Isnin, 14 Januari 2013

Sherson Lian : Selebriti Masakan Yang Segar

Assalamualaikum.....


Semakin ramai selebriti masakan yang semakin meningkat naik di Malaysia nie kan. Salah seorangnya ialah Chef Sherson Lian.


Kita mula mengenali Sherson Lian sejak menonton program 5 Rencah 5 Rasa yang berlangsung di Asian Food Channel, Astro 703. Maklumlah, bab2 makan dan masak2 nie memang seronokkk jer tengok kan? Nak melaksanakannya tu, adoih laaa..

Mungkin ramai yang tertarik dengan Sher ni sebab tertawan dengan rupa parasnya kan, tapi bagi kita, Sher ni ada kualiti lain dalam persembahan dia yang lebih menyerlah.

Anyway, tertarik dengan cara dia hoskan rancangan nie. Paling utama sekali ialah bila dia nak pegi shopping barang2 untuk nak masak tu. Selalunya program masak2, akan tersedia elok cantik bersih segala bahan masakan atas kaunter dah kan? Tapi program nie, Sherson akan bawa kita semua pergi pasar beli barang. Pasar okehh..bukan supermarket.

Kadang2 dia bawa pegi pasar Chow Kit, kadang2 dia bawa pergi kedai runcit, kadang2 kilang proses tepung2 lah, kadang2 kedai mamak untuk beli rempah2 semua.

Memang betul2 sesuai dengan golongan sederhana di Malaysia nie.

And, cara masak dia pula sangat sempoi. Jenis yang main campak2 jer. Senang cerita, ala2 style Jamie Oliver sikit lah. And sambil2 masak tu dia akan kongsikan beberapa petua masakan dan sebagainya.



Sher ni adalah British-Chinese person. Tapi kan.... dia punya Bahasa Melayu sebenarnya agak fluent. Tak ada pelat pun... Walaupun tak macam lidah Melayu, tapi still..a loot better than many Malays itself.


Bila baca background dia sikit, not only cooking, dia juga adalah scuba diver, seorang penyanyi dan pemain gitar yang selalu buat show di majlis2. Ha, menarik kan..

Paling penting, dia sangat humble orangnya. Bila orang panggil dia chef, dia selalu remind people yang dia bukan chef. True enough sebab dia tak ada formal education dalam cooking. Tak ada sijil masak memasak langsung. Cumanya family dia ada restoran dan dia berminat dalam masakan sejak umur dia 14 tahun dan mula mengorek skill memasak dari dapur restaurant family dia.

And, surprisingly, Sher juga ada buat aktiviti motivation di Melaka. Menarik kan. Teringin nak attend.

Nak detail sikit, boleh jenguk SINI yer....




.

30 thoughts..:

Adie Zaff berkata...

perghhh...info yang menarik nie..adie pun minat dia gak tp minat masakkan n cara dia handle ssuatu rancangan tu...alhamdulillah,masa jom heboh y lepas,adie smpt tengok dia masak n bergambar dgn dia..hihih

fizafantagirO berkata...

suka tgk dia bila dalam program masakan :-)

:: Mrs.Eady :: berkata...

suka dia kak :)

Rai Ourkizuna berkata...

laa..dia bukan malay eh..tgk lima rencah lima rasa tu ingatkan dia malay (yg maybe ada kacukan belah tok nenek dia ke) hahaha..

husband saya kureng sikit dengan program lima rencah lima rasa tu.. tapi saya pulak, asal program masak2 makan2 semuanya jalan..hehehe..

Mira Adzlia berkata...

byknya kelebihan sher ni

Suhami Ahmad berkata...

mesti ramai yang menonton segmen dia ni kern...meletopss

محمد رازيق berkata...

wah. sy baru tahu ni. before ni juz tgk je. cuma tak tahu nama2 chefnya.

Cho Zila berkata...

selalu tengok mukanya kat tv tapi memang serius tak penah tau nama diakan.. alahai.. tapi dia mmeang bestler...

QA's ~ mamapapa berkata...

salam kenal..jmput follow kmbali :)

Rahmah Ram Ram berkata...

suka jugak tengok dia masak..campak 2 aje terus menjadi...

awak!! bukan ke dia anak saudara chef Florence Tan yang famous tu?

Rahmah Ram Ram berkata...

suka jugak tengok dia masak..campak 2 aje terus menjadi...

awak!! bukan ke dia anak saudara chef Florence Tan yang famous tu?

Mrs Velentine berkata...

selalu tengok program dia kat TV3

zouldahan berkata...

Cara masak dia macam cara saya masak.
Semua main campak2 aje.
Tak pernah nak sukat.
Bila sedara- mara tanya resepi,
Saya susah nak jawab.
Sebab apa yg ada kat dapur,
Semua saya gunakan...

cooking food berkata...

Nice!!!
Hi... I invite you to visit my blog at food and beverage

Aziela berkata...

Adie Zaff : Alaaa, akak jeles.

Aziela berkata...

fiza : Sempoi kan dia...

Aziela berkata...

Mrs Eady : Cute kan...

Aziela berkata...

Rai : Tu lah akak kagum tu. Bukan Malay tau.

Aziela berkata...

Mira : Kekurangan dia kita tak tau pulak kan.

Aziela berkata...

Suhami : Ko tak kenal yer tok?

Aziela berkata...

Muhd Raziq : Ha, welcome..welcome. Eh, bukan ckp thank u yer tadi?

Aziela berkata...

Cho Zila : Bestkan dia masak2 simple.

Aziela berkata...

QA's : Salam kenal juga.

Aziela berkata...

Rahmah : La, yer wakk? Patutlah sempoii.

Aziela berkata...

MV : Ada kat TV3 juga yer?

Aziela berkata...

zouldahan : Wahh..ada rupanya lelaki Melayu yang lebih handal dari Sherson. A cooking doctor. Perghh..saya kagum dengan doc.

Aziela berkata...

cooking food : Tq. Nice info you shared in your blog. Been there.

Azham Vsvc berkata...

oh....dia bukan chef? gaya dia memang macam chef sebenar la hehe....maknanya ilmu memasak ni bukan hanya laku disebabkan sijil, tapi minat dan pendedakan yang penting hehehe.....

Tanpa Nama berkata...

like sherson very much...dah pandai memask..merendah diri..cute lg

Tanpa Nama berkata...

bakat terpendam anugerah tuhan....

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink