Isnin, 18 Mei 2015

Ikan Lampam Lemak Kuning

Assalamualaikum.....

Ada rupa ikan ke..? Tengok betul2...Insya Allah nampaklah rupa paras kepala ikan dan isi ikan dan telurrrrr ikan.

Ini, gara2 shopping di pasar tani la ni. Sekarang ni, setiap hari Ahad pagi, kami suami isteri akan memandu ke Kuala Klawang untuk ambil Adam. Outing sehari, tapi pagi2 seawal pak guard kasi masuk, kami dah sampai. Ambil bujang tu, bawa balik PD. Petang pukul 4, hantar balik ke asrama dan kami pulang pula ke Melaka.

Bawa balik tu sebab itu big boy masih homesick maaa....hahaha.

Anyway, selalunya kami tiba awal. So, sementara tunggu pukul 10.30, kami singgah di pasar tani. Jelebu tu pasar taninya setiap Ahad pagi.

Minggu lepas, dapat ikan lampam. Elok lagi menggeliat atas meja. Hubby x pernah makan ikan ni. So beli lah. Seekor tu dalam 2 kilo lebih.

Beli cili, santan segala, jemput Adam, terus berdesup balik PD. Saya terus bersilat kat dapur rumah mak. Alhamdulillah, dapat feedback positif dari isi rumah.

Lain kali boleh try ikan lain pula....


.

12 thoughts..:

Amanda Suria berkata...

Ikan lampam mmg ikan fav abah SA...ooo si abg tu duk asrama kat Jelebu ye.....

Acik Erna berkata...

Ikan lampam yang tulang bqnyak tu je ziela.isi lemak kan masak cili api memang sodap

Lynda Che Lah berkata...

sedapnya kak
adam homesick..
mama rindu dia..ye kan kak..
janji quality time

Cik Puan Eka berkata...

Fav saye ni kak ikn lampam. Goreng pon sodap nyummm

Nour Adieb berkata...

alamak, ngidam tetiba. hee

idzwa kamaruddin berkata...

wahhh...terliur kejap kak!

Seri Kandi Tanah Jauhar berkata...

boleh bayangkan Aziela bersilat kat dapur.. akak ni peminat gulai lemak kuning.. sampai telan2 ailio baca lemak oh lemak.. sedapnya...

Kakzakie berkata...

Demi Adam buat yg termampu Ziela. Biar hatinya pun senang utk terus berada di sekolah & asrama situ..

Kakak jarang masak lemak cili padi sebab anak dara kecik tak tahan pedas walau kakak dgn abang suka.

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

emmmm sedapnyaaaa..
Lama tak makan ikan sungai ni..
Selalunya bila balik kg suami jer..
Sebab pak andak rajin menjala :)

Daddy Ziyyad berkata...

Amboi....Kuala Klawang - PD - KUala Klawang..berapa jam je Adam duduk PD? Hihihihih..Takpe la..dah nama nya homesick..

Lepas raya bawak Adam outing kat Somban ja...:p

aby berkata...

salam ziela ..
klu seekor 2 kg lebih,
besar ikan tu .
ikan lampam ni pun sedap dimakan ..
oh ye ..
minggu exam utk anak2 kita kan

Shamsiah Abdul Rahman berkata...

K.Sham kurang sikit bab ikan lampam ni.. tapi kalau orang masak.. oker jer..

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink