Isnin, 17 Februari 2014

Mengail Si Sepit Biru Lagi....

Assalamualaikum.....

Hubby pergi memancing lagi. Untuk beberapa bulan kebelakangan ni, memang ramai orang yang memburu udang galah. Musim bulan2 awal tahun ni pula, air sungai semua sedang 'cantik' dan sesuai untuk mencari udang galah dengan kuantiti yang banyak.


Udang galah pertama. Besar..sepitnya dah panjang membiru.


Macam biasa, hubby kalau pergi, mesti dengan kawannya yang berbaju biru tu. Eh, matching pula warna baju abang tu dengan warna sepit udang galah ni yer.

Tangkapan untuk hari itu.

 Lepas jer dapat udang2 ni, hubby call kita. Suruh balik ke Kuantan semula, padahal, malam sebelumnya tu kita baruuuu jer sampai PD dari Kuantan. Hubby kata tak best nak makan udang nie sorang2. Dia nak celebrate dengan kita. Kegembiraan dia dengan tangkapan dia. Demi hubby, kita redah semula 4 jam perjalanan ke Kuantan. Tapi, bila lihat keriangan dan kegembiraan dia,
TATA, ada mak dengan bapak udang jer. Yang lain semua anak2 ia...


Tapi si bapak udang, lihatlah saiznya..... Tu tangan hubby yer...saiz tangan dia XL tau. 

Dah sedia dibersihkan. Hubby rajinnn bersihkan udang galah ni. Dia pandai...hehehehe

Kita tinggal duduk dan ngap jer...hahahahaha....

Udang tu, kami minta kedai masak pedas jer.

Of course sedap. Udang segar, masakannya pula dimasak sempurna. Mestilah jadi sedap kan. Tapi dek banyaknya, kami tak terhabis juga. Tapau bawa balik... Lagipun, lately nie banyak sangat makan udang galah...dah boleh imagine dah betapa membuak2nya kolesterol berkumpul dalam body. Aduhai.... Esoknya, berhempas pulas exercise. Kemas rumah, bersihkan rumah, basuh baju manual...berus, perah dan sebagainya... And...minumlah juga teh hijau secawan... Kalau pun tak menghapuskan, tapi dapat kurangkan beberapa persen kolesterol pun jadilah...

Oh, kami suka ke kedai ni. Kalau makan2 biasa ke, rasa nak puas hati, kami ke kedai ni juga... Nantilah kita review sikit kedai nie... Insya Allah.


.

37 thoughts..:

Nurzakiah Hanum berkata...

sedapnya

aizamia3 berkata...

feveret dak Kakak.. udang besar2 cenggini.. tetiba feeling nak gedik dengan en. suami mintak pancing udang cenggini.. dapat udang kolam pun jadilah.. hehehe..

aizamia3 berkata...

feveret dak Kakak.. udang besar2 cenggini.. tetiba feeling nak gedik dengan en. suami mintak pancing udang cenggini.. dapat udang kolam pun jadilah.. hehehe..

Cho Zila berkata...

ehm demi suami tercintakan.. nampakpun sedap masakannyertu.. masakantu nampak simple tapi tentu rasanya sedap.. akak suka makanan simple...

Rai Ourkizuna berkata...

akak!!!! jelesssss....

Rai Ourkizuna berkata...

comel tau siap ada peace2 lagi..hahaha

Kakzakie berkata...

Ingatan pada isteri sebaik dpt udang besar terus call utk makan bersama. Untung sebab pancing sendiri.. upah masak aje kan.

Abil Fikri Ahmad berkata...

Fresh, mesti manis rasa udang.

Zamani Abe berkata...

a a a a a a

n g i d a a m m

Mira Adzlia berkata...

wah..syoknye...udang galah tuuu

t.a.t.a berkata...

baru nak ulang komen yang sama bila tengok gambar udang tu. tengok-tengok akak dah sebut nama saya dulu dah.


KAH KAH KAH KAH..

FaZa berkata...

Bestnya...selalu dia mengail kat mana?

Daddy Ziyyad berkata...

best betul...tu kalau beli kat pasar, mau puluh2 ringgit...hari tu kat Majalah Tiga ada tunjuk pasal tangkap udang galah ni....Betul ke org kata " kat tempat byk udang galah, kat situ ada buaya?" :P

Dlm sebulan, berapa kali ulang alik KL-Kuantan?

HeNRieTTa JoSe berkata...

salam perkenalan...looks yummy to me...

aby berkata...

Salam aziela,
Rezeki udang. Tk payah nk beli kt kedai. Satu hobi yg bgus huby ziela tu

Shamsiah Abdul Rahman berkata...

Tgh membayangkan gulai udang galah boh serai then boh skali daun kunyit.. aduhaiiiii..

NzA berkata...

sedapnya..mesti manis rasa isi udang tu...
kerana org trsyg sanggup berkorban apa saja kan aziela.....

:: Cik Viva :: berkata...

Alaa..bestnya, ni kalau wt masak tempoyak pon sodap ni...heheh

Aziela berkata...

@Nurzakiah Hanum Alhamdulillah, sedap

Aziela berkata...

@aizamia3 Hubby akak pula tak pernah lagi memancing udang di kolam.

Aziela berkata...

@Cho Zila Kak, kadang2 bila dapat makanan simple, kita jadi lebih berselera kan...

Aziela berkata...

@Rai Ourkizuna Hahahahahah (Gelak riak..)

Aziela berkata...

@Rai Ourkizuna Hihihihi ( Gelak gediks malu2)

Aziela berkata...

@Kakzakie Iyer kak... Itulah sebabnya saya gagahkan juga untuk travel kembali. Hati berbunga2 rasa. Hihihihihi

Aziela berkata...

@Abil Fikri Ahmad Alhamdulillah. Sodap bang.

Aziela berkata...

@Zamani Abe Eh, eh..cikgu sorang ni. Bukankah di Kuching sia ada banyak lagi udang galah? Ada lobster lagi kan?

Aziela berkata...

@Mira Adzlia Mira, dah ngidam ker? Wiiiieeee...

Aziela berkata...

@t.a.t.a Akak confirm ingat kat awak dan ahli keluarga udang awak, Ta. Hahahahahha

Aziela berkata...

@FaZa Sungai Belat, dekat Kampung Belukar di Kuantan.

Aziela berkata...

@Daddy Ziyyad A'aah..saya tengok. Dia cerita kat Kuala Rompin kan. Macam best jer.. Di mana ada udang galah, di situ ada buaya. Benar dan betul. Kena tahu petua supaya tidak diganggu buaya.

Sebulan ekk... Hmm... tak kurang dari 5 kali.

Aziela berkata...

@HeNRieTTa JoSe Thank you Henrietta. Indeed it was yummy.

Aziela berkata...

@aby Kalau tak dapat udang pun saya tak marah, tapi saya kesian tengok dia penat.

Aziela berkata...

@Shamsiah Abdul Rahman Kak Sham, jangan lah hasut saya. Drooling ni tau.

Aziela berkata...

@NzA Manis, kak. Alhamdulillah. Iyerlah kak, selagi ada kudrat dan upaya.

Aziela berkata...

@:: Cik Viva :: Wah...dah terbayang dah nie...

Sukma Haron berkata...

bestnya suruh orang kedai tu masak sedap-sedap gitu...puas makan ek...

elly nadyra berkata...

haaaaaaa amik
mcm2 size ada kan!

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink