Khamis, 29 November 2012

Another Breakdown....

Assalamualaikum.....

Not emotional, but material. Hubby's car broke down about 15km before Muadzam Shah, Pahang on our way back to Malacca from Kuantan. And that incident happenned at 10.30 pm. And the destruction?

Total!

Isnin, 26 November 2012

Majlis Perkahwinan di Maju Tower

Assalamualaikum.....

Wah, ini bukan adik kita punya majlis yer. Majlis adik kita kan ker dah di tutup. Ini adalah memenuhi jemputan best friend ayah di Maju Tower. Sepatutnya masa nie, kita attend blogger gathering di rumah Pak Ngah di Lavender Height, tapi dah ayah minta tolong hantar, terpaksalah pendam jer keinginan tu.

First time attend function di Maju Tower nie. Tapi senang jer nak ke sini. Hall nyer tak besar sangat, tapi sangat presentable. Kami datang awal sebab lepas tu nak ke majlis di Ampang pula. Relative ayah juga kahwinkan anak.



Dapat door gift mug bunge2. Paksa mak senyum masa nie.

The dish.

The band..

Disebabkan awal, maka tak crowded sangat. But suka sangat tengok ayah sangat happy sambil berpeluk2 dengan kawan lamanya tu.

Tak apalah kita korbankan keinginan kita. Kegembiraan ayah dan mak tu lebih dari segalanya.

Jumaat, 23 November 2012

Okey, Atok Belanja...

Assalamualaikum.....


Sempena keputusan cemerlang Adam, Atoknya bawa Adam ke KFC. Atok kata, atok belanja Double Down sebagai hadiah. Wah, happy betul atok dengan cucu nie...

Kita...tak larat nak makan dah. Before that dah melantak maggi goreng pedas kat mamak Telok Kemang tu. Best....

But, truely, ayah memang suka sangat melayan Adam. PD pula dah mula ada McD tepi laut. 24 hours plak tu. Selalulah ayah melayankan Adam nie. Tapi sejak kes Gaza nie.... KFC is as good.


Khamis, 22 November 2012

Puan, I Can't Attend the Interview Because ........

Assalamualaikum.....

Minggu nie ada interview. Last week dah called up semua candidates and sent e-mail. So, diorang wajib reply whether boleh datang atau tidak. Kami guna Jobstreet.com. Kalau ada yang tak datang interview tanpa pemberitahuan awal, maka syarikat boleh letak remarks pada resume dia yang dia pernah tak attend interview without information. Basically, resume dia ada cacat sikit bila dia apply kerja dengan company lain.

And yes. I am very strict. Kalau ada candidates yang suka2 buang masa kerja orang lain, I always put remarks 'No Show Interview'. Selagi penjelasan dia tak memuaskan hati, selagi tu kita tak clearkan. Sorry. Cari kerja is a serious business.

So, the day before interview, ada seorang candidate called. A lady.

She : Puan, my name is XXXXX. I am supposed to attend the interview for XXXXX position tomorrow. But I can not come.

Kita : Ok.

She : I am sorry puan. I can not come because I have problem. I am short of money.

???!!!

Kita : You...what? Come again?

She : I am short of money, Puan.

Kita : Ok. Where r you staying?

She : Shah Alam, Puan. But Puan, if there's any further opportunity, please do not hesitate to include me in, yer Puan...

Kita : Ok.. Thank you for your interest.


Lepas hang-up, termenung kejap kita. Mahal ekk tambang dari Shah Alam ke Bukit Jalil? Ok, maybe betul dia tengah tak ada duit. Maybe dalam poket dia pun tinggal 2-3 ringgit jer kot. Sympathy..? Yes. But empathy..? Maybe not.

Basically, kalau masalah sekecil ini pun dia tak boleh selesaikan, macam mana dia nak handle bigger problems? And position yang dia apply nie is considered profesional level. Kalau dia ada sikap macam nie, maknanya sebelum interview lagi dia dah gagal.

And this person is a degree holder. Itukah kualiti degree holder sekarang? Harap2nya dia adalah satu antara sejuta.

Alhamdulillah. Tq My Darling Adam

Assalamualaikum.....

Entry tertunggak.

Alhamdulillah, Adam akhirnya mencapai keputusan cemerlang dalam peperiksaan akhir tahunnya yang lepas. Inilah kali pertama dia dapat menjejakkan kaki ke pentas untuk menerima Anugerah Kecemerlangan tu. Syukur Alhamdulillah.

Adam nie sebenarnya ada mood. Walau macam mana sekali pun kami push dia, dia akan tetap mengikut pe'el dia sendiri. Ada kala dia di atas, dan separuh laginya dia selamba bawa balik keputusan yang boleh menyebabkan mama dia jadi Hulk Hijau! Tapi dia tetap dengan sikap tak kisah dan cool dia. Kadang2, dia tanya semula : "Ada masalah besar ke kalau tak dapat keputusan cemerlang?"   Erk..!

Tapi, semakin usianya meningkat, Alhamdulillah kesedaran tu dah ada. Dia sendiri yang corakkan jadualnya. Kalau dia penat, dia akan rehat. Kalau dia geram nak 'potong' kawan sekelas yang lebih pandai, dia usaha dengan gigih. Tapi, sejak tahun lepas, masa dia darjah 3, kami tak lagi beri tekanan untuk dia dapat nombor cemerlang dalam kelas. Kami hanya sokong dia untuk fokus pada subjek UPSR sekurang-kurangnya.

And Adam, dia REQUEST untuk tuition beberapa subjek yang dia rasa dia lemah. Semangat dia sendiri.

So, tanpa disangka2, sebelum majlis kenduri kahwin bermula, dia sampaikan berita gembira kepada kami. Katanya dapat no. 1 dalam kelas. Mula2 tak percaya juga sebab keputusan online pun belum keluar. Tapi esoknya dia bawa balik surat jemputan dari sekolah untuk majlis tu. Ngam2 majlis tu masa hari Isnin lepas majlis persandingan. Tentatively kita bekerja hari tu, so atoknya lah yang attend.

Tapi, Isnin lepas majlis tu, kita tak sihat. Pening kepala sangat2. Setakat sakit2 badan tu, biasa jer. Tapi bila pening, nak drive ke KL dari PD tu sangat menakutkanlah. Takut tertidur atau pitam masa drive jer.

Bila ke klinik, doctor kata BP kita low. Sikitlaaa. Owh..x cukup rehat dan tak cukup tidur a few days. That's y pening. Tapi bila dah mak dan ayah tengok kita ada di rumah, di suruhlah pergi ke majlis tu. Iyalah, mak ayah pun penat juga. Demi mak ayah dan anak, kita agree.

Syukurlah mak su pun ikut sekali sebab anaknya, cousin kita pun terima Anugerah Lonjakan Prestasi. Tapi dah memang tak sihat, paksa diri juga, semasa dalam dewan, kita pitam. Tak sempat pengsan, sebab Mak Su cepat2 urut dengan minyak angin, bagi minum air dan sebagainya. Sempatlah telan ubat lagi dalam dewan tu. Syukur dapat bertahan hingga ke akhirnya.

Paksa diri senyum dengan Mak Su. Nampak muda jer lagi Mak Su kita kan..


Anak bongsu Mak Su, Asyrul.

Anak sulong Mak Su baru saja tamat pengajian Diploma. Asymeer ialah anak ke-empat dan yang bongsu. Darjah 3 tahun ni. Muda setahun dari Adam. By rite Adam panggil dia pakcik, tapi dah lebih kurang sebaya, dia abaikan pangkat tu. Cuma Mak Su kita jer Adam panggil Nek Su.


Tarian Inang
Tarian pembukaan ialah Inang. Khabarnya team tarian nie sering mendapat jemputan hotel2 di sekitar PD untuk acara2 rasmi mereka. Yer, Adam bersekolah di Sekolah Kebangsaan Si Rusa, Port Dickson. Alaa, sekolah dia dekat2 dengan Muzium Tentera tu.


Di saat Adam menerima hadiah. Selekehnya anakku ini...


Gambar blur. Mamanya berdiri tak stabil sebab pening2 lagi.


Kawan baik Adam. Ini stabil sebab ambil sambil duduk

Kawan baik Adam pun terima hadiah. Mereka terima hadiah Lonjakan Prestasi juga.

Yang kami tahu, Adam kata dia dapat hadiah untuk No. 1 dalam kelas, sekaligus No. 1 dalam darjah dan juga untuk markah tertinggi BM Kefahaman. Tapi bila baca buku aturcara majlis, dia juga dapat hadiah untuk markah tertinggi Sains. Alhamdulillah. Cuma sedikit kecewa sebab prestasi Englishnya merosot teruk. Selalunya dia dapat tertinggi juga untuk English, tapi sikap ignorance dalam diri dia on English menyebabkan prestasinya menjunam jatuh. Hope he learned a lesson.
Hadiah2 yang diterima


Secara automatik, Adam di lantik untuk menjadi pengawas sekolah bagi sessi tahun depan. Kita siap terperanjat tepuk bahu cikgu dia. Betul ke cikgu? Adam nie jenis tak berapa ambil berat penampilan diri di sekolah. Tali leher menggelebeh pun dia selamba jer. Cikgu tu gelak2 bila kita tanya sebab anak kita nie selekeh sikit. Puas kami nasihatkan dia. Papanya lagilah naik angin kalau nampak dia selekeh. Tapi itulah Adam. Belum tiba masanya untuk transform lagi kot.

Walaupun gembira dan bersyukur kehadrat Ilahi dengan rahmat ini, kami semua tetap bimbangkan prestasinya di masa hadapan. Paling menakutkan ialah UPSRnya nanti. Short term punya ketakutan.

Ya Allah, berilah rahmatMu untuk Adam.

Amiin.


Rabu, 21 November 2012

Denggi Tak Semestinya Ada Tanda Typical

Assalamualaikum.....

Minggu lepas, kita sekeluarga ke klinik di Cheng Perdana, Melaka. First, hubby dah mula batuk2 dan selsema yang agak teruk. Second, kita punya tonsil dah semakin melarat. Sampai nak telan air liur pun meleleh air mata sebab sakit. Kenalah ambik antibiotik juga.

Kebetulan, kami sua kan Adam sekali. Adam dah seminggu demam on and off. Doctor on duty kat klinik tu ialah doctor locum. Biasalah, bila hari cuti memang doctor2 muda nie rajin buat locum kan. Sempatlah tanya doctor tu, sekadar berbahasa.

"Doctor locum yer kat sini?"

Muka terkejut. "Yer, hari cuti." katanya.

Oklah..

Bila cerita pasal Adam demam dah seminggu on and off, dia tanya 2-3 kali. "Tak pernah bawa jumpa doktor?"

Kita geleng2. Jelaskan yang bila temperature naik, just bagi panadol and dia pun ok semula. Kita assume sebab Adam masih penat dek padatnya aktivity dan function kenduri kahwin. Yerla, kita rasa tonsil kita mencanak naik pun sebab tak cukup rehat.

Doctor tu cerita.....

"Saya bertugas di ICU. Baru minggu lepas, seorang kanak2 berusia 10 tahun meninggal sebab denggi. Sama juga, tak ada tanda2 typical seperti kebiasaannya denggi. Sekadar demam biasa2 tapi dah lama. Bila bawa ke hospital, dah kritikal. Ibunya menangis2 sebab tak sangka anaknya ada denggi hingga meninggal."

Wahh...kami terpempam. Adam dah mula resah.

Doctor kata lagi..

"Saya ambil darah sikit yer. Just untuk confirmation tak ada denggi. "

Wah, dengar jer macam tu, Adam dah nangis2. Bukannya takut sebab tangannya nak kena cucuk, tapi dia takut dia ada denggi dan...... Na'uzubillahiminzalik.

Tak ada berita dari klinik, makanya keputusan darah beliau normal lah tu. Alhamdulillah.

Tapi kena beringat. Demam berlarutan walaupun tak teruk dan luar biasa, tetap berisiko denggi.

Majlis Perkahwinan Terakhir : Acara Penutup

Assalamualaikum.....

Akhirnya, tibalah ke final chapter kisah ini. Kita mohon maaf kepada mana2 pembaca yang rasa bosan nak baca disini. Tapi kita mesti juga selitkan sebab blog ini antaranya bertujuan untuk merekodkan momen2 indah seperti ini.

Finale untuk majlis ini mestilah majlis bertandang ke rumah pengantin lelaki. Pengantin lelaki orang dekat jer. Kuala Pilah. Dari Port Dickson ke Kuala Pilah, sejam driving dah sampai dah.

Kat sini, of course kami pula tetamu. So, dapat rehat lahkan. Lagipun majlis ini selepas seminggu majlis di rumah kami.

Rombongan kami datang dengan 15 biji kereta. Heheheh..biasalah kan. Family ramai.

So, kami ber'angguh' (berehat sementara sementara menunggu majlis dimulakan) dulu di rumah saudara terdekat pengantin lelaki.


Bawa juga penganan sedikit..


Adik lelaki kita dengan familynya serta Adam yang menempel.


Pengantin muka penat dah nie

Meja makan pengantin

Yang sebenarnya, keluarga pengantin lelaki dah tarik tangan kita dulu suruh duduk di meja pengantin. Katanya mak ayah dan adik beradik duduk di situ. Tapi kita rasa yang lebih layak untuk diberi penghargaan itu ialah pakcik makcik yang bertungkus lumus menjayakan majlis kami hingga berhari2 lamanya. Maka kita paksa mereka, sampai tarik2 tangan paksa mereka duduk di situ. Seronok sangat rasanya bila tengok mereka ceria di situ.

Kami sekeluarga dengan pengantin

Selepas jer kami bergambar di atas nie, tanpa menunggu majlis selesai, kita dan hubby bergegas pula ke KL, menghadiri majlis perkahwinan anak kepada boss kita di pejabat. Yang penting, pengantin dah selamat.

Syukur, Alhamdulillah.

Selesai dah catatan rekod majlis. Tapi sehingga ke hari ini, kalau duduk2 dengan family, kami masih lagi berbincang tentang majlis. Post mortem tak rasmi. Sekurang2nya, next time kalau ada sepupu yang kahwin, bolehlah kami kongsi experience kami.

Selasa, 20 November 2012

Majlis Perkahwinan Terakhir : Persandingan

Assalamualaikum.....

Acara kemuncak...

Persandingan...

Pelaminnya.

Purple & White warna pilihan


Sempat juga kita bergambar dengan pengantin. Syahdunya..sob..sob..



Mak memberi restu


Ayah pula merenjis

Biasanya acara merenjis nie memang disertai dengan tangisan. Tapi this time tak sempat menangis kot. Terlalu sibuk....

Yang sebenarnya, mak ayah guna catering service. Tapi, untuk memuaskan hati, kami memang masak sendiri 2 jenis lauk tradisi iaitu gulai lemak cili padi rebung campur daging dan tulang lembu serta lagi satu ialah sambal goreng jawa Port Dickson. Malangnya, memang tak sempat langsung nak snap sekeping gambar makanan pun. Kesibukan yang memang di luar jangkaan.

Kami fikir, bila guna catering, dapatlah beramah mesra dengan tetamu dan concentrate melayan jemputan. So, seluruh keluarga bersedia untuk menyambut tetamu. Dan bersedia untuk berpoya2 ambik gambar sana sini.

 Sekali yang datang...seperti badai melanda. Hahahahha. Sangat tak sangka semua tetamu yang kami jemput, dapat kelapangan dan sudi hadir. Rasanya dalam 2% jer yang tak hadir. Bukan itu saja, ada juga kawan2 lama mak dan ayah yang tak pernah mereka jumpa sejak masing2 berkahwin, datang beramai2 dengan keluarga masing walaupun tiada jemputan secara langsung. Sekadar pesan dari mulut ke mulut sahaja. Betul2 jejak kasih.

Ramai juga rakan2 ayah yang dah berhijrah dan berkeluarga di Eropah kebetulan semuanya balik bercuti ke kampung pun hadir. Itu tak termasuk rakan taulan pengantin sendiri. Syukur Alhamdulillah.

Tapi, oleh kerana kehadiran tetamu yang diluar jangkaan, pihak caterer dah mula panik. Termasuklah kami adik beradik dah mula panik sebab takut food tak cukup. Memang betul food caterer takkan cukup, tapi syukurlah kami memang masak sendiri separuh. Selain daripada 2 jenis menu di atas, kami juga dah masak siap2 acar buah dan daging masak dendeng untuk diberikan buah tangan kepada semua tetamu yang hadir.

Ayah pula memang pakar memasak nasi minyak. So, memang dah memasak nasi minyak 2 kawah besar. Jadi, bila tengok lauk pauk dan nasi minyak kami sendiri pun banyak lagi, terus happy semula. Cuma terpaksa kerah tenaga seluruh kaum kerabat jugalah untuk bantu tenaga caterer yang dah mula kelam kabut. Kita sendiri pun dah berlari ke dapur, ke dalam rumah, ke tepi rumah, semuanyalah sebab nak jaga semua aspek. Tak ganggu mak dan ayah langsunggg. Yang penting mak ayah sambut tetamu.

Paling sadis, sejak dari adik ke-2 berkahwin, memang kitalah sebagai kakak sulung yang menyambut rombongan pengantin ke rumah. Biasanya, kena berdiri kat pagar, taburkan beras kunyit, atau sekadar bunga rampai kepada rombongan dan beri sedikit kata-kata aluan kepada rombongan sebelah sana. Lepas dah tabur2, barulah persilakan rombongan masuk.

This time juga, terpaksa jadi MC untuk acara di pelamin. Itupun half way jer sebab orang dapur dan orang luar dah cari kita minta macam2. Aduh, kelam kabut sungguh. Tapi tak ada terima aduan ketidakpuasan hati pun. Maknanya, oklah tu kan..?



Khemah dah penuhhh walaupun baru jam 12.00 tengah hari.


Rakan pejabat yang hadir bersama keluarganya. Terima kasih En Hashim.


Ini Adam, first time jumpa dengan abang angkat mamanya.

Abang angkat kita sejak kita menuntut di uni lagi. First year lagi dah menempel dengan dia. Dia pun memang selesa jer menempel dengan family kita. Mak dan ayah memang sayang dengan dia. Kami adik beradik semua kahwin, dia tak pernah miss lagi. Namanya Encik Jaiya bin Abu. Orang Seremban dan menetap di Bukit Chedang, Seremban. Banyak sungguh history dengan dia. Dia datang dengan isteri dan anaknya seramai 3 orang. Comel2 sungguh anak beliau. Sayangnya, x ambil gambar anak dan isteri beliau sebab ngam2 battery kong dah masa nie. Rasanya kita akan buat satu entry untuk mengimbas kenangan dengan beliau nanti. Insyaallah.

Last but not least, the King and Queen of the day.

Kepada En Kamaruzaman dan Puan Noranida Maarof,

Semoga perkongsian hidup di antara adinda berdua di rahmati Allah senantiasa.
Semoga kebahagiaan dan kegembiraan senantiasa bersama adinda berdua sehingga ke akhirnya.
Semoga dikurniakan kesihatan yang baik, rezeki yang murah dan zuriat yang sempurna kepada kalian.
Semoga cinta dan kasih sayang kalian tidak akan pernah malap selamanya.

Adinda berdua. Dalam perkahwinan,

Kongsilah segalanya. Kegembiraan, duka dan tangis, susah dan senang, tanggungjawab dan impian.
Selalulah bertolak ansur, ikhlas dan sabar dalam segala aspek.
Sekarang anda ada 2 pasang ibu bapa, maka berilah hak sewajarnya kepada ke-2 ibu bapa ini.
Semoga penyatuan ini akan memberikan kekuatan kepada kalian dalam usaha meningkatkan keimanan dan mencari redha Allah.

Amin, Ya Rabbal Alamin.



Majlis Perkahwinan Terakhir : Pernikahan

Assalamualaikum.....

Selesai malam tadinya dengan tahlil, maka hari Sabtu tu ialah majlis pernikahannya.

Pernikahan dijadualkan selepas Zohor. Macam biasa, berhempas pulas memasak untuk lunch. Dan seperti semalam, disebabkan tiada komplen dari sesiapa tentang nasi, maka secara rasminya tugas memasak nasi untuk majlis nikah diserahkan kepada kita. Berganda lebih banyak dari semalam, namun syukur ianya berjalan lancar.

Tugas menyediakan minuman dan makanan untuk yang membantu di dapur pun tetap diteruskan. Cuma kita memang tak usik langsung pasal hal2 mengemas rumah. Itu, adik yang ke-3 uruskan. Dia menyapu, mop, lap dan mengemas segala macam tinggalan kenduri malam sebelumnya, sementara kita sibuk mengerjakan apa yang boleh di dapur. Adik lelaki pula pagi2 buta dah ke pasar untuk mengangkut daging berpuluh2 kilo serta barang2 dapur lain.

Majlis nikah dalam sejarah sebab satu2nya yang bernikah atas meja. Pengantin lelaki ada masalah lutut semasa jatuh ketika bermain futsal 2 tahun lepas. Tendon lututnya putus, ke cedera ke...macam tu lah. Tak macam ligamen yang boleh disambung, tendon harus di replace dengan mengambil sedikit dari bahagian peha dan di tampal di lutut. Beliau tak berapa yakin nak melalui prosedur itu. Ini, mengikut penjelasan dialah...kita pun x berapa pasti.

So, disebabkan tak boleh bersila, kenalah majlis dijalankan atas meja. Pelamin memang dah siap di pasang semalam lagi. So, terpaksa letak meja depan pelamin. Syukurlah rumah mak nie, dining hall tu macam stage, so sedang elok pasang pelamin.

Pengantin perempuan. Adik bongsu kita dah nak jadi isteri orang, sob..sob...


Dengan mak ayah dan Adam yang menempel.

Dah banyak kali terjadi, setiap kali anak2 berkahwin, mesti mak dan ayah terlalu sibuk uruskan makanan hingga tiada masa langsung untuk bergambar dengan pengantin. Alhamdulillah, this time mungkin agak teratur sikit (sebab dah buat planning baik), maka dapatlah tarik mereka untuk bergambar. Kalau tidak, dari majlis kita, hinggalah ke adik yang ke-3, memang tak ada langsung gambar mereka. Sedih kan..sob..sob. This time, selain dapat tarik mereka bergambar, mak dan ayah nampak macam relax sikit. Tak kelam kabut macam selalu dan mak ada time untuk duduk sembang dengan jiran2 sekampung sementara menanti majlis berlangsung. Brilliant kan kakak dia, manage wedding sampai mak dan ayah senang hati kan.. Pergh..! Perasan!

Mak dengan Makcik Siah Siran dan Makcik Nah Ahmad. Adam wajib untuk cukupkan bilangan genap.



Ayah di apit oleh Imam dan Bilal untuk proses dokumentasi.


Pengantin lelaki dah bersedia dengan Imam dan saksi 2 orang.



Ini pula, acara confirmation ke dua belah pihak.

Di sebelah bawah tu ialah ketua kampung yang terlindung oleh brother baju grey tu sedang mewakilkan ayah selaku tuan rumah, menyambut rombongan pihak sebelah. Masa ini, segala perjanjian yang dipersetujui masa majlis pertunangan setahun yang lalu disebut semula dan di periksa bahawa ianya ditunaikan. Tradisi di kampung kita, wang hantaran menggunakan cash money. Maka cash money itu dikira dihadapan public untuk mengesahkannya. Duit tu dah disusun dalam album untuk memudahkan pengiraan. Memang ada beberapa keluarga yang guna cek dulu, tapi ada beberapa kejadian yang tak sedap berlaku selepasnya, maka kampung kita stick to cash money.


Alhamdulillah, selesai.

Ok, cium tangan hubby yer dinda...

Berakhir sudah majlis pernikahan.

Alhamdulillah, semuanya berlangsung dengan lancar. Syukur Alhamdulillah.

Mommy pun datang juga. Thank you Mommy....



Sebaik selesai, kita dengan hubby bawa pula Mommy, Ba and Firdaus check-in di Avillion Admiral Cove. Memang dah bookingkan satu malam untuk mereka berehat di situ sementara majlis bersanding selesai esoknya.


Ngam2 katil ada 3, tapi Adam menggedik nak tidur kat situ gak. Akal dia sebab nak mandi swimming pool. Lagipun kat rumah dah tentu busy, so lepaskan jerlah dia. Terpaksalah di share dengan Firdaus. Mujurlah day bed tu besar.

Bawa dulu diorang makan nasi lemak di pekan PD, tapaukan pula mee goreng mamak dan kuey tiaw goreng kerang mamak yang power kat pasar lama PD tu. Maklumlah, budak2 tengah aktif nie, kan ke kuat makan. Nanti kita dengan hubby tak ada, so tak nak Adam dan Firdaus menyusahkan atok neneknya pula.

Settle down mereka semua, kita dgn hubby berkejar semula ke rumah dan sambung berbagai2 persiapan untuk majlis kemuncak esoknya.

Isnin, 19 November 2012

Majlis Perkahwinan Terakhir : Persiapan Awal

Assalamualaikum.....

Apa khabra semua? Kita doakan semoga semuanya sihat2 belaka walaupun kita dan orang2 di sekeliling semuanya agak kurang sihat. Ujian kesihatan kan..

So, InshaAllah majlis perkahwinan terakhir dalam keluarga kita. Akhirnya, adik kita yang bongsu bertemu dengan jodoh pilihan hatinya yang ditemukan oleh rakan sejawat beliau.

Setelah setahun bertunang dan membuat persiapan, maka berlangsunglah majlisnya.

Majlis bermula dari hari Jumaat, 2hb Nov 2012 dengan kenduri tahlil untuk arwah atuk kesayangan kami semua. Sedihnya kerana beliau tak sempat untuk menyaksikan majlis ini. Dah 6 tahun pun dia pergi meninggalkan kami, tapi seolah2nya dia masih ada dengan kami.

Anyway, of courselah di kampung, semuanya masak sendiri kan. Dari pengalaman yang lepas, bermula dari adik ke-2 berkahwin yang penuh kecoh dan kelam kabut, kita ambil iktibar dengan membuat persiapan awal. Kita implementkan pada adik ke-3 dan ianya berjaya. Maka untuk yang bongsu nie, kami guna pendekatan yang sama.

Paling lewat, seminggu sebelum all-out majlis, kita akan kumpulkan adik beradik bersama pasangan masing2 untuk meeting. Bincangkan menu, aturcara majlis, tugasan setiap daripada kami sehingga majlis selesai. Hasil perbincangan akan di print outkan dan setiap siblings akan ada satu copy seorang. Jadi, semua dah tahu tugasan masing2. Ianya juga untuk memudahkan kami memantau perjalanan majlis dan meringankan beban mak dan ayah.

Selalunya, saudara mara dan orang kampung yang datang rewang akan sering bertanya kepada kami adik beradik selaku tuan rumah tentang berbagai perkara.

Bawang nak kupas berapa banyak? Nak blend ke?
Udang yang dah kupas nak simpan kat mana?
Daging nie nak masak apa?
Rempah kari mana?
Cili boh dan santan ada berapa kilo?
Telur nak rebus bila?
Kambing sembelih kat mana?

Dan beribu macam soalan lagi.

Mak dan ayah dah tentu sibuk, jadi kami adik beradik mentadbir yang lain2nya. Ternyata sangat2 berkesan bila ada meeting, ada list dan pembahagian kerja.

So, hari Jumaat tu, sebelum Subuh lagi kami dah mula bergerak untuk buat persiapan. Kenduri tahlil lepas Isya' tapi persiapannya, persiapan untuk esok dan berbagai macam kerja harus disiapkan. Sedikit meriah kerana adik lelaki kita menyumbangkan seekor kambing untuk hidangan kenduri tersebut.


Kambing yang redha dan pasrah.

Tiba2 mak kata telur belum beli lagi. Tak ada dalam list tugasan pun sebenarnya. Secara adhoc, kita sambar seorang cousin untuk teman kita borong telur yang berjumlah lebih dari 1000 biji. Aduh, takutnyaaaa telur2 tu pecah dalam kereta.

Sendal dengan segala bantal dan kain yang boleh.

Tapi berhasil la jerih payah kami tu. Telur pun kami pilih yang segar. Alhamdulillah, tak ada yang pecah sepanjang perjalanan kami ke rumah tu.



Pecal. Hidangan sayur untuk lunch.

Masak untuk lunch, sekadar untuk keluarga kami dan yang mebantu rewang. Pecal dan ayam masak lemak cili padi serta ikan masin.

Untuk kenduri, ada kari kambing, sambal tumis sotong dan masak lemak kering kobis dan soo hoon di samping hidangan lain. Tugasan utama kita? Ha, masak nasi. Sepanjang hari masak nasi. Nasi untuk org rewang, nasi untuk kenduri sampai bertong2 (flask nasi tu lah). Syukurlah nasi yang kita masak tu turn out good. Alhamdulillah. Cousin2 yang muda tu tanya2 juga. Macam mana Kak Long sukat air untuk beras banyak2 tu, macam mana nak masak jangan lembik dan keras. Entahlah. Tak pernah buat pun masak banyak untuk kenduri nie. Masak jer macam masak untuk family macam biasa. Paling penting, jangan gelojoh. Hormatkan beras, sayangkan rezeki beras tu. Berhati2 dan niat mesti ikhlas dari masa kita cedok beras dari guni.

Selain daripada tu, selaku anak sulung, kita pantau segala aktiviti dalam rumah. Paling tak tahan, kejap2 mak dan ayah dah order buat teh susu berjag-jag banyaknya untuk tetamu dan jiran yang membantu. Wah, dalam pada tak yakin tu, laris juga teh susu kita. Orang kampung kita gelar teh susu yang kaw nie, teh ketat. Tapi tak la buat kaw sangat. Sederhana jer. Cuma nak balancekan teh dan susu jer. Kalau buat ketatt, ada pulak yang diabetic dan darah tinggi tu terus admit hospital kang. Tak pasal2 jer.


Alhamdulillah majlis tahlil berlangsung dengan lancar. Makan buffet bawah khemah, mudah sikitlah dari buat hidangan dalam dulang macam selalu tu. Kalau buat hidangan, banyak nak guna dulang, piring, mangkuk, sudu dan macam2. Buat buffet, guna pinggan jer. Settle! Pakcik2 yang dah sakit lutut pun seronok sebab boleh makan dan sembang lama2 atas kerusi. Kalau bersimpuh, mula laa semua mengaduh sakit lutut.


Kebetulan, birthday anak buah kita yang montel si Adlina Umairah. Bapanya tumpang lah kek sekaki.

Kek Angry Bird ker Adlina?


Atok dan cucu paling bongsu, si Miasara.

Lewat juga selesainya sebab nak kemaskan apa yang patut dan masih teruskan merebus daging sebagai persiapan esok.

Alhamdulillah, selesai chapter 1.

Jumaat, 16 November 2012

James Bond : Skyfall

Assalamualaikum.....

We watched the latest James Bond's movie recently. Skyfall.

Sangat2 best dan entertaining. Tak rasa bosan langsung walaupun lama sangat. This is the most realistic James Bond's movie ever, rasanya. MI6 kena attack. Giler, security yang paling canggih dan secured pun boleh kena hack! The ladies sebagai penyeri dalam cerita kali nie tak berapa menonjol. The other aspects yang lebih menonjol. Especially Judi Dech yang sekian lama jadi M tu.

 This time, M bukan sekadar memberi arahan. Dia join the battle, political aspects and in the filed as well. In which dia mengundurkan diri dari MI6 dengan dignity. Well done!.


 Inilah penjahat tersohor dalam cerita nie. Tak menampakkan kegilaan dia, tapi cukup untuk menggambarkan kekejaman dia. Brilliant!

And, his name is Javier Bardem dan memegang watak sebagai Silva, ex-agent yang berpaling tadah dan punca kenapa Daniel Craig harus bangkit kembali menjadi Bond penyelamat Britain seperti biasa. Walaupun Bardem nie orang Spain, tapi dia memang betul2 menghidupkan karakter dia and in fact memberikan warna yang sangat bersinar dalam Skyfall nie. Jahat, but funny. Zalim but loving. So, camna tu? Kena tengoklah kan...


 And...Ben Whishaw sebagai Q yang baru. Quarter master yang dulu tu dah takder. Q kan ker tukang supply gadjet kat James Bond sejak dulu lagi kan... Tapi, because of something, this time JB hanya dapat pistol sempoi sepucuk dengan transmitter kecil sebijik. Itu semata2. Takder kereta, pen boleh letup, chewing gum bom..semua tak der.

Menarik, sebab Ben nie start glemer bila dia jadik boipren Betty dalam Ugly Betty. Jadik Henry. And then menyerlah semula dalam cerita Covert Affairs yang CIA tu, jadik agent buta. So, bila dia muncul jadik Q dalam movie nie, rasa excited sangat. Ternyata, dia tak terikat kepada Q yang lama.

And Daniel Craig.....

The best James Bond ever. Sangat real. Cumanya trademark James Bond yang dipenuhi dengan gadget canggih tu semua hapus sama sekali. Mereka just utilize whatever yang diorang boleh dapat jer. Bak kata JB, he's doing it old-fashioned way.

Oh, kereta classic tu sangat best. Ada weapon. Gadget old style but still impressive. Sayangnya kereta tu musnah...

Final say...

It's awsome!

Khamis, 15 November 2012

Maal Hijrah

Assalamualaikum.....

Hari nie adalah permulaan tahun untuk kalendar Islam.

Pagi semalam kita dengar Ustaz Zolkifli dalam Suria Pagi yang menjelaskan bahawa sambutan Maal Hijrah dimulakan pada zaman sahabat iaitu pada zaman Khalifah Umar Al-Khattab.

Apa pun ia, pada 10 Muharram ianya amatlah disunatkan untuk kita berpuasa. Hari As-syura biasanya kita sebut kan...

Selamat berhijrah untuk semua. (Takkan nak berhijrah kepada yang x elok pula kan...?)

Rabu, 14 November 2012

WW : The Fade Rainbow

Assalamualaikum.....

Selasa, 13 November 2012

Happy Deepavali




Happy Deepavali to all friends and readers who celebrates it.




May your day gins and ends with lots of happiness...






Love,

My Rainbow

Isnin, 12 November 2012

Sarapan di Warung Wak Parjo

Assalamualaikum.....

Some weekends, bila nak breakfast, hubby suka ajak ke warung Wak Parjo nie. Maklumlah, kalau weekend tu dapat duduk rumah beberapa jam jer, memang x berupaya nak masak. Hubby pun x kasi masak sebab limited time.

Warung Wak Parjo nie sebenarnya beberapa langkah jer dari rumah Mommy di Bertam Jaya, Melaka tu. Nama ownernya, Pakcik Nasir. Nama Wak Parjo tu, hubby jer yang suka suki bagi padahal Pakcik Nasir nie bukan orang jawa pun. Sepatah haram jawa pun dia tak tahu sebab dia nie Melayu tulin. Maybe ada campur mamak sikit kot.

Menu yang hubby suka sekali ialah lontong nasi impit dia. Hubby suka makan lontong dengan ayam goreng Wak Parjo. Kita pula suka makan lontong dengan sambal kerang.

Lontongnya. Yummy tau.


Ayam goreng nie untuk kami sekeluarga. Panas dari kuali.


Sambal kerang yang sedap bila dimakan dgn lontong.


Family Chinese suka makan kat sini.

Tepi jalan jer...


Pakcik Nasir nie, dia hantar anak dia belajar kat sekolah cina. So, bila chinese datang memang anak2 dia entertain. Fasih yang amat. Mandarin la tapinya. Mommy and family guna Hokkien, Mandarin tu anak2 yang bersekolah jer la yang guna.

Anyway, nothing to brag about. Just a normal warung. Special sangat tu tidaklah, tapi satisfying tu, definitely yes for a big breakfast.

Jumaat, 9 November 2012

Warga Emas Kaki Karaoke

Assalamualaikum.....

Nak cerita pun segan.

Tapi kita dengan hubby memang tak pernah encounter situation macam nie. So kami agak culture shock sikit lah.

Sebagai pengenalan, beberapa bulan lepas ada sebuah kedai baru dibuka di kawasan rumah kita di Alor Gajah tu. Kawasan kampung, so owner tu bina kedai tu bit by bit atas tanah dia sendiri. After years, baru siap.

Sebagai masyarakat sekampung, kami pergilah singgah kedai dia, makan2 dan minum. Ok lahhh... Ada time sangat sedap and ada time so and so. Owner dia buat macam2 cara untuk mencari rentak bisnes dia. kejap breakfast jer, kejap lagi lunch pula, kejap lagi malamm jer.

Finally, dia buka malam jer. Kira goreng2 la...tomyam2.

Entah macam mana satu malam tu, selepas berminggu tak balik ke rumah kami, kami nampak kedai tu amatlah meriahnya. Bukan main ramai lagi orang dan dihiasi lampu lip lap bergemerlapan.

Rupa2nya, kedai tu dah ada karaoke....!

Selepas beberapa lama, kami cubalah singgah. Sajer lah nak rasa suasana kat situ dengan menikmati nyanyian peserta karaoke. Memang meriah.

Tapi pelik, macam ramaii jer warga emas yang naik pentas tu dan menyanyi. Bila kami perhatikan betul2, mereka nie bukan sekadar menyanyi suka2, malahan menyanyi seperti buat performance. Dengan pakaian yang memang layak untuk rancangan tv, dengan make-up, siap set rambut, kasut polish berkilat dan ada yang datang dengan bunga sekuntum terselit di rambut. Yer, mostly tak pakai tudung, sebab tu lah siap set rambut style Pn Sri Saloma tu.

Rupa2nya, ada golongan mereka nie yang aktif dalam bidang seni dari muda dan mereka suka menjelajah tempat2 karaoke sekadar untuk berhibur. Kadang2 mereka datang in groups. Berkereta2 dan bermeja2 mereka duduk. Ada yang datang dari jauh contohnya dari Johor untuk berkaraoke di sini.

Ini group yang decent sikit. Tetaplah, jubah berkilauan, tudung bergemerlapan dan bertopi bak Hail Amir.



Yang nie pula, siap sanggul rambut bersalut bunga dan ada guna riben menghiasa kepala.


Dalam hati, ralat juga terasa. Tapi kita tak cakap apa2. Tapi hubby dah tak tahan, dia luahkan juga pada kita. Sedihnya tengok kedai makan yang ada karaoke nie penuh dengan warga emas menyanyi. Sanggup datang dari jauh untuk berhibur. Sedangkan surau dan masjid yang beberapa ratus meter jer dari tenpat tu sering kali sunyi tanpa penghuni.

Allahu Akbar.

Malam ini pasti meriah juga.......

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink