Isnin, 20 Januari 2014

Nasi Goreng Kangkung

Assalamualaikum.....




Ehem...jangan salah sangka tau. Nasi goreng nie kita masak lamaa sebelum isu kangkung negara tau. Puncanya sebab bila order nasi goreng kat kantin, kita selalu kena pesan berkali-kali untuk dia lebihkan sayur. Tak ada ayam daging pun takper, janji sayur banyak. Tapi pesan macam gitu pun, dapat sayur 2-3 helai jer. Bukan mahal mana pun sayur nie kan....

So, balik rumah, singgah kedai runcit, beli sayur. Masa tu yang segar bugar hanyalah sayur kangkung jer. Oshhh...sedap jerrr.

Secekak kangkung untuk 2 cawan nasi. Puas hati sungguh. Masa tu pun belum ada keluhan kangkung mahal pun.

Anyway, bukan kangkung masalahnya. Kita faham.... Cuma, kenapa nak bising2 sampai boleh keluarkan menu kangkung yang tak masuk akal? Semata2 sebab nak perli? Nak perli siapa? Berhasil kah perli memerli ni?

Kalau betul tak puas hati, pangkahlah pilihan anda masa mengundi nanti. Sekarang nie, anda semua marah siapa? Siapa yang pilih? Umpama ludah ke langit.....

Hmmm...maaf, ini pendapat rasional kita. Rakyat marhaen yang bertindak masa hari mengundi. Anda macam mana?

.

26 thoughts..:

Jueliza Jamani berkata...

selalu kalo letak kangkung nasi goreng kampung.. pehtu letak cili padi.. sedap tu..

lieyalatif berkata...

sumpah lieya suke ngan ayat2 akak!!! terbaik kak!! org kite ni laju jek bab2 keyboard warrior....bab2 edit gambar, post status2 perli...hehehehe...pantang dicuit sikit kan kak...

ehkak, tapi lieya suke gile kangkung....tapi sejak cite kangkung ngan lintah dlm perut tu terus rase geli hahahaaha...tapi tula, sabtu lepas baru masak kangkung goreng belacan lawan dgn kari kepala ikan...sodap kak woi!

nasi goreng akak ni pun buat lieya lapo tau kak...meh tolong bagi 2-3 suap...

Rai Ourkizuna berkata...

troll sebab dah naik fed up.. nak memangkah pun jauh lagi perjalanannya kak.. sekadar nak menghilangkan tension dengan solusi yang diberikan..hehe..

Cho Zila berkata...

alah apa nak bising pasal kangkungkan.. kangkung memang sedap.. kalau masak kangkung belacan makan ngan bubur nasi masyukjer...
nasi gorengpun sedap gak kalau buh banyak kangkung..

t.a.t.a berkata...

Kami adik beradik pun dari dulu memang masak nasi goreng dengan kangkung. Cuma bila x de kangkung ganti dengan frozen vege.

aizamia3 berkata...

Saya dah lama tak makan kangkung.. hehehe..

Wan Ahmad Izudean berkata...

kalau tak segar, rendam dalam air segar kembali...hehe

Amelia berkata...

Hi Aziela, your nasi goreng kangkung look sedap and something new to me using kangkung instead of kobis. Thanks for sharing your recipe. Next day I buy kangkung, I'll give it a try.

Have a nice week ahead,regards.

Seri Kandi Tanah Jauhar berkata...

akk jrg letak kgkung dlm nasi goreng,, mcm tak pndi jer, hehe

ye, tak suka juga dgn isu kgkung yg dibesar2kan tu, huhu

Shane berkata...

Hello Aziela, I love kangkong. Luckily kita di Toronto ada kangkong, taugay too. But nasi goreng kangkong? Ahhh, itu belum try.
But your pic shows it really looks delicios.
Ada telor? Ha ha, sambal?

You have a nice day, and by the way, your computer chair ada safety belt? Ok, be seeing you.
Keep well.
Lee.

Irfa berkata...

me n kangkung mmg besfren sejak dulu lagi.hihi

Zamani Abe berkata...

adeh, tadi baru je g pasar n nampak kangkung.. dok pikir klu beli nak masak apa.. thanks 4 the idea :)

NzA berkata...

Sedapnya..kangkung melimpah ruah..akak pn peminat sayur tapi trkdg sxsmpt nk masak...
SETUJU!!!! pilihan ditangan KITA....

Aziela berkata...

@Jueliza Jamani Nasi goreng kampung kan...

Aziela berkata...

@lieyalatif Hahaha...itulah sebabnya tu...

Aziela berkata...

@Rai Ourkizuna Faham...sebab nak hilangkan tension. Bila perjalanan tu dah sampai ke hujungnya, takut2 dah lupa pula derita sekarang. :)

Aziela berkata...

@Cho Zila Betullll tu kak...

Aziela berkata...

@t.a.t.a Akak pula tak boleh masuk dengan frozen vegie nie...hehehehe

Aziela berkata...

@aizamia3 Bagussss...hehehehe

Aziela berkata...

@Wan Ahmad Izudean Mungkin... ;)

Aziela berkata...

@Amelia Alamak Amelia, just a simple kampung dish that we often had last time.

Aziela berkata...

@Seri Kandi Tanah Jauhar Cuba try test kak...hehehe

Aziela berkata...

@Shane Hello Lee.... Telor ada...sambal also ada...hahahaha. Safety belt? Earthquake coming? Hahahahaha. I got what you mean...

Aziela berkata...

@Irfa Kannnnn....

Aziela berkata...

@Zamani Abe Zam nie bagus sungguh la....

Aziela berkata...

@NzA Bestkan kak...hehehehe

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink