Sabtu, 9 Jun 2012

Novel Review : Dosa Semalam

Assalamualaikum.....



Novel ini, bukanlah novel yang baru. Agak sometimes juga lah. Buku ini dipinjamkan oleh jiran sepagar kita tu. Thank u yer waakkk.... Beliau pun ada buat entry tentang novel nie juga...


Kisah dia terrsangat menarik. Bukan kisah percintaan remaja, ingin kita ingatkan di sini. More towards kepada mereka yang dah matang.

Bahasa sangat mudah di fahami, kronologi cerita sangat bagus walaupun ada lompatan masa yang sangat panjang di beberapa bahagian, tapi pembaca tak kan rasa lost. Hati dibuai2 oleh feeling? Adaaa...mesti ada, tapi in a matured way. Bukan disogok oleh words penulis. Pembaca sendiri mesti cari behind the sentences feeling apa yang cuba ditimbulkan penulis. Sincerely, rasa seperti itu lebih mendalam.


Apa yang paling kita suka di sini ialah penulis melakarkan perjalanan seorang wanita yang di aniaya dan di zalimi pada awalnya, tapi wanita itu tidak berputus asa. Itu yang penting! Apa saja kesusahan kita, jangan putus asa. Langsung jangan...

So, wanita ini bangkit, teruskan kehidupan dia, semestinya. Tapi bukan sekadar teruskan kehidupan, dia malah membaiki kehidupannya demi mengejar masa depan cemerlang. Kalaulah boleh kita katakan yang ini sebenarnya bukanlah novel cinta, tapi yang betulnya ini adalah pemangkin motivasi untuk pembacanya. Serapkan dalam kehidupan seharian kita semua, tak kiralah di mana, lekuk dan lencung macam mana anda nak corakkan, semangatnya tetap akan sempurna untuk dikembarkan dengan perjalanan hidup kita semua...

Sangat rekomen untuk di baca. Terutama sekali bagi mereka2 yang berputus asa.

4 thoughts..:

izan mama mia berkata...

saya dh baca novel nie...

Iffah Afeefah berkata...

arghh akak ni sje je gode nk beli

maybe sbb die pasal wanita y tabah kot

Yusnida Tajudin berkata...

Novel ni Kak Yus belum baca lagi.. kena belilah gayanyer ni.. tq darling utk review ni..

Aziela berkata...

izan mama mia : Ok x?

Iffah : Err...tergoder..?

Yusnida : Wahh, tq Kak Yus sbb sudi singgah sini..

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink