Khamis, 2 Januari 2014

Cita-cita Tahun 2014

Assalamualaikum.....

Satuuuuuu jer yang utama. Yang mengganggu perasaan dan fikiran sejak beberapa tahun nie. Selalu buat kita resah dan gelisah. Walaupun banyak cita2 yang nak dicapai, tapi kita tak strictkan untuk dicapai dalam tempoh setahun. Cita2 untuk meningkatkan kualiti peribadi ni, agak subjektif. Kita tak setuju untuk paksa diri, tapi lebih selesa kepada membentuk diri mengikut kemampuan diri.

Tapi.......

Cita-cita yang satu nie, memang kita akan usahakan.

Kita nak ada a small corner untuk home office.


Kalau pun tak begini...





Atau library best begini... (without the piano)




Atau library impian begini....





Atau library plus corner workstation di tepi tingkap (dan katil) begini....





Atau sekadar rak buku yang tinggi untuk isi buku2 yang banyaaaakkk






Atau yang macam kitchen cabinet ni pun kita sukaaaa juga....






Atau a simple and blank macam nie pun ok....





Tapi kalau dapat kaler hijau putih set begini lagi kita bahagia...




Percaya tak, rumah kami langsungggg tak ada rak buku. Plan asal hubby ialah nak buat built-in shelves la kan...tapi masalahnya kami ni asyik ke hulu ke hilir jer. Selain daripada tu, budget constraint juga. Masalahnya bila ada budget, hubby lebih cenderung ke arah lain. Aduhaii, sedihnya. Kita sangat suka buku. Sayang sangat dengan buku2 yang ada. Bila kahwin, semua buku2 kami sejak zaman study tu, parents kami serahkan. So, memang banyak. Nak jual, nak recycle? Oh...no, no, no...! Never! Banyak tu ilmu yang boleh di rujuk semula. Sayanggg sangat. Nowadays, just letak dalam kotak2 jer. Setor rumah dah tak boleh masuk sebab penuh dengan buku yang diletakkan dalam kotak. Kita risau lagi lama tunggu, buku2 tu akan rosak.

Kita pernah suggest kat hubby nak beli rak biasa2 tu untuk temporary solutions. Lagipun banyak filing nak kena buat. Income tax lah yang paling penting selain daripada dokumen2 rumah dan kereta. Bila tak ada rak, susah nak cari.

Kita pula jenis yang serabut kalau tak ada proper documentation. Bila sana fail, sini buku, kita jadi tension sangat. Brain blocked terus. Minda beku gitu... 

So, azam tahun ni, kalau hubby buat tak tahu juga, kita akan berusaha untuk beli sekurang2nya yang macam kat bawah ni........


 Ok apa untuk permulaan....kan?









13 thoughts..:

lieyalatif berkata...

caiyok kak! heheeheh...mcmhubby lieya laa die pun nak ade home office...nanti lieya snap kalo lieya teringat....tapi simple2 jek kak...beli meja n rak kat ikea jek..smart dan murah jugak heheeheheh

selamat tahun baru kak...

Abil Fikri Ahmad berkata...

Once awhile, kita kena push the limit diri kita, baru kita sedar sejauh mana kita leh g..sesekali sahaja buat.

harnidahussin berkata...

hahahaha..ok la..berangan dulu..then jadikan kenyataan..
at home..i don't have rak buku jugak..
yang ada shelve 3-tier beli pasang sendiri jer..tu la taruk buku hiihi

t.a.t.a berkata...

Kak, kita berkongsi cita² yang sama. Saya imagine kalau lepas ni renovate rumah saya nak reserve kan bilik utk study room. Ada rak buku, komputer dan couch. Cukup la untuk melepak² di situ kalau penat bekerja. Syurga dunia tu kak.

Kakzakie berkata...

Rumah kakak walau kecik kena ada Ziela sebab anak-anak dara biasalah suka baca novel. Dah berlapis susun dlm almari pun tak muat...

Insya-allah tak lama dapatlah impian tu. Selamat tahun baru dari kakak yg busy sekarang ni..

KakNi Sihat Cantik berkata...

ok sangat! semoga tercapai impian mu.... p(^^)q (good luck)

NzA berkata...

InsyaAllah moga cita2 n impian trcapai thn 2014...ce pergi rumah cikgu2, confirm penuh dgn rak buku n rumah dh mcm ofis....he3x....

gadisBunga™ berkata...

sikit sikit lama lama betingkek tingkek. already a good start dah tu...

happy new year 2014!!

Zamani Abe berkata...

yg no 1 tu cukup suka.. simple tp kemas

Amelia berkata...

Hi Aziela, Happy New Year to you and family. May your dream come true... either one of the above pun jadi lah. :)) I pun suka all the beautiful book racks...so I pun sama lah mimpi dulu. :))

It's good to cultivate the habit of reading...I suka beli buku masakan and handicraft. Dulu suka story books tapi semenjak blogging... no time to read. :(

Have a nice day.

aby berkata...

moga apa yg ziela inginkan tercapai utk thn ni ..
rakan2 dah plan utk ke phon phen thn ni ..tp tk mungkin aby dapat join sbb at least 10 hari kena cuti

TiranaAduka berkata...

salam sis aziela
Erm...nak try gak la..

aizamia3 berkata...

moga impian menjadi kenyataan.. dapat yang kecik dulu pun ok.. janji senang nak cari bahan yang kita perlukan.. ;)
nanti bolehlah ina datang singgah lepak2.. hehehe..

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink