Selasa, 7 Januari 2014

Adam Buat Karate Lawak

Assalamualaikum.....

Adam dan Firdaus memang dah lamaaaa sangat ponteng kelas karate. Apa taknya, asyik ikut kami ke hospital jer kan. So, sementara ada masa terluang selepas Ba meninggal, dia kata nak pergi. Baru 2 kali kehadiran, master dah masukkan nama dia untuk tournament di MMU Melaka. Penghujung bulan Disember yang lepas acaranya.

Dah lama sangat tak pergi..skill dah hilang. Yang hilang tu pun tak seberapa. Tapi kita rasa Master dia saja nak bagi pengalaman saja pada diorang.


Bila first match, kanak2 umur 7-8 tahun....kita mula rasa nak lompat keluar dari dewan jer. Uishh...diorang nie semua tangkas2 belaka. Habisla Adam. Memang takder harapan la....


Atok dan Nenek dari PD bersemangat datang nak tengok live cucu berkarate. Nenek dan Atok memang tak pernah tengok Adam karate. Atok mengantuk sebab stay up tengok bola malam tadi. Dewan pula ada air cond. Sejuk jer. Selimut dengan sweater, pakai ray ban, dia bantainya tidur atas kerusi tu...hehehehe

Ok, dah mula beratur. Adam dalam team Aka (merah) dan orang pertama lawan.

Kasi tunduk hormat semuaaa.... Haiittt.

Adam baru yellow belt. Dah 2 tahun yellow belt sebab dua tahun juga tak datang kelas. Hahahahahha. Dalam 2 tahun tu, adalah 4-5 kali jer datangnya.

Lawannya pula, belt purple. Rasanya selang 2 atau 3 level dari Adam. 

Adam kalah la... 2-6. Walaupun tak teruk kena bantai, tapi sangat lawak ok. Dia macam kucing mencakar...hahahahhaha. Audience ketawa dalam senyum. Kita dah dok ket tepi pintu dewan dah...senang nak chow nanti...hahahahhahaha. Apa punya ibu laa kita nie kan. Masalahnya, Adam tu bila orang nasihatkan suruh itu ini begitu begini, dia cakap besar. Boleh buat lah..don't worry lah..itu lah..ini lah... Ha..kan betul. Dahlah tu...bila ada karate class, dia MALAS nak pergi bila boleh tu. Tambah lagi ada hasutan syaitan papa dia yang suruh rehat kat rumah bergelumang dengan papa depan tv atau tolong papa berkebun. Budak asyik ponteng, nak diharapkan menang pertandingan... memang tak lah kan.....

Dalam apa jua bidang sekali pun, elemen yang penting ialah USAHA, DOA dan TAWAKKAL perlu ada. Kes Adam ni, tawakal jer yang dia ada...hahahahha.



Anyway, kita harap ini boleh jadi salah satu pengajaran hidup untuk dia membesar menjadi seorang muslim cemerlang.

Berusaha dengan gigih, ikhlas menuntut ilmu Lillahi Ta'ala dan sentiasa merendah diri. Kena ingat, setinggi mana ilmu kita, masih ada orang lain yang lebih berilmu lagi. Walau apa pun, usaha tetap perlu di samping tawadduk. 

This year, banyak ponteng lagilah. Nak UPSR dah nie.... Weekend pun penuh tuisyen dan kelas tambahan. 

.



33 thoughts..:

t.a.t.a berkata...

Kak, senang nak chow. Dan dan tak nak ngaku anak eh? Hahahaha. Really can imagine his gaya la.

Queenie berkata...

haha tergelak akak baca bab mak dah ready kat tepi pintu, senang nak chow! mmg lawak la mak dia...

hey 2-6 tu not bad what...2 tahun tk pi class you! lawan ngan purple belt plak tu...rasa2nya kalau Adam tekun sikit lagi, lenkali senang2 dia boleh sapu habis semua mata! trust me!

comey jer Adam tu...

Rai Ourkizuna berkata...

hahaha.. macam mana la gaya kucing mencakar tu.. haishh adam ni.. kena la berlatih..

azieazah berkata...

MyToklaki ada talipinggang hitam, belajar dengan instructor Korea, tapi anak-anak sorang pun tak dikasinya belajar Taekwando!

Abil Fikri Ahmad berkata...

Karate bagus belajar, buku pun kena rajin baca yea..

Pizli Mat Wazip berkata...

Hahaha syaa ketawa baca ni. Dengan Atok sedap tidurnya lagi hahahaha.

:: Mrs.Eady :: berkata...

hahahaa....kelakar la!

Kakzakie berkata...

Tak kisahlah Ziela. Jadikan ini sebagai kegiatan koko buat Adam aje. Lagi nak UPSR memang sekolah biasa jadual penuh tak masuk sendiri punya tuisyen..

Daddy Ziyyad berkata...

Sentap tau Adam kalau tau mommy nya get ready nak blah dari dewan..wakakakakak

Anak saya baru start belajar teakwondo..saya harap anak saya rajin belajar..hahahaha

Tahun ni tahun last UPSR kan?

lieyalatif berkata...

betul tu tau kak...kalo lame tak ikut kelas takut skill lari...tapi kalo dah minat mesti ingat punye kan kak...

lieya suke tgk budak2 bertekwando nie....ingat nak anta mia sbb badan die kan sedap tapi die tak mo...si mija pulak yg nak...masalah si mija tu keding...kang tepelanting die kang kekeekekek...

smart tgk anak akak beruniform tekwando...

Eda Johari berkata...

Ok lah tu atleast dh ada experience.
Tp boleh bayang cmne dia mencakar tu. Mesty kelakar kan.. Hehe.. Btw, sy dulu pun selalu ponteng training. kekeke

asyifa mustaffa berkata...

Mak x bole blah tu...mau lari dulu...ish3...

Ok la ni Kak....kalah pun...adam dah ada pengalaman...moga ini bakal jadi pengajaran la pada dia utk buat yg lagi baik masa akan dtang...kan...

lizz berkata...

Amboi adam siap buat kuCing mencaksr yek..teringin juga hantar anak blajo taekwando nih

Aziela berkata...

@t.a.t.a Akak siap nyorok muka belakang badan hubby lagi. Tahun nie langsung tak ambik gambar pun. Segan orang nampak mak over, tapi anak menumbuk macam kucing...heheheheheh

Aziela berkata...

@Queenie Malu juga kak...hahahahahaha... Dia berani.. tapi skill hancus. Hahahaha

Aziela berkata...

@Rai Ourkizuna Pantang la ada hasutan, dia pun akur jer. Iman macam jeli...hahahaha

Aziela berkata...

@azieazah Wah....ada black belt! Siap romantik lagi.. Ish..ish... untungnya Kak Azie..

Psst : Ada ayat jiwang lagi ke?

Aziela berkata...

@Abil Fikri Ahmad Buku tu..setakat ni, bolehlah sikit2 kot bang. Insya Allah.

Aziela berkata...

@Pizli Mat Wazip Akak baca semula pun, boleh ketawa juga...hahahaha. Atok sempoi...

Aziela berkata...

@:: Mrs.Eady :: Kelakar dan segan...hehehehe

Aziela berkata...

@Kakzakie Iyerlah kak. Nampak gayanya kena berhenti sementara sampai UPSR selesai. Tuisyen luar dan sekolah dah penuhkan jadual dia buat masa sekarang.

Aziela berkata...

@Daddy Ziyyad Dia tak sentap pun. Memang takder perasaan bujang tu...hahahahaha. Oh, tahun depan masih ada UPSR. Ziyyad dah start taekwando? Bestnyaaa. Mesti hensem nanti.

Aziela berkata...

@lieyalatif Adam nie kelas karate Lieya, bukan taekwando. Hehehehe. Adam lebih minat karate. Akak dengan hubby pun sama, lebih suka karate. Adam pun badan kembang...tu lah hantarkan. Ada juga exercise sikit2. Bukan saiz, yang penting ada ilmu sikit untuk self defense dan keyakinan diri.

Aziela berkata...

@asyifa mustaffa Hahahaha...memang ingat nak keluar dewan dah... Bawa satu rombongan pula tu untuk tengok dia... Masalahnya, tak istiqomah untuk training.

Aziela berkata...

@lizz Oh, Adam bukan belajar taekwando, tapi dia belajar karate-do. Apa2 pun tak per. Silat pun bagus. Yang penting dia tahu kepentingan self defense dan ada self confident.

NzA berkata...

he3x...kelakar je adam....ttp baguslah dia masuk koku luar ni..bagus utk minda jugak.
GUd luck utk adam dlm UPSR nnti...InsyaAllah moga Adam mampu meraih 5A..Chaiyokkkkk adam...

gadisBunga™ berkata...

masa saya darjah 1 dulu...makcik2 ramai gelakkan saya masa tengok saya lumba lari. sebab mak cakap saya tonggek.

mak yg dudu kat sebelah makcik2 yg gelak2 tu...tak cakap pun yg tonggek itu anak dia. hahaha!!!

Amanda Suria berkata...

budak2 kan..bila dah minat..kita kena bagi sokongan,SA dulu setakat tali pinggang putih jer la...

aizamia3 berkata...

jurulatih dia bagi anak2 didiknya merasa suasana pertandingan.. bagi dorang ada pengalaman.. tapi kalau rakam mesti lagi kelakar tengok aksi dak Adam tu.. ;)

Aziela berkata...

@NzA Kak, Amin..Amin...Amin.... Dulu dia agak kurang self confident, tu yang saya masukkan. Dia pun seronok masuknya.

Aziela berkata...

@gadisBunga™ GB, akak gelak gila2 baca kisah awak nie...hahahahahaha. Macam mana berlari tonggek? Hahahahaha

Aziela berkata...

@Amanda Suria Adam nie dah yellow bertahun2 dah..hahahahah. Janji dia dapat exercise sikit2 sudahla SA...hahahaha

Aziela berkata...

@aizamia3 Dulu akak rakam, sekarang tak ler... Tak nak orang tau tu anak akak...hahahahahaha.

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink