Khamis, 14 April 2011

Nasi Goreng MERBAHAYA


Bila duduk sorang2, mula la selera tu merapu jer kan. Biasanya kalau makan ramai2, kita kena ikut dan pertimbangkan selera dan keadaan kesihatan perut orang ramai. Bila masak untuk diri sendiri, baru la boleh nak lepaskan geram. Ha, ini nasi goreng yang di masak last week untuk breakfast. Takut kan tengok kaler dia. Ijauu jer. Ha..memang cili api semata dalam resipi nie. Tak fancy pun sebab purpose tekak arie tuh mmg nak makan nasi goreng yang simple mcm masa dolu2 and pedas. Ada la campur sayur kangkung, tapi boleh kan tak nampak pulak masa posingkan dalam pinggan. Apa2 pun dah selamat ngap.

Bahan2:
Nasi 2 cawan
Cili padi hijau 20 biji
Ikan bilis setengah cawan
Bawang merah 5 biji
Bawang putih 3 ulas
Belacan 1/2 sudu kecil
Kangkung sedikit.
Minyak untuk menumis

Cara2:
1. Tumbuk segala bahan2 di atas, kecuali nasi dan sayur. Jangan hancur sangat. Kasar2 sikit pun x apa.
2. Pastikan nasi dah terlerai dan berderai. Jangan berketul2 atau berbuku2 lagi.
3. Panaskan sedikit minyak. Jangan banyak sangat. 
4. Tumis segala bahan tumbuk hingaa sedikit garing dan wangi.
5. Masukkan nasi dan sayur. Gaul sebati.
6. Kalau nampak nasi terlalu kering, kecilkan sedikit api dan renjiskan sedikit air masak.
7. Bila dah ranum dan mengancam, bolehlah hidangkan.

Amacam? Senang jer kan? Saper pula yang tak pandai buat nasi goreng kan. Tapi sajer jer nak letak juga resipi. Ops, kita tak letak sumber resipi sebab memang sumber asal dari diri sendiri.

Kalau status perut anda bersopan santun, sila jangan cuba resipi ini kerana MERBAHAYA. Yang perut lasak, sila cuba dan enjoy...


0 thoughts..:

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink