Sabtu, 16 April 2011

Sehari di Kuala Terengganu

Well, since dah duduk di Kuantan nie kan, habis la juga bandar tu we all explore bit by bit. Tp mcm biasa, our family nie suka buat ad hoc plan. Ada one day, buat kerja gila. Selapas habis memancing di Pekan, Pahang, dinner kat Kuantan and merayau2 dalam bandar, suddenly terlintas utk ke Terengganu. Well..that time dah past midnite. Since nothing much should be worried about, we headed to KT right away. Tak singgah rumah pun sebab baju spare untuk the whole family memang sentiasa bersedia dalam bonet kereta. Bila mengantuk, we stop by at petrol pump and tidur dengan nyenyak. Adam sgt seronok sebab the whole seat belakang tu dah mcm private bed utk dia pulak. Siap bantal selimut. Maklumla..petang tu kan pergi fishing..berkelah sekali la. Lalu di Paka, dah almost Subuh. Sangat cantik dan damai pemandangan kat situ. Mcm tak puas tengok. Tapi kan dilarang ambil gambar kan.

By Subuh, sampai di KT. Lepas solat di masjid Tengku Zaharah tu, headed to Pasar Payang rite away. Makan dekat food court dia. Ada satu stall tepi sekali. Umi tak silap nama stall tu. Atas meja dah mcm2 food ada. Just ambil apa yg berkenan and eat. Ala2 buffet pulak rasanya. Something different. First time datang kan..so tercangak2 juga la... Apa ini, apa itu, mana kuah..mana sambal, kuih apa...semua questions.                                               

Yang ini...antara menu yang disusun. Mee goreng. Soo kampung kan. Mengimbau pemandangan dan kenangan warung kopi di kampung masa kecik2 dulu. Beshh..


Ini adalah nasi dagang yang dibungkus bentuk kon. Memang unik kan. Ada telur rebus, ikut selera masing2 nak makan dengan apa.


Yang ini pula, rupa2nya kuah gulai nasi dagang. Jadi, pelanggan di warung nie, saling bertegur sapa sebab kena share tong gulai yang sama. Self service kan. Makan sampai kenyang pun jumlah harga sekeluarga masih lebih murah dari harga buffet breakfast utk seorang di hotel 3 bintang.


Dah kenyang makan, apa lagi meronda2 la di Pasar Payang tu. Tak membeli sgt pun...lebih kepada cuci mata jer. Bila dah penat, we all mula bergerak ke Masjid Kristal. Disebabkan bukan musim cuti sekolah, maka agak lengang la kawasan masjid. Memang cantik. Tapi dulu ingatkan masjid tu besaaarrr...rupanya comel2 jer. Sampai situ, barulah we all anak beranak mandi manda...heheheh. Boleh? Sbb ada shower room kat situ. Kalau mandi sebelum ke Pasar Payang..nnt bau ikan sampai ke petang. Lg pun kat Paka before Subuh tu dah refresh. Meh layan gambar2 nie.




Selepas mandi manda, posing2, we all gatal2 pula pergi tengok bot. Niat hati nak naik bot pelancong menyusuri Sg K. Terengganu tu. Tiket boleh tahan juga. 10.00 seorang. Eh,sama mcm bot kat Melaka... Anyway, tak boleh naik lagi sebab tak cukup 10 orang. Minima 10 orang, baru bot boleh jalan. Hmm..yang ini x sama dengan bot kat Melaka. Kat Melaka, berapa ada orang...cukup time jer, bot jalan. So, kat Terengganu nie, kami terpaksa la menunggu. Makan2 aiskrim segala. Lebih kurang satu jam juga, baru cukup orang. Seronok juga naik bot tu. Ada penerangan jelas daripada pemandu pelancong. Nothing much. Cuma perceritaan mengenai persekitaran persisiran sungai. Tp yg menariknya, nampak tempat untuk membina bot. International company tau. Bangga sangat sebab Malaysia ada rupanya industry buat bot besar2an mcm nie.
Sorry, x dapat nak ambil gambar. Habis battery la pula masa nie...

Lain kali nak pergi lagi.... Tak habis pusing lagi nie...

1 thoughts..:

EJA berkata...

salam dah follow dan komen.. jom follow dan gegarkan blog eja pulak

http://menulisdenganhati.blogspot.com/2011/04/ben-ashaari-gegar-lagi.html

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink