Khamis, 19 Jun 2014

Asal Usul Kuaci Biji Bunga Matahari

Assalamualaikum.....

Adik ipar kita ada bela hamster dua ekor. Sebelum dia masuk kerja tahun lepas, dia tinggal di Melaka dengan hamster2 dia tu. So, makanan hamster kan banyak kuaci. Bila mommy sapu rumah, habuk2 kuaci dan serpihan kuaci tu, mommy taburkan jer di pangkal pokok rambutan mommy yang masih kecil. Sebulan kemudian tiba2 mommy perasan yang ada pokok baru tumbuh. Mommy biarkan, rupa2nya pokok bunga matahari. Wah, terperanjatlah kami. Kuaci pecah2 balance hamster makan pun boleh tumbuh jadi pokok?

Baru2 ni, pokok tu dah berbunga. Kita baru tahu yang sebatang pokok, ada sekuntum bunga jer. Betul ke? Hubby yang cakap. Lepas tu hubby tunjuk kuaci dari dalam bunga matahari tu...


Nampak tak biji kuaci? Ini kuaci di tengah kelopak bunga tau...

Nampak bunganya? Bila bunga matahari dah kering dan 'tua' barulah boleh di ambil kuacinya. 

Sama macam kuaci yang kita beli selalu tu kan....

Kami merasa makan kuaci mentah... Lemak..

Kita lebih suka kuaci biji bunga matahari berbanding kuaci biji labu. Kuaci biji labu tu kalau gigit nak kupas, dia selalu jadi penyek. Bukan main susah lagi nak makan. 

Ada sesiapa lagi yang tahu macam mana kuaci biji bunga matahari di dapati? Ker, kita sorang jer yang jakun? Hahahahahhaa.....






16 thoughts..:

Nurzakiah Hanum berkata...

great sharing

asyifa mustaffa berkata...

Oh..! Bru tau...bole la cuba hampas2 kuaci tu kan kak...tabur je kut mna2 yek...hehe..
Sy suka bila dia da besar pokoknya...cntik bunga dia...:)

Norma NML berkata...

Akak tahu bila tengok kt packing tu sunflower seed..tu la yg tahu..hehe..tapi yg tu biasanya kecikl maybe yg jual tu dari spesis yg lain kot..

idzwa kamaruddin berkata...

malas nak mengopek tu yg dah lama tak mkn kuaci..

Pizli Mat Wazip berkata...

Saya suka pokok bunga matahari tapi tak tau nak cari mana.

:: Cik Viva :: berkata...

Boleh buat karangan ni tajuk aku sebutir kuaci..heheh

Kakzakie berkata...

Dulu masa kakak kecik-kecik memang kami makan ini mentah-mentah aje Ziela. tak sakit perut pun tau. Budak dulu lasak dan sihat:)

Rai Ourkizuna berkata...

akak tau akak sangat comel.. hehehe..

❤Kamsiah❤ berkata...

kalau makan kuaci..tak boleh stop..ngap ngap ngap..sampai abis..tp tak kenyang2.:)

Fiza Zahari berkata...

Green hand Mommy..:)
Tumbuh terus pokok bunga matahari ..

PS: Boleh aja kalau akak nak belajar meroti...saya boleh ajar utk buat pelbagai jenis bun...bila bila akak free, boleh call/sms saya...013 3650783

lieyalatif berkata...

ooo mcm tu ke kak...balance2 hamster makan, tabur2 leh hidup yeak..sejuk tu tangan heheeheh... tak pasal2 hidup pokok hah....bunga die cantik plak tu kan kak....

tu le akak share ni baru tau..selame nitau makan jek...lieya suke kuaci jugak sbb rangupsenang kupas kalo gigit...kalo kuaci bijik labu tak feel sgt...bak kate akak mcm lembik2....

kakyon berkata...

kuaci pun ada khasiat tertentu untuk kesihatan..

Seri Kandi Tanah Jauhar berkata...

hehehehehe... akk tahu.. tapi bila Aziela tunjuk gambar lebih jelas lagilah. Cuma tak sangka dari kuaci bekas hamster tu bleh tumbuh bunga...

Seri Kandi Tanah Jauhar berkata...

oh, lupa nak cakap.. akk pun lagu suka kuaci sunflower dari labu... lagilah kuaci hitam tu lagi susah nak makan.. yg putih tu masih senang lagi.. hihi

Sukma Haron berkata...

Baru tau

Ida Raihan berkata...

Singgah kejap. Saya tengah jalan-jalan dan melihat blog ini.

Saya dulu ada banyak pohon bunga matahari. Tetapi saya belum faham jika biji matahari boleh kita makan. Jadi dibuang jer semua. besar-besar dan cantik.

Ida Raihan
http://idaraihan.wordpress.com

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink