Meh...share sikit menu sahur yang mudah. Saya masak sardin masak lemak cili padi yang x pedas. Cili sikit jer sbb bulan puasa kan. Hubby pula dah sensitif perutnya.
Nak mudah dan cepat, saya masukkan ubi kentang dan kacang panjang sekali. Bangun pagi, tumbuk cili bawang, masukkan dalam kuali dengan air. Sementara mendidih, kupas kentang dan potong kacang panjang. Bila mendidih, masukkan kentang dan sayur. Sementara kentang lembut, saya goreng ikan bilis garing2.
Lepas tu saya masukkan sardin, santan sekotak dan asam keping. Settle dua lauk...fresh dan panas2.
Ikan bilis ni saya goreng garing, lepas tu angkat. Masukkan pula bawang besar hiris bulat dan cili padi.
Makan panas2....segar biji mata kan...
.
8 thoughts..
Tak pasal-pasal ada yang folo untuk sahur ni..
Kak.. dah lama tak makan sardin masak lemak cili ladi.. kalau dulu biasa makan ni.. sedapnya..
kenangan dulu menggamit memori..
Ky pun kekadang msk utk berbuka..nak tukar selera. Yg simple tu yg sedap..
Ikan bulis goreng tu kakak selalu juga buat Ziela sebab anak-anak kakak memang suka makan ikan bilis goreng berulam timun. Janji jgn pedas sangat.
kannn makna panas-panas ikan bilis tu sedap nyerrrr
Dulu mak sy penah msk sadin cmni...huhu ttba plak rindu masakan mak...
memang betul2 mudah
berselera la sahur lagu ni
saya spesies tak sahur kak
heheheheh
bangun anak2 je sahur
saya minum air ajelah
Catat Ulasan