Selasa, 2 Oktober 2012

Review Filem Hantu Air

Assalamualaikum.....

Aihh...hari nie blog macam slowww jer. Memang ada masa pun mcm tu kan....

Anyway, semalam hubby purchase Hantu Air dari Astro First tanpa berbincang dengan kita dulu. Kalau bincang, sah2 kita x mau sebab kita nie penakut. Tapi since dia dah beli dah pun, nak x nak kenalah juga tengok kan. Tapi, sebelah tangan pegang bantal, sebelah lagi pegang novel terbaru Acik Lana. Konon kalau takut, boleh escape dengan baca novel lah kan...



Inilah hantu airnya... scary kan? Pic from google

Nak cerita sinopsis pun kita tengok main skip2 jer kan. So, lebih kurang cam nie lah ceritanya...

Seorang tok moh yang telah berjaya menangkap satu semangat jahat selepas membunuh segala anak2 semangat tu, telah menyumbat semangat tu dalam sebiji botol dan mengarahkan budak suruhannya buang ke satu tempat. (Soalan : Kalau dah bunuh anak2 semangat jahat tu, kenapa tak dibunuh mak nyer sekali?).

Tapi nak dijadikan cerita, botol tu dah terjatuh pulak kat dalam tasik.

Lepas bebudak suruhan nie balik nak bagi report, ada lah pulak si nyah diva Azwan Ali memancing kat tengah tasik dengan baju lip lap, rambut vogue sorang2 kat tengah tasik sambil bergosip dengan kak propa dalam tepon. Dalam pada lepas buat dosa bergosip dan mengumpat dalam tepon, dia dah terpancing botol semangat nie. Dia buka penutup botol, tapi lepas tu baru sedar botol tu bukan sebarang botol. Barulah teringat pesan2 'Mak Esah' dia. Dia campakkan balik dalam tasik, and semangat jahat tu pun keluar dari botol, terus jadi hantu air sebab dia 'dilahirkan' semula dalam air dan ngap si Azwan Ali. Yes, dalam cerita nie, hantu air tu bunuh orang tau..

Resort yang berdekatan dengan tasik tu, dikendalikan oleh Mawar, yang kebetulannya anak Tok Moh tu. And hantu air tu mula buat kacau kat resort tu, asyik nak makan orang jer sebab dia aim nak makan Mawar supaya boleh balas dendam kat Tok Moh yang bunuh anak2 dia tu.

Hantu air dalam cerita nie, boleh menyamar jadi berbagai2 rupa, tapi bila dia menyamar kita tahu sebab kaki dia berair jer. Bukan basah tau, ini memang menjejeh2 air kat kaki. And bila dia jadi hantu, dia hanya boleh bergerak di laluan yang ada air..kononnya lah..

Highlights :

1. Hero memang x best. Nak kata over acting pun ada, nak kata slow pun ada, nak kata menyelami perasaan terlampau sampai kita rasa adakah dia rasa syok sendiri? pun ada. Sorry hero, sorry director.

2. Cerita sedikit confuse. Kenapa nak wujudkan watak hero yang mengalami masalah jiwa? Secara realiti, mcm mana orang yang tak tenteram jiwanya boleh muncul jadi hero? Tekanan jiwa dia kronik tau...! Maybe pengarah nak tambah perisa dari sudut lain dalam movie ni kot. Tapi kalau x libatkan kisah hero ada tekanan jiwa nie, kita rasa filem nie lebih kemas. 

3. Mak datuk, seksinyaaaa awek yang kena baham kat dalam chalet tu. Lepaslah pulak dari LPF scene seksi yang amat mcm nie.

4. Angelina Tan dan Hamdan ex-senario jadi pasangan suami isteri, memang superb. In-fact lebih shining dari pasangan hero dan heroin. Anak diorang pun, keletahhh sangat. Mummy, speak English! Heheheheh, sooo cute and funny.

5. Hero and heroin is suppossed to be in love, tapi x rasa the love. Rasa mcm masing2 at the stage of "...siapa orang nie, kenapa dia begitu, begini.." type.

6. Tak taulah mcm mana, tapi kita rasa keseraman hantu tu memang ada sebab muka2 hantu nie di tunjukkan terang2an. Cayalah Anna, managed bawa watak hantu air dengan excellent. Siap makan telur mentah, gigit telur tu macam gigit epal tau, dengan isi telur mentah tu berjejes-jejes masa dia bertenggek kat hujung bot bomoh cina temberang tengah tasik tu.

7. CGI yang sangat banyak dan mencacatkan sikit keaslian pemandangan. Part rambut hantu melilit, part dalam air, semuanya nampak sangat CGInya. Even fireflies pun nampak beno tipunya. Kunang2 kat lain, mata hero pandang kat lain. Eisshh..sayangnyaaa

8. Scene kat hujung2, masa hantu air menyamar jadi tok moh, kita yang tengok nie, dari mula hero dukung tok moh lagi obvious dah tahu tok moh tu ialah hantu air. So, elemen surprise lepas tu dah tak menjadi lagi.

9. Saiful Apek, Amir Raja Lawak and their gang, memang betul2 menghidupkan cerita. Diorang punya action, lawak sampai kami gelak tak berhenti. Dah gelak, nak sambung gelak, nak tarik nafas untuk sambung gelak pun x boleh sebab tak boleh berhenti gelak pada nafas pertama. Eh, faham ke? Senang cerita, gelak sampai tak mampu berhenti untuk bernafas. Ha, laghaoo sungguh kan.. Astaghfirullah...

10. Ada satu scene, hantu air tu pelan..pelan..pelan...bergerak nak ngap Apek and kawannya bertiga kat dapur. Sampai diorang terlekat kat dinding dapur. Apek siap cakap : Marilah kita mengucapkan 2 kalimah syahadah beramai2. Sempat lagi tu..hahahahhaha. Sekali hantu x leh nak ke depan lagi, try2 pun x leh maju lagi. Pandang bawah, lantai dah kering... Apek punyalah gelak suka hati. Siap ejek2 hantu lagi sebab tak leh nak gerak lagi. Hantu dah bengang. Dlm pada dia gelakkan hantu, Amir yang menggigil ketakutan tu, dah terkencing. Meladung2 air kencing dia atas lantai. Panik betul apek buka baju seluar sebab nak lap air kencing, x nak bagi sampai kat kaki hantu...

11. Tapi sebelum tu, ada satu scene hantu air nie merayap masuk dalam chalet ikut sorang pompuan. Boleh pulak dia menjalar dalam chalet tu tanpa air...

12. Kat ending2 tu, hantu air nie tetiba pakai seluar..!

So, nak tengok pun boleh...gelaklah puas2. Tak tengok pun, err, sorry yer, agak tidak merugikan.


9 thoughts..:

Nur Asmida Bt Karim berkata...

mcm best je baca review niw tpi rumah kita tkde astro huhu

♥ Wina ♥ berkata...

hurmmm x rasa nak beli pun..mcm x berbaloi jek

tunggu jugak filem malaysia yang betul² seram...

Eiqa Almond berkata...

Memang suka baca cerita2x hantu yee.??
Ending pakai seluar je.?? -_-
Awesome hantu niee.. ;D

Mira Adzlia berkata...

oh...gitu kesah cite nih...xseram sgt la kn..byk lawak2

ummiross berkata...

Salam kenal Aziela..

cerita seram lawak ke ni Aziela, kalau ada unsur2 lawak ummi suka juga menonton, hehe..

Iffah Afeefah berkata...

xmola

kejap rase best

kejap rase x pulak

tapi sbb hantu, kompem takot

NzA berkata...

akak pn jenis penakut jugak..kalau nk tgk crita hantu mesti ada teman......

Aziela berkata...

Nur Asmida : Takper, nnt dia keluar kat tv...

Wina : Ha, memang ada sikitlah rasa x berbaloi tu...

Eiqa : Err, akak x gemar sgt seram2 nieh...

Mira : Kureng laa...lawak lg bnyk akak rasa

ummiross : Wah, akak singgah sini... terharunya... Terima kasih.

Iffah : Tak rugi x tengok..hihihihi

NzA : Samalah kita yer kak....

Sari Yusa Ibrahim berkata...

Akak gelak nak mampus part Apek lap air ken**** Amir tu, wkwkwkwkwk

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink