Jumaat, 8 Mei 2015

Makan2 di Terengganu

Assalamualaikum.....

Tak habis2 lagi cerita pasal trip ke Kerteh itu hari kan....

Hari ni, cuci mata sajalah yer.... Makanan Malaysia yang biasa kita semua makan di negeri-negeri Pantai Timur. Di Kerteh, kami tak berapa menikmati sangat, sebab lepas check-out, terus shoot ke Kuala Terengganu. Check-out hari Jumaat, so banyak sangat kedai2 yang tutup. Yang sedihnya, semua kedai favourite saya dan hubby juga tutup. Kedai serunding, kedai makan2 dan termasuklah juga kedai keropok losong kami....uwaaa....

Kami makan di Pasar Payang....kedai kesukaan kami tutup. So, makan sajalah di kedai yang mana agak2 berkenan.

Nasi kerabu...boleh tahan. Hubby suka.

Kesukaan saya, laksam. Bolehlah setakat nak lepaskan rindu walaupun expectation sedap saya tak dipenuhi.


Pada malam terakhir, kami dah keletihan. Hanya saya dan hubby yang keluar makan sementara rakan sekerja saya menolak untuk dinner. Nak berehat saja katanya...

Sayur campur dan telur dadar kosong saja. 

Ada somtam. Saya kecewa...

Malam pertama, kami sempat ke Kuala Dungun. Macam biasa, lepaskan rindu pada tomyam kelapanya....

Tomyam kelapa yang lazat. 

Dan, takkan nak lepaskan peluang untuk menghirup keenakkan Putera Duyong kan....


Khalas....siaplah trip kami ke sana.....

Dan lepas ni kalau saya pergi sana lagi, maknanya saya menghulurkan tengkuk saya kepada mereka semua. Tapi, kalau terpancung sekali pun, saya tetap wajib melaksanakan tanggungjawab saya....




.

14 thoughts..:

Nurzakiah Hanum berkata...

sedapnya

Lea Ismail berkata...

saya kalau jalan2 tempat makan bestlah dicari.

erny firdaus berkata...

sedapnye tom yam dalam kelapa tu...nyumm..nyumm..air putera duyong tu menarik sangat tu... best je tengok.. ;-)

Rai OurKizuna berkata...

menariknya tomyam kelapa tu.. dia masak dalam kelapa ke lepas masak baru dituang dalam kelapa kak..? isinya ada tak..?

Cik Puan Rann berkata...

Bestnya jalan2. Sy dh lama teringin nk ke terengganu, pestime pegi masa sekolah rendah. Lepas tu x pegi dah. Harap thn ni dpt la jenjalan ke sana. Menarik je tgk...

Shahida Dzulkafli berkata...

Sedapnya lah nasi kerabu ngn laksam tu.. huhuhu..

Fazleyatul Aini berkata...

apam balik kat pasar payang sedap tau

Kakzakie berkata...

Walaupun kakak org Johor Ziela tapi kakak memang suka masakan di Pantai timur seperti laksam, nasi kerabu, nasi dagang semua tu..

Pasar Payang punya kain sutera mahal kan..

aizamia3 berkata...

Tengok tomyam kelapa tu teringat bulan puasa tahun lepas.. dari blog akaklah my chef hubby buatkan tomyam kelapa tu.. hehehe.. seisi rumah MIL pelik dengan permintaan saya tu.. ;)

Seri Kandi Tanah Jauhar berkata...

dah lama akak tak jjcm keluar daerah... urmmmm... sedapnyaaaa!!

Macy Humaira berkata...

dalam banyak2 berkenan air kelapa n sup sayur. sebab mcm rupa kueyteow kungfu je.. dapnyaaa

bdw. Salam perkenalan. 3 tahun bercuti dari berblogging. Cuba bermula semula :)

lieyalatif berkata...

fuh kak...kat sane mmg tempat JJCM yg byk bende nak dirase...teliur2 lieya tgk pic akak nieh...tomyam kelapa tu mmg win tu ...lieya penah rase pun kat wan thai kat langkawi...mmg sedap...ntah bile leh dpt repeat balik nieh....

lieya pun ade plan nak ke ganu ni kak...tapi tu laaa sokmo ade hal.....

NzA berkata...

Huwaaaaa...nasi kerabu.....

Dr Singa berkata...

Somtam Kechewa namanya...kesian awak

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink