Isnin, 18 Februari 2013

Hari Tahun Baru Cina Kami : Terbang ke Rumah Lain

Assalamualaikum.....

Ok..sambungg!!. Eh, mana ada terbang. Drive jer...x sampai 5 minit dah tiba. Rumah seterusnya, kami pergi ke rumah Auntie Nyaros, kakak Mommy yang sulong. Selalunya dia pun berkumpul dekat rumah Uncle Ah Huat, tapi this year, dia suruh kami datang rumah dia pula...hehehehhehe. Oklah auntie..no hal punya.



 Yang wanita berdiri tu lah Auntie Nyaros. Bukan main happy lagi dia sebab kami meriah2 berkumpul kat rumah dia. Auntie Nyaros anaknya 2 orang. Brother Darren dengan Brother Danny.



Kaum lelaki memang rancak jer borak2. Yang berdiri tulah anak sulong Auntie Nyaros, Brother Darren. Yang sebelah kiri duduk tu ialah Bapa Darren. Hehehe..kita tak tau nama dia. Semua orang dalam family panggil dia Bapak Darren jer, kita pun ikut juga. Hehehehehe.




Ini pula ialah Brother Danny dengan hubby. Memang ada iras rupa kan? Perut jer tak sama. Tapi, kamera trick nie, tu yang nampak hubby kita 'prosperous' jer tu. Kita yang tolong jawab bila cousin dia semua tanya hubby : Apa sudah jadi? Kita jawabkan, Paul banyak prosperous maaa...hihihihi.

Kat sini pun, diorang masak2 sayur jer. Sama juga, puasa daging sebab sembah tuhan yang sama kot. So, kami makan fastfood lagi. Makan Dominos pizza pula. Aduhh..naik sendat perut jadinya.


Lepas rumah Auntie Nyaros nie, kami bergerak ke Kuala Sg Baru pulak. Visit 4 rumah nenek saudara kat situ dengan satu rumah auntie lagi, cousin rapat Mommy. Habis raya, dah Maghrib. Letih betul rasanya. Esoknya pula, salah satu uncle buat open house di Masjid Tanah. Diorang saja buat 2nd day sebab first day kan vegeterian. So second day dah boleh makan ayam kambing. Nasi beriyani dengan macam2 lagi. Superbbb. Katerer Melayu, macam biasa. Hubby's friend's wife and the gang punya group yang masak.

Ok, selesai dah 2 hari beraya. Itupun skip banyak rumah sebab salah satu family tu, maknya baru mati 2 bulan lepas. Nenek tu mati accident di Tanjong Minyak. Kebetulan masa Raya Haji, nenek tu ajak anak2 cucu semua datang rumah Mommy sebab katanya masa Raya Puasa tak sempat datang. Gambarnya ada di ENTRY INI. Nenek tu duduk di tepi sekali sebelah kiri. So, keluarga anak2 nenek tu semua tak beraya lah tahun tu. Tapi pergi raya rumah orang lain, boleh cuma tak boleh di rumah nenek tu jer.

Nantilah kita share sikit pasal kami ziarah dia untuk kali terakhir.


Yang sebenarnya, sepanjang kesibukan kami beraya, kita dan hubby juga terkejar2 ke Pengkalan Balak sebab family kita dari PD ada buat family gathering. 3 hari 2 malam di situ. So, raya pun layan, gathering pun layan. Semput dibuatnya. Pasal gathering, cerita nantilah yer...


.

23 thoughts..:

AyueJean AJ berkata...

Wahhhh... Meriahnya CNY.... =D

TiranaAduka berkata...

salam sis...
lawatan balas ke tempat sis aziela..
TERIMA KASIH atas komen-komen sis tu.....

Terbang ke rumah lain erk..?

♥ Wina ♥ berkata...

seronoknye berkumpul & bergathering :)

Daddy Ziyyad berkata...

ada join tak acara yee sang? saya teringin nak rasa yeesang ni..hihihi...Muka brother danny tu mmg seiras...suruh Danny rajin2 makan prosperity beger! hahaha

Acik Mimi berkata...

hai kak
follower 604 as acikmimi...
saya dari Tempat TA tadi...
1st time masuk tempat akak ni...

nak kenal boleh...
tu.........Bro TA kat komen akak pun ada....

Acik Mimi berkata...

terima kasih kak..eh nak panggil akak ke nak panggil sister ni... uwargh!!!!!!!

akak la follower ke-2 dalam blog saya....

kak..akak mesti otai cam TA kan..?
leh la ajar saya....
kak saya baru lagi dlm blogging ni....

Kakzakie berkata...

Kalau macam ini gaya puaslah makan sana-sini tak payah ke dapur dah Ziela...

Aziela berkata...

@AyueJean AJ Meriah juga la

Aziela berkata...

@TiranaAduka Akak kan suka mengomel, TA. Harap TA tak bosan..hihihihi

Aziela berkata...

@♥ Wina ♥ Setahun 2 kali jer Wina..hehehehe

Aziela berkata...

@Daddy Ziyyad Yee Sang tak join la Doc, sebab tak join makan besar diorang. Tapi kami kat office selalu jer makan Yee Sang sama2. Beli ready pack kat JJ, lepas tu tambahlah dengan salmon ke, atau benda lain. Meriaahhh...

Oh, Danny kena control makan. Bakal isteri dia strict..hihihihi

Aziela berkata...

@Acik Mimi Terima kasih sebab sudi join My Rainbow yer. Apa salahnya nak kenal. Akak dah balas kunjungan dah pun.

afeb pilah berkata...

meriah seronok dan bes!

Azian Elias berkata...

MERIAH KAN.. BERBEZA KAUM DAN PERAYAAN..

TiranaAduka berkata...

uiks...
acikmimi pun dtg sini gak....
hahahhahahahahhaha

Selamat datang ke alam blogger acikmimi...
sis aziela ni ramah tau dan boleh cubit orang yg nakal2 so acikmimi jgn nakal2 nanti kena cubit

p/s
acikmimi tu budak kampung TA sis...lama tak nampak dia tu...bz sangat cari duit...

TiranaAduka berkata...

TA tak pernah bosan dengan NGOMELAN sis Aziela..
kalau sis tak singgah macam ada yg tak kena je pada blog TA tu...

Yg penting sis ......keep Blogging
gogogogogogo sis aziela..caiyukkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Aziela berkata...

@Kakzakie 2 hari tu memang saya tak kedapur langsung pun kak...hihihihi

Aziela berkata...

@afeb pilah Feb, nanti cari wife Mat Saleh yo...bulih share experience dgn kitorang lak.

Aziela berkata...

@Azian Elias Meriah juga. Thank you kak, singgah sini.

Aziela berkata...

@TiranaAduka Ohhoo...kisahnyaaa..! Ha, betul kata TA tu. Nanti akak cubit, atau rotan. Tapi TA lebih expert blogging dari akak.

Alahai TA, terharu rasanya dengan sokongan TA nie.

Mrs Velentine berkata...

meriah wo kak...rindu suasana mcm ni

Aziela berkata...

@Mrs Velentine Sekarang pun masih boleh meriahkan lagi, MV

Azham Vsvc berkata...

Hehe....sibuk beraya...soronok betul....nampak keharmonian rakyat Malaysia kat sini hehe....saya terharu dan sangat respek keluarga akak yang masih mengekalkan ikatan kekeluargaan yang sangat kuat :)

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink