Jumaat, 4 November 2011

Cara memilih calon suami

Assalamualaikum.....

Wah...ada yang dah berminat nie yer. Hmm..sebenarnya bukan nak cerita detail, cuma secara general saja. Lagipun kita tengok dah ramai yang cerita tentang tips memilih pasangan nie. Tak perlulah ada repeatation disini kan. Kalau susah sangat, boleh jer tengok blog En Hasrul Hassan tu. Banyak betul tips berguna dan tepat yang beliau kongsikan.

Cuma, kalau nak tengok daripada mata kasar sebelum kawen, ianya tidak menjamin semua attitude itu tak akan berubah. Kita nak cari lelaki yang romantik, tapi bila lepas kawen jer, hilang romantik dia. Begitu juga dengan sifat2 yang lain. Kita semua tak akan dapat seseorang yang perfect sebab tiada siapa pun yang sempurna. Cuma kita mencari seseorang yang boleh mewarnai hidup kita dengan cantik.

Oh yer, itulah sebabnya kenapa membaca personality melalui tulisan itu penting. Kita nak tahu sama ada sikapnya itu can be tolerated dengan kita atau tidak. Contohnya, orang lelaki yang merokok, ada perempuan suka, ada yang boleh terima, ada yang tak suka dan ada juga yang tak boleh terima langsung! Begitu juga dengan sifat romantik contohnya. Ada perempuan yang suka, ada pula yang geli geleman. Kita mencari kebahagiaan, maka haruslah bersesuaian.

Tapiii...selain daripada tulisan, ada cara lain juga untuk menilai sikap2 seorang lelaki. Kita nilai daripada diri lelaki itu sendiri.

Antara contoh2 aspek yang memberi makna terhadap sifat dan sikap seorang lelaki adalah seperti berikut :

1.) Bentuk tapak tangan : Tahap kerajinan
2.) Bentuk bibir : Tahap cemburu
3.) Bentuk dahi : Penguasaan ilmu
4.) Bentuk alis kening : Hormat pada orang tua, tahap ke'bapa'an, tahap cepat naik angin (hehehhehe)
5.) Rambut di bahagian tengkuk : Tahap kesetiaan

Wah...sikit sangat ke? Alahai, kalau combine dengan tulisan tangan, cukup dah untuk tahu almost 50% tentang seorang lelaki.

Apa, nak tahu? Alamak...public nie. Nanti orang lelaki tahu kita semua skodeng dia..takmo..takmo..syhhhh...

Kalau ada rezeki untuk berjumpa dan bertanya, Insyaallah...

Selamat memburu calon suami pilihan...

8 thoughts..:

Rahmah Ram Ram berkata...

hihihi..macam kontes plak...habis lepas ni adik-adik kat luar tu nilik tapak tangan bakal asben/boifren masing-masing.

Cik Bambam berkata...

nak gi tilik jep sepah or remy ishak lak.. wahahahhahah

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

x sempat nak pilih calon dah kawen ni ngeee.....nice n3 ai loikeee

Aziela berkata...

Ramah : Haa....selalu orang lelaki tengok pompuan macam nak telan..this time, kita plak tgk lelaki hehehehe

Aziela berkata...

CB : Ha..tilil jangan tak tilik. Hahahahahha

Aziela berkata...

Lady Ayu : Syukur...dah dapat yang terbaik...hihihihi...

nabila faryzza berkata...

mcm mana plak melalui bibir kte leh tahu tahap kecemburuan dia?

Aziela berkata...

nabila faryzza : Haa...itu kalau kita jumpa di mana2 nanti, kita gossip2 ekk..

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink