Khamis, 18 April 2013

Cerita Lontong Tak Macam Lontong

Assalamualaikum.....




Cerita tentang lontong dalam WW kita semalam nie adalah kisah lama. About a few months ago lah...

Masa tu weekend kita di Kuantan dengan hubby tanpa Adam. Kalau Adam tak ada, biasanya hubby suka pergi fishing. Baling2 mata kail sekadar nak lepas gian jer. So, Saturday morning tu, kami terus bergerak ke Pekan sebab nak memancing di Tanjung Selangor tu. Sebelum memancing, kami ingat nak explore sikit breakfast di Pekan. Try cari port di sepanjang sungai tu. Ada deretan kedai di situ. Dalam pada tu, kami memilih sebuah kedai yang agak ramai pelanggannya. Memang banyak menunya, patutlah ramai pelanggan.

Ada yang makan roti canai, mee sup, nasi kerabu, nasi dagang, laksam dan macam2 lagi. Dia kata ada lontong. Try lah minta lontong. Sajer teringin sebab dah lama tak makan. Tapi bila sampai, macam inilah kejadiannya.

Dah rezeki depan mata, makan jer lah. Of course tak sama macam di Johor. Jauh sungguh bezanya. Kuahnya cair dan pucat jer. Yang menyelamatkan lontong ni ialah sambal tempenya. Kita minta sambal tenpe sebagai lauk tambahan. So, bolehlah di telan.

Hubby yang tolong kita habiskan.

Pengajarannya, dah elok2 kat negeri pantai timur, yang pergi mengada2 nak makanan Jawa tu, apa hal, kan?


17 thoughts..:

aizamia3 berkata...

ada yang sedap, ada yang tidak.. mungkin masa tu dia tersilap adunan kot.. ;)

:: Mrs.Eady :: berkata...

uhhh sedap!

AyueJean AJ berkata...

Dah teragak nak makan kan...
Tapi tu la, memang betul kak.....
Kalau kat pantai timur, baik cuba makanan orang diorang...
Heheheheheh...

ainnoraini berkata...

Lontong cara diarangkan...kalau kakain pun suka yg warna yg kuning dan pekat kuahnya tu....sedapkan yg mcm tu....

Kakzakie berkata...

Kadang-kadang rindu makanan yg kita suka walau berada ditempat org Aziela...

Seri Kandi Tanah Jauhar berkata...

hehehe.. dia tak cukup ilmu nak buat lontong tu... hihihi

Seri Kandi Tanah Jauhar berkata...

hehehe.. dia tak cukup ilmu nak buat lontong tu... hihihi

luddin berkata...

sebab tu kak... jangan order mee bandung kat restoran siam...nanti jadi tomyam...hehehe

Daddy Ziyyad berkata...

hahahaha, betul gak tu...dan kalau di JB, jangan la gatal2 nak makan nasi kerabu..hahah..unless penjualnya mmg minah Kelate

TiranaAduka berkata...

Salam sis aziela..
wah............makan lontong erk...tapikan sis maaf nak tulis ni...
TU LONTONG TIPU sis..kalau tak tempat TA...sebab di namakan lontong tipu..dia guna nasi impit..kalau LONTONG BETUL...dia bulat bulat hehehehehhehehe...
Kira ok je sis..jangan marah sis...

p/s hari ni lauk ikan masin je sis...TERIMA KASIH atas resepi ikan kutuk sis tu....buat sis kak zakie pun TQ.....Isteri TA dah buat segala macam dah...sodaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaap!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nak lagi tapi malangnya hari ni bekalan ikan haruan habis di peti ais....

TiranaAduka berkata...

tak pe sis..TA paham...walau tersalah taip....
sis jemput makan tengahari sis...
YUM YUM........

nea lopah berkata...

Kuantan mmg susah nk cari lontong. tapi kat IM ada satu gerai, lontong sedap tapi pagi jer ada.

Cho Zila berkata...

ala kesiannyer dia... tapi ada kot cuma tak jumpa kedainyer...

Rai Ourkizuna berkata...

memang pengajaran tu kak.. lontong mmg kena carik kat johor..hehehe.. selangor ok lagi kot sbb ramai jugak org jawa..

mesti tuan kedai tu salah menuntut ilmu nak buat lontong.. ke salah tengok resepi..wakaka..

Sang Kerapu berkata...

Sori... Salah satu Marianna yang saya tak makan

che mid berkata...

Ha ha kan dah terkena stick nose sendiri.. meh datang umah Che Mid, kita makan makan lontong Jawa home made punya!!

zila norazila berkata...

nk kena blajar dgn og johor kan..baru mnjadi..

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink