Rabu, 30 Januari 2013

Jangan Marah Doktor

Assalamualaikum.....

Entry tiada gambar.

2 malam lepas, semasa sedang mengemas kain baju yang di rumah mak kita di PD, kita yang nak cepat, jalan tak berhati2, telah tersepak sisi tikar getah dalam bilik tu. Bila tikar tu tersepak, ianya terjungkit sedikit sedangkan kaki sebelah lain dah pijak sebelah lagi. Maka yang terjungkit itu berdiri tegak dan tak pasti macam mana, sedar2 dah menghiris tapak kaki kita.

Tak adalah dalam dan panjang. Panjang dalan 2 inci saja, tapi sebab kat tapak kaki, bila memijak tu bukan main sakitt lagi. Mula2 kena, meraung tak bersuara juga la. Mulut jer mendesir, muka berkerut2. Mujurlah ada Adam. Dia ambilkan tisu, dia ambilkan cotton buds, dia ambilkan antibiotic krim yang memang ada stok di rumah.

Tapi, sepanjang malam tu, tidur pun rasa macam berdenyut jer. Pagi esoknya kita ke klinik untuk ambil sedikit ubat, tapi doktor tu over concern...dia tolong buatkan dressing. Bukan dressing apa, dia sapu2 dengan antiseptik jer. Malu sangat sebab sikit jer pun. Tapi dia kata nampak macam merah2 sikit keliling luka tu (very mild reddish, ohkay), so dia ambik extra precautions. Tapiii....dia sapu ubat tu, siap jolok2 lagi dalam belahan yang tak dalam langsung tu. Perghhh...terjerit2 kita. Pedih la Doc...! Lepas tu, tampal plaster dan dia beri ponstan. Semalam masih a little bit sakit nak berpijak, tapi Alhamdulillah hari nie dah boleh berjalan macam biasa. Adalah rasa sakit sikit, tapi belasah jer lah jalan kan.

So, dalam hati yang sedih semalam sebab doc tu ganas dengan kita, hari nie berterima kasih dengan dia. Mungkin kalau di'manja-manja'kan luka tu, pemulihannya mungkin ambil masa sedikit.

Conclusion : Jangan marah doktor anda. They know best!


.


39 thoughts..:

:: Mrs.Eady :: berkata...

kene tahan sakit skit..heheeh..

Seri Kandi Tanah Jauhar berkata...

laaaa.. ingatkan doktor marah, rupanya Ziela yang marah, hehe..

semoga cepatlah sembuhnya tu..

Rai Ourkizuna berkata...

aduh kak..saya yang ngilu membayangkan sakitnya tu.. semoga cepat sembuh kak..

bagus doktor jolok2 tu..takut ada bendasing lekat kat tempat luka tu.. nanti lain pulak jadinya..

hati hati ya..

Kakzakie berkata...

Exactly Ziela sebab itu dia punya line mestilah dia tahu kenapa dia buat begitu tapi kita ni kadang tak faham.. dah baik baru rasa terima kasih ye:)

TiranaAduka berkata...

salam sis
Owalah kok iso kebeler? Kepre ei bakyu..
Melas sey bakyu ku iki..

Wan Ahmad Izudean berkata...

dah rasa macam kat kaki baca ni.. pnjang jugaklah lukanya..seram...

aby berkata...

klu berjalan, kena pandang2 juga ..

Mrs Velentine berkata...

terima kasih kat doktor lah kan kak

Daddy Ziyyad berkata...

ramai patient saya yang degil & bodoh sombong tetap berkeras nak juga antibiotic untuk demam yg tak perlu antibiotic..

Deqla manjew berkata...

haah betul tu..kdg2 kite mrh mcm la kite tau keja depa! haha

Wak Gelas™ berkata...

wak pon rasa ngilu jugakkk..,ahHHks

nea lopah berkata...

Hadoii sakitnye... sy penah kena sikit pun tak ter tahan sakitnye. Salam kenal n follow sini juga. jempur singgah n folow blog saya.

Aziela berkata...

Mrs Eady : Bertahan sedaya upaya, Izwa. Hahahahha

Aziela berkata...

Seri Kandi : Pesanan supaya jangan marah doktor. Hehehehehe.

Aziela berkata...

Rai : Memang ngilu dan sakit. Tapi itulah bagusnya kan. Dahlah tapak kaki. Rumah kampung pula. Takutlah infection pulak nanti.

Aziela berkata...

Kakzakie : Ada yang rasa dia lebih pandai agaknya kan kak. (Saya la tu agaknya..dush!)

Aziela berkata...

Tirana Aduka : Wes waras iki. Terima kasih, kang. Mujur orak meriyang koyo kang. Kabare mak ei?

Aziela berkata...

Wan Ahmad Izudean : panjang, tapi syukur tak dalam. Pedihh sangat bila kena air.

Aziela berkata...

aby : Itulah saya nie, memang clumsy, kang.

Aziela berkata...

MV : Terima kasih tidak terhingga.

Aziela berkata...

Daddy Ziyad : Kannnnn....? (dush lagi pada diri sendiri!)

Aziela berkata...

Deqla Manjew : Sebenarnya tak tahan sakit, kan. So macam rasa nak marah doktor jer kan.

Aziela berkata...

nea Lopah : Memang sakit. Terima kasih follow yer. Nanti akak singgah bila sempat yer.

Aziela berkata...

Wak Gelas : Pedihhh wak.

zila norazila berkata...

zila sedap x kena tonyoh2 kt luka tue h ehheee gurau jew..akk sllau jgk trkena camtue..tp nk marah sapa kan..sndiri cuai..:)

Intan Akma berkata...

ada tendang doktor tak masa sakit tu hehe..

Rahmah Abd Mutalib berkata...

nasib baik takde kena pape stitches...kalau tak hish mesti pedih tu...

Cik Kamoo berkata...

soalan lari dari topic entry nie ... sedara yg kahwin kt rantau tu kampung mana kak? kenduri bila tu?

ariana berkata...

Assalam sis..siannya, mmg malang tak berbau, syukurlah tak teruk ye n t.ksh kpd doktor yg merawat..biasalah kalau tgh sakit rasa mcm nk mrh kat sume org, tp bila dh sembuh baru lh sedar..hihi

Zurina berkata...

jgn marah2...nti cepat tua...hehe. Rasanya saya kakak kot dr aziela...lahir okt 76..:)

Aziela berkata...

zila norazila : Sedaaaaap kakk... Huhuhuhuhu. Ni yang nak manja2 nie.

Aziela berkata...

Intan Akma : Kontrol ayu ohkay... Muka jer berkerut menangis. Tapi tak tendang sebab pakai kain. Hihihihihi

Aziela berkata...

Rahmah : Stitches...? Uishh..serammm.

Aziela berkata...

Cik Kamoo : Atok sedara. Kat rumah rakyat Rantau, belakang sekolah cina. Sabtu minggu lepas, 26 Jan. Tak kenal kot your other half. Cuma Tok Mat tu jer lah yg glemernya.

Aziela berkata...

Ariana : Hahahahha....betul..betul. Dah baik, baru insaf.

Aziela berkata...

Zurina : La, sama2 kakak kot. Hihihihi

Zurina berkata...

sama2 kakak cmana tu aziela...thn sama ke?...sama muda...eheh

TiranaAduka berkata...

mak ku makin waras..syukur alhamdulillah.terima kasih bakyu aziela ngerewangi dugak key.

Azham Vsvc berkata...

Ngilu rasa bila baca ni, sakitnya! Alhamdulillah semakin sembuh gamaknya....hati2 yea Kak Aziela :)

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink