Khamis, 28 April 2011

Kenangan Lalu : Pernikahan

Assalamualaikum. Kita bertemu lagi peringkat ini iaitu... Pernikahan. Ingat tak..tempoh pertunangan kita 2 tahun kan. Maknanya tunang thn 2000, kawen sepatutnya tahun 2002. Jadi, pada penghujung tahun 2000, kita pun menamatkan pengajian. Horeyyy...dah habis blajar. Yeyyy...tak yah gi klass, tak yah buat assignment, tak yah dok hostel, boleh tgk tv dgn bebas tanpa rasa bersalah kerana perlu blajar....

Mcm biasa...cari kerja la. Nak kumpul duit kawen kan..kena la cari kerja. Kerja la apa yg dpt. Memula dgn company ngarut2..hahahah kan Dd kan..? Lepas tu ada rezeki, ex-senior ajak kerja dengan dia kat satu Telco Co. Gembira sgt w/pun kena kerja ikut shift. Masa tu dh duduk rumah sewa dah..share dgn kwn2. Seronok la masak, borak, tido, amik turn buang sampah dan sebagainya.

Beberapa bulan lepas kerja dgn Telco company tu, dapat pula offer kerja dgn majikan sekarang nie pula. Offer lebih bagus, kerja lebih menjamin dan lokasi kerja lebih dekat dgn rumah. Alhamdulillah. Tapi, 2 bulan selepas kerja, mak dan ayah mula menyuarakan pendapat untuk kita kawen. Dah keje..dh ok la tu. Alamakk..abisss, duit x cukup lg, mcm mana? Mak kata bolehh..no problem. Maka, cepatkanlah tarikh. Patut 2002, kawennya 2001. Perancangan asal nak buat pada bulan Jun 2001. Maka sibuklah kita dgn hubby ulang alik ke pejabat agama dan sebagainya. Mak pun sibuklah nak buat preparation. Tapi, secara tiba2 di suatu hari pada bulan April, mak call. Mak kata :
" Tak boleh nikah bulan 6. Kena cepatkan. Kadi tu kata dia dh nak transfer, takut nnt jadi confuse dgn kadi baru. Kadi sekarang ni, kawan Pak Su. Dia yg suruh cepat. Hujung minggu ni, nikah."
HAAAAA!!!!! Hujung minggu nie???!!!! Baju nikah tak siap lagi...apa brg pun x siap. Bg tau hubby...semua dh jadi kelam kabut. Tp mak ok jer. Mak kata lg bagus. Nikah sekarang...lepas tu ada sebulan lebih lagi utk prepare majlis kawen. Takderla rushing masa majlis tu nnt. Sebabnya...kita x boleh amik cuti. Kita kan dlm probation period lagi..mana boleh amik cuti masa tu. Jadi, tak dapatlah nak menolong persiapan sebelum majlis dan selepas majlis. Yg jadi mangsa masa tu, adik2 la sbb diorang yg ada kat rumah. TQ yer adik2 tersyg...

Kita pun kelam kabut call tailor soh siapkan baju. Tapi tak boleh siap juga da..sob2... Depan jer siap maniknya..blakang x siap. Adoii..janji dlm gambar nampak ok jadilah kan.

Dipendekkan cerita : Maka sahlah kita menjadi isteri kepada Mohd Saiful Hezry bin Mustapa tanggal tarikh keramat 28hb April 2001.  Tarikh ini amat bermakna sebab............ tarikh hari lahir kita. Maka secara tak langsung, kita menyambut hari lahir serentak dengan Anniversary.

Inilah target sesuatu kita. Sempena birthday kita pada hari ini, maka kita mengimbas kembali kenangan indah dalam hidup kita.

Syukur Alhamdulillah kerana dikurniakan rumahtangga yang bahagia. Mana ada perkahwinan yg tiada ribut dan taufan. Setiap hujan yang menyimbah pasti akan disusuli dengan pelangi indah.

Terima kasih hubby kerana tetap setia di samping walaupun jarak dan masa sentiasa mencemburui kita.... Semoga kasih dan ikatan ini kekal bahagia hingga ke syurga. Amiinn...

4 thoughts..:

gadisBunga berkata...

wah...aniverseri hari ni ye? happy aniverseri! semoga kekal berbahagis hingga hujung nyawa. amin.. :D

Aziela berkata...

amiinnn..... tq GB...

AiTotYati berkata...

heppi anniversary!!!

Aziela berkata...

AiTotYati: Tq..tq...hehehhehe

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink