Jumaat, 15 Mac 2013

Asam Pedas Muar : Tanjung Emas

Assalamualaikum.....


Kita dengan arwah atok suka makan asam pedas di sini. Dulu2 Tanjung Emas nie, kedai2 asam pedas nyer hanyalah warung2 kecil bawah pokok yang redup di tepi Sungai Muar tu. Tapi sejak dibangunkan dan dicantikkan, maka dah disiapkan food court nya.

Tapi kami dah tak ingat kedai mana yang sedap, maka bila datang sini itu hari, main belasah jer lah.





Tiba sini dah agak lewat. Tapi mujurlah masih ada kepala ikan mayong. Favourite. Susah nak cari ikan mayong dah sekarang nie...






Inilah kedainya.

Verdict?

Memang sedap. Sangat lain dengan asam pedas Melaka. Asam pedas Johor nie pekat, complete menyengat pedasnya, asamnya pun sangat berpatutan dan terasa kerempahannya.

Aiseh, tak nak nak cakap lagi lah. Dah ngences!




22 thoughts..:

hajar berkata...

asam pedas parit jawa pun best gak... rindu plak nk mkn asam pedas... huhu

Daddy Ziyyad berkata...

Saya tak pernah makan asam pedas, kat Muar..Selalu dulu makan asam pedas Batu Pahat...ada beza tak between Muar & BP ?

zouldahan berkata...

dah sampai dah?

terbaik kan?

salam hari jumaat...

AyueJean AJ berkata...

Terbayang2 Asam Pedas Ikan Pari....

Aziela berkata...

hajar : Sedap ekk? Kat mana satu?

Aziela berkata...

Daddy Ziyyad : Saya pernah try a few di Batu Pahat, Doc. Tapi belum boleh challenge Muar lagi rasanya.

Aziela berkata...

zouldahan : Terbaikkkkkk Doc! Salam Jumaat juga.

Aziela berkata...

AyuJean : Meh sini meh...kita round selatan. Hehehehe

Wak Gelas™ berkata...

ammvoiii.,nngences koyok ngono tohhh.. uuhUUu

aby berkata...

belum makan dah ngences ..
mesti sedap punya tuh ...

Cik Kamoo berkata...

Sedapnye asam pedas! Hari tu sy pei Pengkalan Balak, Melaka ... makan asam pedas sedap sampai teringat2. Macam nak repeat je lagi

NzA berkata...

asam pedas ikan mayong mmg terbaik!!!

gadisBunga™ berkata...

kat muo eh? ok nak cari!

Nur-nba berkata...

Salam. Apa khabar Kak Aziela?

Perghh sedapnya... Menu fav Nur ni..

RamRamCute berkata...

sedapnya nampak asam pedas ni...ok ke awak rasanya?

Aziela berkata...

Wak Gelas : Eh, Wak orak ngences?

Aziela berkata...

aby : Dah makan, ngences nak makan lagi...sedap la tu bang. Hahahahaha

Aziela berkata...

Cik Kamoo : Pengkalan Balak dekat jer... Nanti dah jadi orang Rantau mesti selalu lajak ke Melaka kan.

Aziela berkata...

NzA : Akak pun suka yer.

Aziela berkata...

GB : Cari GB. Pasti GB sampai nanti.

Aziela berkata...

Nur-nba : Khabar baik Nur. Suka juga yer.

Aziela berkata...

RamRamCute : Sedapppp awak...

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink