Selasa, 10 Mei 2011

Buah Pertama

Assalamualaikum...


Jenggg....inilah buah jambu sulong yang dihasilkan oleh pokok jambu yang kita dan hubby tanam 2 tahun lepas. Beli anak pokok kat pasar tani Alor Gajah. Harganya RM18.00. 2 tahun menunggu, membaja dan membelai, akhirnya dah mengeluarkan hasil. Ini tangkai pertama yang masak. Ada 3 biji. Sebiji hubby dah terus ngap sbb x sabar nak rasa. Sangat watery, crunchy and bulat. Memang sedap dan kemanisannya pun sedang elok sangat2. Kelopak dia terkopek satu tu sbb kita basuh ganas sgt agaknya...hahahhaha.

Nak tgk pokoknya? Inilah pokok jambu di bahagian belakang rumah, sebelah dapur kita...



Rimbun dan tinggi kan..? Ada beberapa tangkai lagi yang dah berputik dan we all pun dah balut. Mungkin weekend nie nak balut lagi... Weekend nie balik Melaka ke? Alaaa....

Ooo...entry nie bukan bermaksud apa2 yang negatif. Cuma seronok sbb inilah pokok pertama yang kita dan hubby tanam bersama dan membesar dengan sihat. Jadi, kita sharelah rasa seronok tu dengan pembaca semua kat sini.

So, u all tanam pokok apa?

1 thoughts..:

msredcheesecake berkata...

CIK AZIELA,

ADE KEBUN BUAH KE? BEST NYA.JAMBU TU MERAH LA SANGAT.TERLIUR SUDAH....

MSRED FOLLOW K...

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink