Khamis, 26 April 2012

Sebutan Bahasa Melayu oleh Penyanyi Melayu : Menjelakkan!

Assalamualaikum.....

Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf!

Tapi memang kita tak boleh terima langsung kalau ada penyanyi Malaysia yang Melayu, tak boleh nak sebut betul2 perkataan Melayu. Kalau tak boleh pronounce perkataan dengan huruf 'R', kita masih boleh terima sebab itu keunikan azali manusia. Ada yang memang tak boleh sebut 'rrrrrrrr' betul2. Main layang2 lidah jer kalau sebut.

Tapi yang memualkan, kenapa mesti tak boleh sebut perkataan 'T'? 'T' bertukar jadi otromen 'ch' pulak... Contohnya : Untukmu.... jadi Unchukmu....

Perghh...Mat Saleh American pun x macam tu punya teruk seh....

Serius, bila dengar lagu yang penyanyinya mengada2 macam gitu, kita akan terus switch channel lain.

Rasa sangat terhina bila bangsa Melayu sendiri tak boleh nak sebut betul2. Bajet kiut ke macam tu..? Peleeaseeeee!!! Orang lain perjuangkan Bahasa Melayu, rakyat asing beria belajar bahasa melayu, Bangsa Melayu sendiri menghina bahasa ibunda.

Sekali lagi. Maaf kepada sesiapa yang tidak setuju....

5 thoughts..:

@ deqla manjew berkata...

eh sape retis tu?? ngade2 pulak nk tergeliatkan lidah..tp mkn sambal belacan jugak kan..haha

Rai berkata...

awww..jangan kuchuk kuchuk occayyy.. hahaha..

Miss BaNu berkata...

lagu ape tuh kak n sape artis tuh cer bagi klue sikit kak..hehe nk gak tau lagu ape..

Aziela berkata...

deqla manjew : Sambal belacan ke, sambal tempoyak ke, tetap orang Melayu kan.... Even bangsa lain kat Malaysia nie pun x ckp mcm gitu...

Rai : Ha..mcm tu lah..macam tu..hahahhahahaha

Miss Banu : Alaa, ada artis duet ngan group apa ntah... Geli akak dengar...

Rahmah Ram Ram berkata...

hehehhe...lidah dia terseliuh gamaknya..tak pun kena ulcer mulut...takleh sebut bebetul....hehe

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink