Ahad, 28 Ogos 2011

Merlin

Assalamualaikum.....

Ok..ada sesiapa yang suka menonton siri nie tak? Mungkin ramai yang tak pernah tonton pun. Siri Merlin nie ada di Hallmark Channel Astro 702. Lately nie, every weeknight pukul 9.00 malam.
Cerita nie boleh dikatakan kisah sejarah England juga la. Of course diolah, ditukar didongengkan sesedap producer dan director dia. Tapi memang seronok.

Kisah mengenai Merlin iaitu pesuruh (servant) kepada Prince Arthur Pendragon iaitu anak kepada Uther Pendragon. Basically Merlin nie nampak macam orang gaji putera tu yang kena buat segala macam kerja, tapi sebenarnya dia mempunyai kuasa magic yang agak power juga. Dia selalu protect Prince Arthur daripada bahaya tanpa disedari sesiapa pun. Bapak Arthur, iaitu Uther nie, dah haramkan segala bentuk magic dalam tanah jajahan dia. Semua ahli sihir either dihukum mati, atau dah cabut lari.

Pemanis cerita, of course ada ladies kan. Inilah ladiesnya...

Yang baju biru ialah Lady Morgana. Memang cantekk. Dia ni anak angkat raja...kira adik beradik angkat dengan Arthur. Tapii...ada sebab lain tentang asal usul dia. Jengg...kena tengoklah nanti.
And yang warna kuning tu ialah pesuruh (servant) Lady Morgana. Nama dia Gwen. Yang konfliknya, putera Arthur tu ada cintan sama ini Gwen. Gwen pun of course la kan...anak raja. Saper yg tak mau..hehehehe. Tapi sorok2, sebab darjat yang berbeza.

Yang bagus, ada fighting scene, ada magic, ada war strategy, ada socialism untuk zaman tu and ada lawak2 juga.


Kalau yang menonton, sila perhatikan. Merlin nie baju dia, sama ada t-shirt biru scarf leher merah, atau pun t-shirt merah, scarf leher biru. Tu jer la baju dia. Yer la, org miskin gamaknya kan.

Dan Merlin nie kalau bercakap, gila pekat loghat English dia tu. Padahal dia nie American. Mesti lama dia practicekan. Bezanya actor Hollywood dan Bollywood dan Malaysiawood (ada ker..?).

Sekadar untuk hiburan semata2 di hujung minggu menjelang raya nie...

0 thoughts..:

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink