Khamis, 22 November 2012

Puan, I Can't Attend the Interview Because ........

Assalamualaikum.....

Minggu nie ada interview. Last week dah called up semua candidates and sent e-mail. So, diorang wajib reply whether boleh datang atau tidak. Kami guna Jobstreet.com. Kalau ada yang tak datang interview tanpa pemberitahuan awal, maka syarikat boleh letak remarks pada resume dia yang dia pernah tak attend interview without information. Basically, resume dia ada cacat sikit bila dia apply kerja dengan company lain.

And yes. I am very strict. Kalau ada candidates yang suka2 buang masa kerja orang lain, I always put remarks 'No Show Interview'. Selagi penjelasan dia tak memuaskan hati, selagi tu kita tak clearkan. Sorry. Cari kerja is a serious business.

So, the day before interview, ada seorang candidate called. A lady.

She : Puan, my name is XXXXX. I am supposed to attend the interview for XXXXX position tomorrow. But I can not come.

Kita : Ok.

She : I am sorry puan. I can not come because I have problem. I am short of money.

???!!!

Kita : You...what? Come again?

She : I am short of money, Puan.

Kita : Ok. Where r you staying?

She : Shah Alam, Puan. But Puan, if there's any further opportunity, please do not hesitate to include me in, yer Puan...

Kita : Ok.. Thank you for your interest.


Lepas hang-up, termenung kejap kita. Mahal ekk tambang dari Shah Alam ke Bukit Jalil? Ok, maybe betul dia tengah tak ada duit. Maybe dalam poket dia pun tinggal 2-3 ringgit jer kot. Sympathy..? Yes. But empathy..? Maybe not.

Basically, kalau masalah sekecil ini pun dia tak boleh selesaikan, macam mana dia nak handle bigger problems? And position yang dia apply nie is considered profesional level. Kalau dia ada sikap macam nie, maknanya sebelum interview lagi dia dah gagal.

And this person is a degree holder. Itukah kualiti degree holder sekarang? Harap2nya dia adalah satu antara sejuta.

23 thoughts..:

Kakcik Nur berkata...

MUNGKIN dia tengah betul2 sesak dan tiada siapa yang dapat dijadikan dahan tempat bergantung. Bagaimanapu dia kena berusaha kerana bila dia bekerja nanti, cabaran yang menanti lebih besar lagi...

Rai Ourkizuna berkata...

setuju kak..kalau baru interview da pandai bagi alasan..nanti bila da kerja hujung bulan tak cukup duit takkan dia nak bagi alasan pulak tak pegi kerja..hish..

:: Mrs.Eady :: berkata...

mungkin betul-betul dia tak cukup duit....kebetulan di dlm kesusahann..

Pearl Kaz berkata...

Sayangnyeee.. gaya dia dah macam berminat nak kerja. tp minat dia belum ckup utk buat dia bersungguh2 cari jalan utk pergi interview.. Huhuhu..

♥ Wina ♥ berkata...

hurmmm kesian pulak..betul dia susah time tue kot uhuhuhuu..

Aziela berkata...

Kakcik Nur : Betul Kakcik. Itulah yang saya ralat sedikit tu.

Aziela berkata...

Rai : Sebab tu lah bila cari pekerja, semua aspek mesti diteliti. Hal kecik macam nie dah cacatkan peluang dia.

Aziela berkata...

Mrs Eady : Memang kesian. Kalau betul pun, dia tak patut beri alasan itu sebagai masalah utama. Ada cara yang lebih profesional lagi tanpa mencacatkan application dia.

Aziela berkata...

Pearl Kaz : Sayang kan...

Nur-nba berkata...

Susah nak terima alasan dia .. Rasanya calon ni sepatutnya cuba selesaikan masalah tu dan tunjukkan kesungguhan pada pekerjaan yang dipohon.

Nur-nba berkata...

Kak Aziela, Nur nak jawab tentang pertanyaan akak tu.. Blog masih blog yang lama. Bila akak dah jadi "admin" pada blog akak tu menggunakan akaun gmail baru, akak boleh edit bahagian "Setting" blog dan tulis entri. Tapi jika akak pilih "author" sahaja untuk akaun gmail baru akak tu, akak cuma boleh post entri je (edit bahagian "Setting" tidak dibenarkan).

Akaun lama tu nanti dah tak boleh upload gambar lagi sebab Picasa web Album tu dah melebihi kuota. Jadi akak kena sign-in akaun gmail baru untuk update entri terkini dan upload gambar dalam blog kesayangan akak ni. Tapi jangan risau, akak masih boleh guna akaun gmail lama untuk reply komen atau follow blog2 yang akak suka).

Harap penjelasan dapat membantu pemahaman akak.

azieazah berkata...

Saya pun rasa dia betul-betul tengah sesak. Tiada pilihan. Cuma, mungkin dia boleh sebut alasan lain, dari mendedahkan sebegitu. Kesian juga.

Yaya Azura berkata...

kesiannya..tp masalah dia tu sepatutnya dia boleh selesaikan..dia kena usaha jugak selesaikan masalah sebab dia kan nk pergi minta kerja, cari rezeki..tak kan semudah tu tolak interview..

NzA berkata...

mungkin dia betul2 dlm kesukaran n terdesak.....n dia mungkin benar2 kesempitan..semua kemungkinan boleh berlaku.......

Cuma dalam pemerhatian dan pengalaman akak, anak2 muda skrg ada yg terlebih manja...kt sk pn begitu...cikgu2 muda lbh byk menolak bila diberi tugasan dgn alasan "my co biz is teaching"......buat kerja smbil lewa n xnk belajar prkara yg baru..(tdk semua la mcm tu ttp sebahagian besar). keadaan ini melambangkan keperibadian mrk.

xplorer berkata...

nak apply gak boleh

Aziela berkata...

Nur : Betul..sangat betul.

Aziela berkata...

Nur : Owh...macam tu ekk...

Aziela berkata...

azieazah : Sepatutnya macam tu. Dia kena sebut alasan lain. Personal matter to attend pun x apa.

Aziela berkata...

Yaya : Dia kena profesional kan...

Aziela berkata...

Nza : Akak, saya sangattt setuju. Dan cikgu2 yang tolak t/jwb tu pun mmg saya tahu banyak sgt sbb family pun ramai yg cikgu gak. Diorang share frustrations.

Aziela berkata...

xplorer : Er, tapi x mampulah nak bayar xplorer. Hehehehehe

Azham Vsvc berkata...

Hurm....kesian dia kan tak dapat nak attend interview hehe....tak apalah...mungkin bukan rezeki dia huhu....hari ini saya belajar sesuatu drp blog akak...cara untuk handle panggilan interview ni....it's a really serious business hehe :)

Aziela berkata...

@Azham Vsvc Interview is a business. Employment is a market place.

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink