Isnin, 4 Jun 2012

Novel Review : Isteri Separuh Masa

Assalamualaikum.....


Gambar kredit kepada http://www.kakinovel.com/



Baca tajuk jer dah curious sangat kan...? Ada ke terminologi Isteri Separuh Masa, suku masa, sepenuh masa? Itulah yang menariknya. Kita terpanggil untuk tahu kisah sebenar. Suri Ryana persembahkan novelnya.

Hero namanya Nazrin Shah dan heroin namanya Medina Izwani. Tapi kita rasa yang superstar ialah Medina Izwani. Sebabnya selain daripada Nazrin Shah iaitu abang yang menjadi suaminya secara paksa rela, dunianya  juga wujudnya Zafril.

Tak bestlah nak copy paste ringkasan novel nie. Kalau ada yang nak tahu, sila ke website Kaki Novel yer. Kat situ ada detail sikit dan anda akan rambang jiwa kalau betul2 peminat novel.

Pada pendapat kita, permulaan novel dimulakan dengan agak rushing. Agak marathon sikit. Kemudiannya ia mula berkembang dengan cantik, flow yang menarik, terhias dengan emosi yang tepat. Watak Medina Izwani dikembangkan dengan sepatutnya. Tiada cacat cela.

Cuma, kita agak kurang berpuas hati sebab penulis (Suri Ryana) sedikit 'menyembunyikan' heronya iaitu Nazrin Shah. Mungkin kalau dikembangkan lagi watak hero nie, akan lebih syahdunya. Kisah romantis percintaan mereka terlalu sekejap untuk betul2 bertapak dalam emosi pembaca (seperti kita).

Tapi ada surprise dalam kisah mereka. Ada tragedi yang sangat memeranjatkan. Kita memang tak sangka plot tragedi seperti ini akan wujud dalam novel nie. Satu percikan warna yang gemilang. Tapi sayangnya, penutup novel juga agak sedikit rushing. Seolah2 tak punya masa lagi untuk menulis pengakhiran yang smooth dan landai.

Apa-apa pun, kita suka dengan gaya Suri Ryana. MAID lebih menarik jiwa kita rasanya. Nantilah kita up kan yer...

P.S : Penulis novel Kau Pemilik Hati, iaitu Ayumi Afiqah, akak akan buat review novel awak nanti yer...

16 thoughts..:

msredcheesecake berkata...

kakinobel ghupanya.... tajuk cam interesting.....

:: Mrs.Eady :: berkata...

nak cari jugak la!

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

dah baca ekk akak
ai baca kat blog suri jer
tapi dia dah mintak address ai nak pos ISM ni nnt...can`t wait
nak comment pun x blh sbb tak baca lagik....but MAID mmg best ngeee

Iffah Afeefah berkata...

xbace lak

br bace sebenrnye sy isteri die

best eh cite ni

kne cr kt almnda ni

aizamia3 berkata...

time rehat kat office adalah waktu paling sesuai untuk baca 'kakinovel'.. cuma sejak cuti panjang ni stop terus.. hehehe.. pasni sambung balik.. ;)

eintan nurfuzie berkata...

heheh..cik en lbh meminati RAM puny eje..tgh tunggu sunan musafir ni..lambat dtg perak pun

Aziela berkata...

msredcheesecake : Yer, mengaku dengan jelas dan bangga, hehehehehhe

Mrs. Eady : Ha, jgn x cari...

Iffah Afeefah : Cari tau. Tapi I would prefer SSID lagilah kot...

aizamia3 : Isi masa lapang mmg sesuai

eintan nurfuzie : RAM punya kena concentrate sungguh2 kan. Satu words pun x boleh tinggal.

Aziela berkata...

Lady Ayu : MAID best kan..? Akak pun suka.

kkida @ 1001resepi berkata...

salam,
Aziela rajin baca novel ye...baguslah...kkida ni suka gak...tapi baca apa yang ada kat internet aje...:)

Aziela berkata...

kkida @ 1001resepi : Yer Kak Ida, saya memang sukaa sangat. Terima kasih2 banyak2 kerana sudi singgah and drop komen yer Kak Ida...

Misz Mieza berkata...

dah lama tak beli novel baru.. Hewhew..

[AYUMI SYAFIQAH] berkata...

kak Aziela... ayu suka ISM. best n santai je baca. hehe. :) waiting for KPH :)

Gen2Merah berkata...

saya kalau baca novel cinta dan keretakan rumah tangga pasti saya akan nangis.. ehehehe... tu sebab saya suka ngan novel2 ni...

Suhami Ahmad berkata...

kalau nak ikutkan atok pun ada novel tu...tapi softcopynya lesap entah hilang ke mana...ish

Aziela berkata...

Misz Mieza : Akak pun baru2 nie jer mula kembali.

Ayumi Syafiqah : Wah, terharulah, novelis singgah blog akak. Insyaallah, soon.

Gen2Merah : Jarang lelaki suka novel. Akak suka personality cikgu nie...

Suhami : La hai... Agak eh dah di kunyah dek kambing lah tu. Ehh..soft copy..?

RinsyaRyc berkata...

kak ziela , x sabar nak baca review KPH .. ^^

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink