Selasa, 25 Januari 2011

Auntie Uda: Mangsa Rogol Sering Ubah Keterangan

Ini gambar atas ehsan dari Utusan Malaysia online hari nie. Polis wanita yang paling kiri sekali tu is my auntie... ngeh...ngeh...ngeh..... Pepagi lagiii dia dah call. "Cari Utusan...dalam section Mega, ada gambar Uda...hehhehehe". Opis kebetulan mmg langgan Utusan... pergh..2 pages gambar dia... I'm proud of her. Among aunty yang paling rapat dgn aku since I was a baby.
Article dia kat sini .

Memang beliau nie menetap dan bertugas di Pekan, Pahang sangat lama. Everytime cuti sekolah or cuti sem, aku and family akan lepak rumah dia. Masa habis darjah 6 dulu pun...lepak rumah dia...main2 dengan anak2 dia... my cousins semua masih kecik masa tu. Sampaikan my UPSR result pun dia yang sampaikan... "Bgn2, mak call Uda, ko dapat 5A". I was like..uishh..ini mimpi paling real nie... Iyer laa... Kol 2 pagi..tak ker tgh nyenyak tido masa tu..hahahah. Mlm2 pulak, dia kena keluar...operasi. Mcm2 kes. Kes kena rogol nie memang selalu sgt dia kena handle. Maklumlah, dia nie dulu meja jenayah kat Balai Polis Pekan tu. Most of the cases nie, melibatkan perempuan2 dari kawasan pedalaman contohnya macam part of Muadzam, Chini and Nenasi. One of the cases yang aku ingat, a 13 years old girl di rogol oleh sekumpulan warga asing Bangla dalam kawasan kampung dia. Kanak2 tu sampai pregnant dan melahirkan bayi by 14 years old. She was so traumatic, sampaikan dia x nak tengok langsung baby tu. And that baby di ambil oleh satu keluarga sebagai anak angkat. So, my auntie terlibat la juga sebab bawa dia ke mahkamah, ke hospital dan sebagainya. Kasihan kan. Baby itu tidak berdosa, tapi mangsa nie hanyalah seorang kanak2. Fikiran dia pun belum matang lagi. Apalah yang dia tahu. Keluarga pun orang susah.

Yang mangsa lain tu...diorang tarik semula report la, batalkan kes la, atau tukar bukti la, sebab termakan dengan pujuk rayu pemangsa masing2. Kesian kan.

My auntie nie, sampai sekarang bising dengan aku. Nak pergi mana2, jangan lupa bw senjata, waima sekaki payung untuk pertahankan diri. Jangan pergi black area, tempat bnyk samseng, jln2 tak tentu arah...mmg dia warning banyak la..sebab risaukan keselamatan kami semua.

Hmm...esok pagi dh janji nak breakfast dengan dia. Now dia kena lepak kat Balai Polis Sri Petaling sementara sebab Brickfields nyer balai tengah renovate. So, dekat laa nak gonjeng2 dengan dia sementara waktu nie... Esok kena bangun awal nie... chaiyookk!!

4 thoughts..:

niesz berkata...

ni mesti sbb dorg da kena ugut kan..

rinie din berkata...

pemangsa tu memang tak boleh dilepaskan. cari sampai dapat!

jom join ni
http://creativmum.blogspot.com/2011/01/sudikah-anda-jadi-follower-kami.html

Aziela berkata...

niesz : sometimes, kena ugut...usually diberikan janji2 manis and these girls are uneducated... kesian kan diorang....
rinie : yang mana diberikan kerjasama oleh mangsa tu...senang jer kita nak charge...tapi yang mangsa nak cover pemangsa nie pun susah...or mcm kes group of bangla nie...diorang x der permit..and dh cabut ntah dlm hutan mana...and waktu malam, gelkap...this girl x dpt cam sorang pun muka...kesian kan.....

Zue Cancer berkata...

geli kan kak?e...yek!!hahha....taknak mkn sushi da

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink