Isnin, 24 Januari 2011

Kereta oh kereta.....

Minggu baru...hari baru..walaupun hari nie dah menjelang senja...heheheh. Macam2 kejadian pada semua orang pada weekend yang lepas kan....
Jumaat, lepas Adam habis sekolah, terus gerak ke Kuantan. Kol 12.30pm gerak...kol 6.00pm baru sampai Kuantan. Ikut Jalan K.Pilah dan Muadzam Shah. Punyalaa lama drive sebab ada pulak treler panjanggggg 3 biji bawak konkrit besaaarrrrrrr ikut jalan tu dgn polis trafik pengiring. Adoiii...daripada Muadzam tu, nak sampai ke simpang 4 Paloh Hinai, punyalaa siksa nya. Naik cramp rasa betis kontrol minyak ngan brek. Itu pun nasib baik keter automatik... Sampai simpang 4 tu, tak sanggup dah nak mengekor lori, terus masuk arah ke Pekan, menghala ke Tg Lumpur. Ha...lega..takder lori lagi dah...heheheh.

Sabtu pepagi we all dh bangun, lepas breakfast kat kedai Nasi Minyak Tanjung Api (nnt buat review food yer ), terus carik workshop. Jumpa pun service center. Betul2 depan kilang hubby jer rupanya. Tukar engine oil dgn filter jer pun. Yang penting jer. Yang sampingan nak repair tu dah buat appointment dgn service center kat Melaka. So lepas tu proceed ke kedai tayar. Nk tukar 2 tayar belakang jer sbb dh abis bunga (botak). Tp tokey tu pujuk2..nak beli tayar depan tu harga tinggi la..apa la...tukar jugaklaa 4-4 biji tayar terus. Ceiiss....lemah sungguh dengan pujuk rayu. Bila dah buat allignment and balancing, tokey tu gie la test drive jap..nak test gegar stering hehehehhe. Tapi sampai semula ke kedai, enjin ku ber ASAP..!!!! Oh TIDAKKKK...!!!!!!
Dia pun cepat2 siapkan tayar...terus drive semula ke service center... Selang 1 blok kedai jer pun. Kelam kabut staff service center tu attend problem keter aku. Kebetulan, keter yg lain pun dah hampir siap, so boleh laa diorang concentrate pada keterku... Huhuhuhu...ada minyak leaking. Minyak timing belt bocor sebab oil seal aku dah bocor. So, akibatnya, minyak yang bocor dah merebak pada timing belt and V-belt. Oucchh...kena tukar semua... Sob..sob..... Lepas jer settle keter aku, tetiba keter hubby plak dh menyala lampu warning minyak hitam. Sudaahhhh.... Keter2 nie sajer nak bermanja la rasanya.... Hubby punya Air Pressure Switch dah bocor gak. Nama macam tu... tapi aku nengok bendanya macam skru jer sebatang..kecikkk jer. Itu pun dah ratus kaa..aduusss...
So, altogether, Sabtu yang lepas, men 'spa' kan kereta2 kami...kami terpaksa melabur almost 2k masa tu. Sob..sob...sedihnyerr.....
Tapi tu la kan... bila pk2 balik. Aku nie dah la selalu travel dua beranak dgn Adam. Nasib baik laa kejadian tu di kalangan workshop2. Kalau kat tgh2 hutan belantara...mcm mana la agaknya kan. Syukur Alhamdulillah. Apa sangatlah 2k tu kalau dibandingkan dengan nyawa, yer tak? Tapi sedih juga nie.... Rela dalam paksa....sob..sob....

4 thoughts..:

niesz berkata...

huhu..pling takut bile keta rosak,time tu plak xde boy yg ade kat ctu..waaa..rase nk nangis je..

ZACK ENTRY berkata...

nasib baik dekat jer..=)

DaddyDian berkata...

mintak tukar baru agaknya... adoii~

Aziela berkata...

Niesz: masa awal2 dulu mmg mcm tu la rasanya, tapi bila dah 2-3 kali kereta rosak time hubby takder...dah pandai dah arrange sendiri... Yg penting jgn panik and AAM mesti kita call dulu...heheheheh
Zack: Tu yang bersyukur tu...buatnya terjadi kat tgh2 hutan serting ke..keratong ker...boleh nangeh la...takut perampokkk...
Daddy: Adoii daddyy...utang dgn bank pun berkepok lagi nie ha.... Mintak simpang laa hendaknyer...heheheh

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink