Jumaat, 21 Februari 2014

Kerepek Durian? (Durian Chips)

Assalamualaikum.....


Selalunya kat pejabat ni, ada jer lah yang bermurah hati bawa snacks atau makanan. Tak lah selalu, tapi dalam seminggu tu adalah beberapa kali. Kadang2 ada yang baru pulang dari bercuti lah, ada yang baru balik kampunglah, ada yang pergi bertugas outstationlah... So, kami nie pernah lah makan makanan yang menarik2 ni.

Macam dalam piring kat atas ni, yang kuning tu ialah kerepek durian dan yang sebelah tu, buah jeruk salak. Buah salak jeruk ni di kirim oleh salah seorang bekas petugas kami. Beliau orang Indonesia. Rindu kat kami, dia datang sini dan bawa sekali salak ni. Kita pernah cerita pasal dia ni dalam blog kita. Pak Hery nama dia.

Yang kerepek durian tu pula di bawa oleh salah seorang petugas kami yang berkahwin dengan orang Kelantan. Mak mertuanya berasal dari Patani, Thailand. Maka bila hari raya, mereka balik Patani untuk beraya. Kerepek durian nie, di bawa oleh beliau dari Thailand.

Ada bau durian, tapi tak kuat. Manja2 gitu jer baunya. And rasa durian tu pun manja2 jer. Tak manis, tapi sangat lemak rasanya. Sedap. Rasanya ini jenis durian mengkal, diorang proseskan menjadi kerepek. Jadi, tak lah membazir kan. Siap boleh jadi duit lagi.

Rasanya Malaysia kena ikut lah jejak langkah nie kan. Tapi kita ada kerepek nangka kan...hehehehehe.





THE ENGLISH VERSION

We always have generous friends bring food and snacks from all over places. Not daily, but at least a few times in a week. Some bring it from their vacation, some from the trip back to visit parents in their hometown, some bring it after their works outstation trips. Thus, we have opportunity to taste the variety of interesting food.

Picture above is showing a small plate of chips and a few preserved salak fruit. The preserved salak fruit was from our former employee. He is an Indonesian. He missed us, thus he visited us in the office and brought the salak fruit. I wrote about him once in this blog. His name is Pak Hery.

The chip was an interesting snack. The flavour and smell of durian was very mild and they are not as sweet as the normal durian. I think this chip was made from the unripe durian. Rather than throw it away, they transform it into a delicious snack. Not only the durians were not wasted, it furthermore generates income to the people.

This chip had been brought by one of our friends. She's being a Johorian married to a Kelantanese. Her mother in law originated from Pattani, Thailand. She will join her in laws to celebrate Hari Raya and one after another occasion in Pattani. So, this durian chips came from Thailand.

I think Malaysians could be more creative. Though we already have the jackfruit chips now....

.

21 thoughts..:

Nurzakiah Hanum berkata...

sedap gak kerepek nangka

t.a.t.a berkata...

Is there such a thing as kerepek durian? This is the first time I heard about it.

Kak, good idea. 2 versions. Nak ikut la lepas ni.

Petak Bunga berkata...

siam kaya nga buah2 ni. dia orang pandai menanam.. tak mustahil bnyk product hasil tanaman mereka.

Rai Ourkizuna berkata...

kalau kat sini ada jual kerepek durian ni kak..tapi sebungkus kecik angin banyak tu pun dah rm30++.. cekik darah~~

Aziela berkata...

@Nurzakiah Hanum Akak sejak dah tua ni, tak boleh makan nangka pula. Sakit kepala. Angin.

Aziela berkata...

@t.a.t.a It really exists, Ta. Interesting, right? Trial entry for 2 versions. I wish I can gain some benefits. Nak ikut? Yeaayyy!

Aziela berkata...

@Petak Bunga Kannn....

Aziela berkata...

@Rai Ourkizuna Uishhhh mahalnya. So far akak tak pernah jumpa lagi.

aizamia3 berkata...

menarik ada dua version. ;)

psstt: salak tu sedap.. kerepek durian tu eem.. hehehe.. ai bukan peminat durian..

Shamsiah Abdul Rahman berkata...

Tak pernah rasa lagi.. kena masuk list senarai makan masa cuti ni..

Kakzakie berkata...

Kakak pernah rasa kerepek itu kakak beli kat Air Hitam. Buah salak dah biasa juga kan kat tempat kita cuma kakak ni kurang pandai makan...

Daddy Ziyyad berkata...

kenapa ada buat version english? saja je la nak tau...:)

pernah makan cekodok durian? sedappppp..mak mertua saya selalu buat( bila musim)

Al-Manar berkata...

Two versions! Well done, young lady. I will go for the Mat Salleh one.

aby berkata...

salam aziela ..
klu dari siam tu memang tk mengejutkan .. memang banyak makanan yg pelik2 ..
nanti klu ride keSiam lg cuba carik durian chips ni

BUNDA a.k.a KN berkata...

salam hujung minggu...bunda belum pernah rasa lagi..

Al-Manar berkata...

I am familiar enough with most kerepek or keropok of many sorts, but never durian. Boleh order tak?

Seri Kandi Tanah Jauhar berkata...

akak pnah dgr kerepek biji durian. Ziela, ada satu jenama makann ringan, mcm2 kerepek ada, akk selalu tngok iklannya tapi mcm tak masuk kepala pulak brand apa, hehehe

NzA berkata...

Org thailand sgt2 kreatf dlm pengeluaran produk n pertanian,... mrk antara negara yg maju dlm prtanian....

msredcheesecake berkata...

tak penah jumpa... nak juga merasa ni...hhee

Sukma Haron berkata...

biasa makan jackfruit jer....yang krepek durian tak pernah jumpa lagi....

gadisBunga™ berkata...

entry 2 versi. saya suka!!!

saya kasi rojak. hahaha~

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink