis. Maklumlah, kampung dekat jer...so tak perlu cuti panjang sebab boleh balik anytime. Hehehehehe


Fuh...puas sungguh menahan nafsu daripada buat entry tentang makanan sepanjang Ramadhan yang baru lepas nie. Namun, bersyukurlah sebab ianya telah berlalu.

Birthday Adam pada bulan Jun yang lepas. Sebelum puasa lagi. No celebrations. Hanya kami 3 beranak jer pergi lunch di Old Town. Sebelum tu, kita order kek dengan blogger Kuantan, Rozita. Rumah Ita nie seberang jalan jer dari rumah hubby di Kuantan tu. Dekat jer..

Lunch hari Jumaat. Kol 12 dah ambik kek. Walhal, makannya lepas solat Jumaat. Hah..amik...dok berpanas kat rumah sebab rumah Kuantan tak ada fridge. By the time sampai ke kilang jemput hubby, chocolate toppingnya dah habis meleleh2. Hahahahahhaha

Kami decide untuk lunch di kopitiam jer. Sampai di Old Town, kami rearrange seadanya keras tangan kami sendiri deco cake tu...hahahahha. Yang penting, adalah sedikit ingatan dari kami untuk Adam. Birthdaynya jatuh pada hari Ahad, tapi celebrationsnya bermula dari hari Jumaat. Hadianhnya ialah percutian ke Pantai Timur...hehehehehhe.


Adam di paksa menyengih oleh mama. 

Aduhai...cair bair toppingnya. Sorry yer bang...


Dah boleh tersenyum

Strawberry Ita toppingkan...mak oii..saiz besarrrrr tau. Sedappp sangat. 

Kek nya. Ada lapis cheese.


Kek Ita nie, tak macam kek biasa. Kek nya ada tekstur yang menarik. Kenyal dan lembut, chewy dan gebu. Ha macam mana tu? Combination of all. The cheese layer? Oh my... sangat menarik.

Toppingnya rich but not extremely sweet. Sangat balance and reasonable kemanisannya. And, kami sekeluarga bukanlah pemakan kek sangat, tapi this cake we managed to finish tau!

Kononnya, nak makan sikit and nak suruh hubby bawa ke kilang. Bolehlah shares dengan engineers dia. Tapi sedar2 dah tinggal suku...cheh..apa yang nak dibawanya lagi kan..

So, Ita, thank you so much yer.

Oh, hadiah Adam kami beri berupa journey makan2 ke Pantai Timur untuk Adam. Akan menyusul kemudian yer.... Kita selesaikan dulu entry2 hangat raya yang lepas yer.


28 thoughts..:

luddin berkata...

kak ...that cake looks yummy!!

Kakcik berkata...

Seronoknya Adam. :)

IndaMarya berkata...

tudia kek, tapi jaga2 jgn banyak tau nanti guuuumukks.he he.

Suhami Ahmad berkata...

wah hakakkkkk....very the jelessss.... dgn kek ittew
*psttttt...atok plan nak backpacking ke pantai timur x lama lagi.......wiiiiiiiiiiii

ummiross berkata...

Aduh!!, terkecur juga airliur tengok topping coklat yang meleleh tu.

Salam Aidilfitri buat Ziela, maaf zahir batin.

Nur-nba berkata...

Happy Belated B'day Adam... Cute je Adam... Selamat Hari Raya buat Kak Aziela sekeluarga... Maaf zahir dan batin.

aizamia3 berkata...

susah nak tengok dak Adam senyum kak.. ;)

psstt: kisah beraya akan menyusul kemudian.. ;)

gadisBunga™ berkata...

woahhh...coklat meleleh tuh sebenarnya nampak seksi! happy birthday Adam!

Cho Zila berkata...

Dah beaarpun Adam... mesti sangat sedap kek tu... jomler tak sabo nak dengar citer raya lak...

:: Cik Viva :: berkata...

salam kenal..
Happy belated day utk ADAM & kek yg sedap itu.

Uncle Lee berkata...

Hello Aziela, thats a very good looking boy you have there. And the cake looks really sedap best!
For some reason or other, even though we get cheap strawberries here, I have never gone overboard for them.
But strawberry jam makan juga.
I miss Kuantan, and Teluk Chempedak. Used to go there makan Malay food, and often on way back from Trengganu will stop dekat Cherating beli fresh sungei crabs, bring home.

How was the hari raya? Semua dan makan, lemang, ketupat? Ada orang main tu bamboo meriam?
Best regards,
simpan satu lagu dalam hati.
Lee.

RamRamCute berkata...

Happy Belated Birthday Adam....sedapnya cake birthday dia...semoga adam menjadi anak yg soleh dan berbakti pada ibubapa serta berjaya dalam pelajaran.

Aziela berkata...

@luddin It was...hihihihi

Aziela berkata...

@Kakcik Dia selalu kontrol2 macho jer..hehehehe

Aziela berkata...

@IndaMarya This one lain dari yg lain la dear. Bolehlah...off kejap. hehehehe

Aziela berkata...

@Suhami Ahmad Ko plan baik2 tok. Ko cuba explain sket kenapa ko abaikan blog ko tok? Ramai yg tertanya2 nie.

Aziela berkata...

@ummiross Salam Hari Raya kak....

Aziela berkata...

@Nur-nba Untuk Nur juga yer...

Aziela berkata...

@aizamia3 Dia memang susah. Kalau tengok cerita lawak jer dia gelak x ingat...hehehehe

Aziela berkata...

@gadisBunga™ Seksi kan.... yang makannya jer x seksi..hahahaha

Aziela berkata...

@Cho Zila Iyerla kak. Kejap jer dah besar.

Aziela berkata...

@:: Cik Viva :: Salam kenal kembali. Terima kasuh sudi singgah

Aziela berkata...

@Uncle Lee Lee dearie.... Thank you so much for the compliments.
I believe your strawberries are even sweeter over there. Funny you abandoned the fruits but taking the jam. East Coast is still charming, lee. Come down here lah Lee. Let us bring you through the memory lane.

Makan semua done already. Malacca was happening as usual, but minus the meriam buluh. Instead we have rockets...hahahaha

Aziela berkata...

@RamRamCute Terima kasih awak...

Seri Kandi Tanah Jauhar berkata...

Aziela kena carik sejarah kek tu kat blog Ita tau, hehehe

Aziela berkata...

@Seri Kandi Tanah Jauhar Wah,...macam sesuatu jer. Harus saya godek nie.

Azham Vsvc berkata...

Fuh Adam nampak sangat kacak dalam gambar di atas...tak lama lagi akak dah boleh terima menantu hehe!

Rozita berkata...

hehe... kak... soo sory..baru nampak post ni.. kesiannya akak.. nape x cakap nak mkn lepas jumaat? kalau x leh tinggalkan kat rumah ita dulu..kesian Adam mkn kek cair.. harap jangan serik ye kak..

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink