Rabu, 25 April 2012

Ikan Kembong Masak Kicap ; Muncul bila idea memasak hilang....

Assalamualaikum.....


Makan seorang diri. Tak nak masak, tapi kena paksa diri bermesra dengan senduk dan kuali. Tapi idea dah tak ada, plus nak makan yg ringkas. Jadi masak tengah goreng ikan, hiris bawang besar, bawang putih dan kicap. Ikan dah masak, campakkan bawang dalam sedikit minyak goreng ikan. Kita plak main campak jer cili padi bulat2 tu. Tak ketuk, x hiris, x tumbuk. Agak2 dah garing, titiskan jer kicap ikut suka dalam bawang tu. Dah siap, ceduk bawang dari kuali, selimutkan pada ikan goreng.

Kadang2, selera orang tua macam kita nie nak yg simple jer. Owwhh..sedihnya rasa dah tua nie...

4 thoughts..:

Rahmah Ram Ram berkata...

wahhh...seketui seketui cili api tu...mesti sedap makan dengan nasi panas tak yah buat sambal dh sbb cili api dh tecongok atas ikan tu...tetiba rasa lapar balik..

ummi_norseha berkata...

sesekali buat tentu sedap...tp sy tiap2 masak yg sm{ikan masak kicap}pebret ank2..:)))

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ berkata...

wlaupun ringkas,ttap sdap..nasi mkn bertambah2..hihi

Aziela berkata...

Rahmah : First time saya buat mcm tu..sedap pulak rasanya...

ummi_norseha : Yerlah kan..anak2 mesti suka..

KaiSara : Kalau makan ramai2 lagi sedap kan...

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink