Khamis, 17 Julai 2014

Dobi Layan Diri 24 Jam

Assalamualaikum.....

Well...kita terpaksa menjadi pelanggan setia pusat dobi layan diri macam nie. Al-maklumlah, washing machine kita kan ke buat hal.....

Masa 1st time pergi dengan hubby, kami tercengang2 juga laaa macam rusa masuk kampung. Study dulu semua nota2 dan instruction kat dinding, kat mesin dan sebagainya.....

Kami pergi ke sini selepas subuh pada hari Sabtu. Konon2 tak nak pergi siang sangat la kan...segan la kononnya.... Kedai ni tak ada orang jaga pun. Kosong jerrr. Tapi, dia ada cctv merata2 dan ada movement sensor merata2 untuk mereka kawal penggunaan elektrik seperti untuk lampu dan kipas. So, bila ada orang bergerak dalam kedai ni, secara otomatik lampu2 terpasang, kipas2 berpusing dan tv pun menyala dengan sendiri..pasang cerita kartun Mickey Mouse dan Donald Duck.

Sabun tak perlu bawa sebab akan disperse dari washing machine secara otomatik. Cuma perlu bawa fabric softener jer kalau guna.

Nampak tak sticker yang tertulis 12 dan 15 tu? Itu untuk berat muatan. 12kg dan 15kg. Pilihlah.... Tapi yang penting, minimum payment ialah 5 hengget untuk satu round. Pakai duit syiling 50 sen yang baru. Memula kami menggelabah juga nak korek duit syiling, tapi hubby tiba2 ternampak machine tukar duit syiling terlindung di belakang sebuah dinding. La....ada mesin rupanya. Berderai2lah turun duit syiling dari mesin tu bila kami masukkan wang kertas.

Lebih kurang 40-50 minit juga nak tunggu basuhnya tu.... Sementara tunggu, layankan jer lah si Donald Duck kat tv tu... ok gak. Next time kena siap2 bawa novel la.... Lepas basuh, mengada2 nak pakai dryer... Dryer pun 5.00 juga minimum. Wa....seronoknya...baju semua terus kering dan wangi. Seluar jeans pun keringggg. Padahal boleh jer bawa balik rumah dan sidai kan....hahahahhaha.

Untuk satu bakul besar baju kotor, habis 20.00 juga kami masa tu. Siap kering lah.... Next time nak save bajet, tak yah pakai dryer lah...10.00 jer cukup.

Oklah, bukan tetiap hari pun. Kami pun x ramai, so seminggu sekali jer mendobinya pun...hehehehe...

Ada sesiapa yang pernah guna?


.

21 thoughts..:

Nurzakiah Hanum berkata...

bagusnya

lieyalatif berkata...

lieya penah guna kak.... tapi buat cuci toto je laa heheheeheh.... syok gak....tau2 dah siap jek.... lagi2 kat putrajaya area rumah lieya ni kedai dobi layan diri die baru2 lagi so syok le guna...mesin semua baru lagi....kain pun elok je jadinye...

NzA berkata...

kat tempat akak pn dah dibuka bbrapa bln lepas tapi akak blm cuti..awal2 buka dulu ada promosi, percuma utk basuhan pertama...mak aiii...penuh kat dlm tu. pepagi dah ada yg beratur.

Acik Erna berkata...

acik tak pernah guna ni Aziela ,..rasanya anak acik lagi pandai hi hi..dia asrama guna mesin macam ni..
hari tu mesin acik rosak..setiap balik kerja masa mandi acik basuh baju
baju anak2 dan ayah anak..acik tumpang basuh dirumah adik

asyifa mustaffa berkata...

Kat area melaka banyk ni kan kak...sy x la pnh guna lg..tp kalu siap dryer tu...ok le klau kena musim tengkujuh kan...senang...!

Aiza Hamdan berkata...

selalu dok tengok n lalu je kat kedainya..ramai juga orang..tp x pernah pergi pon.. :)

Rozita berkata...

pernah kak.. cuma tak sempat cite kat blog je..

kat kuantan ada kat area bank rakyat IM tp bukan la auto camni..ada yg jaga..cuma semua layan diri gak.. kami cuma guna time musim hujan lebat n banjir je..senang baju terus boleh lipat..

Al-Manar berkata...

Use block soap and brush. It is a ggod excercise to keep trim and fit! The money saved can buy sweets and chocolate.

Pizli Mat Wazip berkata...

Doakan saya ada bisnes macam ni satu hari nanti. Saya suka sangat. Tapi since washing machine saya baru saya takdelah guna hehe.

Rai Ourkizuna berkata...

tempat yg saya pegi tu sabun kena isi sendiri.. macam lagi mahal je.. saya cam suka dan teringin sbb mesin basuhnya besar besar.. kat rumah mesin kecik..kena 2-3 round.. saja kan saya nak carik alasan buang duit.. haha..

Kakzakie berkata...

Baguslah Ziela.. kalau tempat kakak ada kakak nak juga. Senang. Tapi bab melipat laaagi malas kan. Kalau dah siap lipat kan lagi bagus kan:)

ummiross berkata...

ummi tak pernah guna lagi Ziela..

Klu first time, memang terpinga-pinga juga kan..

Daddy Ziyyad berkata...

saya pernah guna, tapi bukan di Malaysia...dan rate nya kalau dah convert into RM, still masih murah

aizamia3 berkata...

Ni kami guna waktu kecemasan je.. sebagai contoh bila balik kampung takde tempat nak sidai baju.. bawak g dobi layan diri macam tu.. settle masalah..

Shamsiah Abdul Rahman berkata...

Errrr.. soalan layan diri ni..
Mesin utk lipat baju ada tak?

aby berkata...

salam ziela ..
masa bujang2 dulu kerap guna juga .
pakai syiling jer ..
mcm kt crita Mr Bean tu ..
he..he..

kakyon berkata...

Akk tak oernah guna. Kalau toto atau selimut cada langsir akk hntr dobi biasa..pkai timbang kilo..

~Liya Sufiah~ berkata...

Salam kak,
Liya x de pengalaman guna, tapi hubby liya selalu citer kalau liya outstation dia akan pegi dobi layan diri... sbb malas nak tunggu yang kat rumah nak kena sidai bagai. Kalau layan diri siap kering tinggal lipat, tu pun dia x pernah lipat biar je dalam bakul... huhuhu

Sukma Haron berkata...

Siap ada tv ek...best tak boring tapi kat area taman merdeka permai nie takde disediakan tv

Wahida Ahmad berkata...

Salam lieya... blh berikan alamat dobi ni x? dia berada dkaw mana?
TQ

Tanpa Nama berkata...

Salam... kat mna ye dobi ni?

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink