Isnin, 23 Disember 2013

Makan di Kuantan : Akob Ikan Patin

Assalamualaikum.....

Kalau ke Kuantan, kita suka merengek kat hubby nak makan kat sini. Akob Patin House. Dulu kita pernah review makan di cawangan asalnya di tebing Sungai Kuantan. Sesiapa yang belum baca, boleh jenguk SINI.

Yang di cawangan bandar ni, kami lebih suka makan ikan patinnya. Tak perlu patin buah, patin sangkar saja pun dah terasa sedapnya. Cara masakannya memang sangat unik dan sedap. Setakat nie, di mana2 kedai yang ada ikan patin, kita belum jumpa lagi yang boleh menandingi masakan restoran Akob ni.

Ini lah kedainya

Antara pilihan lauk pauk yang ada. Kiri sekali ialah patin biasa. Patin buah masih dalam dapur lagi. 

Harganya. Patin biasa RM10.00 seketul. Tak kiralah kepala atau isi atau ekor...

Jangan risau, kalau tak makan patin, banyaaaaaak lagi lauk pauk lain yang ada. 

Ini portion kita. Nasi separuh, sayur 2 jenis dan kepala patin,

Hubby pula makan nasi dengan lauk rebung rasanya, dengan ekor patin.

Eh..eh, sayur kita 3 jenis la...hahahahaha. Pucuk ubi, sup petola dan fucuk serta bayam.


Kita suka ambil kepala sebab kita rasa macam boleh makan lebih banyak. Walhal, sama jer dengan badan kan...sebab kepala tu banyak tulang jer. Tapi sebenarnya, kita enjoy menelaah setiap kepingan bahagian kepala tu. Sambil celup2kan dalam kuah tempoyak yang lemak, masam2, manis2 durian sikit, dan harum dengan bau daun kesum tu. Memang boleh ralit kalau makan kepala patin nie. Yang peliknya, kalau kedai2 lain, patinnya macam banyak lemak sikit. Even nak makan kepala patin tu pun rasa macam sedut lemak jer...so macam muak. Tapi di Akob nie, patinnya kental. Kepalanya tak berlemak sangat...memang sedap2 jer. Lembut, halus dan slurppp!


Oh....masa taip entry ni pun rasa macam nak terbang ke Kuantan dah....




.

23 thoughts..:

NzA berkata...

patin masak tempoyak pahang mmg terbaiklh..sedap dan mengancam...akak cuba jugak masak ikut resepi kwn angah bagi ttp rasanya xboleh tandingi masak tempoyak belah sana......

NURSHAKIRA ABDUL HALIM berkata...

Huhu kita pun memang gila dgn ikan patin :-)

t.a.t.a berkata...

Jadinya setiap kali akak merengek, mesti abang akak layan rengekan akak tu kan? Nge he he.

Qashmere berkata...

Kita pun suka makan sis.!!
Tapi saya enjoy lagi makan di tepi tebing sungai tu. Tempat sangat unik.

Baru tahu pasal kedai pon ada. Hehehe Memang layannnnnnnnnnn! Sukaaaaaaa!

Rai Ourkizuna berkata...

aduhai.. akak punya description buat saya pun nak ikut terbang ke kedai pak akop..

BUNDA berkata...

Bunda kalau ikan patin lebih suka yang bergoreng jer...kurang gemar yang dimasak berkuah...

aizamia3 berkata...

Ciklan je yang pandai makan ikan patin tu.. saya tak reti kak.. hehehe.. pastu pulak ada durian, lagilah saya tak makan..

gadisBunga™ berkata...

mmm patinnnn....mana nak cari kat sini..... nyummmm...!!!

Ujie berkata...

Boleh la try kalau saya g kuantan.
Setakat ni blm jumpa yg sedaap sgt2.

Seri Kandi Tanah Jauhar berkata...

Ziela memang pandai cete pasal makan, hehehe..

elly nadyra berkata...

woaaaaa patin tuh...tapi saya tak reti makan bahagian kepala hehehehehhee

Aziela berkata...

@NzA Nak kena pandai seimbangkan segala rasa. Saya pun gagal kak...

Aziela berkata...

@NURSHAKIRA ABDUL HALIM Sedap kan....

Aziela berkata...

@t.a.t.a Pssst Tata, nak bisik sket. Tengkiu yer... Sejak dia baca komen awak nie, dia semakin peka bila akak merengek tau.

Aziela berkata...

@Qashmere Ho...kalau kat tebing sungai tu, lewat sikit jer, penuhhh meja kan.

Aziela berkata...

@Rai Ourkizuna Meh Rai, meh

Aziela berkata...

@BUNDA Goreng dan makan panas2 pun sedap, Bonda kan.

Aziela berkata...

@aizamia3 Aiseh....akak kena take note nie... Ina tak makan patin dan durian. Set. Hehehehe

Aziela berkata...

@gadisBunga™ Mungkin ada la...tapi rasa tak sama la GB.

Aziela berkata...

@Ujie Cuba yer.... tekak lain2 nie, kena cuba dulu kan.

Aziela berkata...

@Seri Kandi Tanah Jauhar Takut saya lupa nanti kak...tu yang explain detail tu...hahahaha

Aziela berkata...

@elly nadyra Ok...makan part body dia ekk

Tanpa Nama berkata...

ikan patin pais tempoyak tanjung lumpur sedap

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink