Jumaat, 1 Mac 2013

Makan di Melaka : Mee Kahwin

Assalamualaikum.....



Inilah mee kahwinnya. Yang sebenarnya, repeat makan di kedai mee di Ujung Pasir, Melaka. All these while, kami sekeluarga dok makan mee rojak atau mee rebus jer. Tapi bila orang lain macam suka dengan mee kahwin, kami pun cubalah juga.

Oh, mengenai kedai tu, sila baca di SINI.

Since mee kahwin nie agak famous sehingga a few times masuk rancangan tv, wajiblah kami explore. Ianya adalah mee rebus dan mee rojak yang di combine dalam satu pinggan. Kuah combine, isi pun combine. Tu lah namanya mee kahwin. Mommy dengan Ba tak berapa boleh accept. Diorang prefer yang original taste. Tapi kita dengan hubby macam suka pulak. A combination of various taste in one plate. Just like Malaysian. Semua lebur dalam satu negara. Sedap kan?

This week sebenarnya kita agak busy sikit. So, entry main caca marba jer. Novel pun dah bersusun tunggu di review tapi satu pun belum bergerak lagi.

Sedang berdebar2 nak tunggu perkembangan pencerobohan negara di Lahad Datu sebenarnya.




.


33 thoughts..:

RamRamCute berkata...

nampak sungguh2 menyelerakan ...lapar la pulak...huhuhu! Kenapa awak suka post up gambar makanan yang sedap-sedap ni awak ..macam mana kita nak diet ni...

Intan Akma berkata...

sedapnye kalau dapat makan rojak petang-petang ni..haha..padahal perot dah sendat melantak tadi

NzA berkata...

tiba2 perut akak berkeroncong tgk mee tu....huhuhu...

Qashmere berkata...

nampak sedap..saya dekat sini di Ipoh pon ada mee gini. Tapi panggil mee rojak. Tapi saya request..kuah mee rebus dan kuah rojak dicamporkan..heee

Seri Kandi Tanah Jauhar berkata...

hehehe.. (belum apa2 dah ketawa ni!)

Akak tahu roti kawen jer... rupanya mee kawen pun ada ya.. gelak33x!)

TiranaAduka berkata...

salam sis aziela..
nak order leh antar by pos..hehehee
lawatan TA di pagi sabtu sis

nea lopah berkata...

sedap nye...masa kecik dulu suke sgt main kawin2. mee pun kawin..hadoiii.

JUK DIN berkata...

sedap jugak cuba menu baru lg pelik kan?

P.S. Di Kota Bharu ada satu pasar subuh yg menjual pelbagai juadah sarapan spt kuih n nasi tumpang. Namanya Pasar Kubang Pasu terletak dkt Masjid Muhammadi. Sy sendiri pun 2-3x mkn nasi tumpang ni sbb ia cuma famous di area Kelate Utara je..saya di tgh kelate. TQ.

azieazah berkata...

Ada setengah menu memang menjadi bila dikahwinkan. Ada yang tak sesuai. Dalam kes ini, saya sendiri rasa tak gemar jika dikahwinkan. I prefer original resipi.

ainnoraini berkata...

sedap yee mee tu..
kalau balik kg melaka boleh cuba nii...

gadisBunga™ berkata...

hmm...mungkin kene dengan selera saya sebab saya suka makan stail combine combine nih!

Zefa NorAsmara berkata...

Namanya pun dah cukup buat org nak tahu, mee apakah itu? Sekarang terjawab sudah.. :D

ummiross berkata...

Tak pernah makan lagi ni, mungkin kalau ke sana satu hari nanti, boleh gak ummi cuba ni Aziela.

theXPresikuSEVEN berkata...

menyelerakan, dah melelah air liur dah tgok gambar ^^

Lulu Caldina berkata...

memang nampak sedap.. waa

Zurina berkata...

ingatkan makan mee d tempat kenduri kawin...rupanya mee itu yg kahwin...:)

Aziela berkata...

@RamRamCute Gambar jer takper wak. Diet tetap diet..hahahahhaa

Aziela berkata...

@Intan Akma Kannn...kenyanggg kan.

Aziela berkata...

@NzA Nanti akak datang Melaka bolehlah singgah kot...

Aziela berkata...

@Qashmere Ha....sedap kan buat macam tu

Aziela berkata...

@Seri Kandi Tanah Jauhar Haa....adaaaaaa kakkk...hahahahaha

Aziela berkata...

@TiranaAduka Alahaiiii.... alangkah bagusnya kalau boleh yer TA

Aziela berkata...

@nea lopah Macam interesting jer kan..hahahhaha

Aziela berkata...

@JUK DIN Oowwwhh.... ada rupanya. Setiap hari ke pasar nie, Juk Din?

Aziela berkata...

@azieazah Hahahah...akak sama dengan Mommy saya.

Aziela berkata...

@ainnoraini Nanti akak cuba yer.. kat Ujung Pasir jer

Aziela berkata...

@gadisBunga™ Sbb GB adventorous...

Aziela berkata...

@Zefa NorAsmara Boleh kot kalau buat sendiri, kan?

Aziela berkata...

@ummiross Boleh Ummi...boleh saja.

Aziela berkata...

@theXPresikuSEVEN Bessttttt...hihihihi

Aziela berkata...

@Lulu Caldina Novel yg Lulu recommend pun sedap..waaa

Aziela berkata...

@Zurina Speciall...

TiranaAduka berkata...

tapau 1 tuk tiranaaduka.leh?

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink