Jumaat, 14 Disember 2012

Udang Sos

Assalamualaikum.....

Aktiviti memasak di hujung minggu. Kebetulan dapat beli udang yang fresh dari pasar Kuala Sungai Baru. Nelayan baru bawa naik dari laut. Nak gulaikan, sayang pula. Macam nak makan udang tu macam tu jer rasanya.

Teringat pula hubby pernah mention nak suruh masak nasi lekit2. Adam kata nak makan macam kat Japanese rest. , makan nasi dalam mangkuk, guna chopstick. Kalau nak makan macam tu, tak boleh berkuah la lauk jawapnya.

So, udang nie kita goreng jer dan buatkan sosnya. Simple sangat buatnya. Nasi tu kita masak guna beras wangi siam. So, memang berkanji dan melekit sikit. Tak ada beras Jepun, beras Siam pun ok kan...



Goreng udang yang digaul dengan sedikit garam dan kunyit.


Kemudian, curahkan sosnya. Siap.




Gelap la pula gambar last tu. Nasi dalam mangkuk Jepun yang selalu isi misoshiru tu, lepas tu tenggekkan udang. Bukan main berselera lagi my heroes makan. Bersungguh2 guna chopstick.

Sosnya tu, kita just tumiskan bawang putih dan cili yang ditumbuk halus. Lepas tu masukkan sos cili dan sos tiram secukup rasa. Didihkan hingga pekat. Senang jer.


U all nak masak apa weekend nie?


.


32 thoughts..:

☆♥L@dy @yU♥☆ berkata...

yg sedap tu sometime benda yg simple jer khen kaka?? mmg sedap mkn ngan nasik panas ni @.@

Cho Zila berkata...

ala sedapler pulak nanpaknyer... makan gitujerpun sedapkan...

Rai Ourkizuna berkata...

nyumm..lama tak buat makanan jepun.. anak2 saya suka makan beras jepun.. saya guna beras nishiki.. 2.5kg dalam rm27 gitu..kalau murah hari2 boleh masak..gemuk la bebudak tu.. tapi sbb mahal..sabo je la..tunggu mak kaya sikit la anak2..

Seri Kandi Tanah Jauhar berkata...

yang senang & yang simple tulah yang sedap sekali!!

weekend ni verangan nak masak asam pedas ikan pari. Daun kesum dah kecut nunggu dalam peti ais tu, hehehe

Abil Fikri Ahmad berkata...

Wahh..elok jea udang2 tu beratur..displin sungguh!

aku HaniAsyira berkata...

sodapnya kak.. siap ada hias cantik2 lagi.. sy sekolah kat perak kak

intan akma berkata...

walaupun perot tengah kenyang tetap terliur tengok... ;)

Aziela Azila berkata...

@☆♥L@dy @yU♥☆ True...dengan syarat fresh.

Aziela Azila berkata...

@Cho Zila Simple jer nie kak. Akak lagi terror dari saya.

Aziela Azila berkata...

@Rai Ourkizuna Ha, betul. Mahal kan beras Jepun. Tu yang belasah beras siam jer tu..hihihi

Aziela Azila berkata...

@Seri Kandi Tanah Jauhar Alamak....sedapnya. Hantar sikit kat kita lah Kak Sari.

Aziela Azila berkata...

@Abil Fikri Ahmad Yer, udang lagi pandai berdisiplin kan.. Tak macam ketam. Hahahahaha

Aziela Azila berkata...

@aku HaniAsyira Alahai...mana ada berhias dik. Akak atur lebih kurang jer tu. Perak yer...

Aziela Azila berkata...

@intan akma Senang jer masak nie Akma. Nanti buat ekk.

TiranaAduka berkata...

salam sis
Jeles la pulak ta tgok udang goreng tu..tak pe pg ni nak gi pasar cari nak buat gak cam sis.
Thanks sis bg idea tuk masakan esok.

gadisBunga™ berkata...

simple tapi sedap. nak nak feeling jepun makan pakai chopstick. mmg saya suka lah!

Kakzakie berkata...

Simple dan menyelerakan.

Kakak weekend ini kena balik kampung lagi. Kalau kumpul kakak akak yg masak. So kakak just tolong-tolong aje.

Novelgurl berkata...

Ya Allah..sedapnya..terliur rasa..yummy!

TiranaAduka berkata...

salam sis
Waduh waduh enak ei. Tapi iki dino orak iso ngawe..njalok izin jikok menu ne yo.

Zurina berkata...

sedapnya...telan air liur tengok...;)

Aziela berkata...

@TiranaAduka Dah masak ke belum, TA?

Aziela berkata...

@gadisBunga™ Janji feeling ada kan GB..?

Aziela berkata...

@Kakzakie Kalau dah ramai2, lagi seronok kan Kakak..

Aziela berkata...

@Novelgurl Ishh..mana tahu sedap? Cuba buat, baru tahu sedap ke tak. (Ada nampak macam ayat meracun pemikiran tak?)

Aziela berkata...

@Zurina Alahai...Zurina kalau masak lagi power.

Aziela berkata...

@TiranaAduka Njalok menu ke, njalok resipi, kang? Iyolah, ojo dhelok jer waei...

Nur-nba berkata...

Aduh.. sedapnya tengok udang tu.. Kalau hidang mata sure makan sampai licin..

nanieybarnieylurviey berkata...

sdapnye kak udang tu...

nani masak nasi goreng je.. tu pun guna rice cooker.. sbb xde dpur :(

Aziela berkata...

@Nur-nba Kalau dah depan mata, memang licin

Aziela berkata...

@nanieybarnieylurviey Nasi goreng pun sodaaapp

Azham Vsvc berkata...

hurm...saya nak tatap gambar udang ni sampai saya kenyang hehehehe :)

Cantik warna udang tu setelah digoreng hehehe :)

Aziela berkata...

@Azham Vsvc Bila masuk perut, dah tak nampak rupa dan kaler lagi dah dik...

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink