Khamis, 3 November 2011

Kita rayu, tolonglah buang....

Assalamualaikum.....

Kita buat entry ini berdasarkan berita daripada Cik Lulu Caldina yang cantik tu. Ceritanya ada di SINI.

Kisah mengenai kanak2 yang berusia 2 tahun dah tertelan jeli kristal dalam pasu bunga tu. Alah, yang ramai orang suka tanam pokok dalam vase atau gelas kaca berbagai bentuk tu. Memang cantik..nampak kiut berwarna warni. Even kita sendiri pun ada di meja opis last year. Tapi awal tahun dulu kita buang sebab tak suka tengok bila dia berlumut. Oh yess...dia bolehh berlumut! And dalam bulan Ogos, kerajaan haramkan sebab merbahaya kepada kanak2 kalau tertelan.

Nah...sekarang kita disajikan dengan buktinya.

Girl 2 thn nie dah tertelan sbb kengkawan dia kasi..konon ingat gegula. Masa mak dia perasan, dia dah telan 2 biji, dan biji yang ketiga tu sempat dikeluarkan.

Malangnyaaa...... parents dia tak bawak langsung ke klinik atau hospital. Bila dah demam, muntah2, baru nak ke hospital. Weeiii...x sayang anak ke diorang nie? Benda tu ada bahan kimia la wehh....kok la x takut tersumbat..tapi chemical effects utk organ dalaman budak kecik tu mcm mana? Aduihh.. mana pergi akal?

Bila x-ray, doktor kata x ada apa2. Ker, diorang x cerita yang budak tu dah telan jeli tu?

Bila dah muntah, kuar jeli sebutir, pergi semula hospital, baru doktor tu jumpa lagi seketul. Dah sebesar BOLA PING PONG!! Dalam usus kecil plak tu. Maknanya dah nak keluar jadi najis, tapi besar sangat, sangkut. Syukurlah belum pecah. Kalau pecah? Serpihan jeli tu dah mula kuarkan chemical yang attack usus, buah pinggang, hati dan seterusnya...nyawa. Hah..nak ker?

Kalau ada yang masih guna atau simpan, tolonglah buang. Kalaupun anak kita dah besar, kita pasti ada tetamu yang berkunjung membawa anak kecil. Tak rasa bersalah ker kalau kitalah punca kematian?

4 thoughts..:

Rahmah Ram Ram berkata...

huhuhu..saya tak buang lagi masih ada lagi kat tempat ni...tapi tak berani bawak balik kerumah..pasti memang akan dibuat barang mainan nanti.

Rozita berkata...

kadang2 kita tak ambil berat atau terlepas pandang sesuatu yg memang serius..

Fad berkata...

jejak blog ni blk..:):)sori la lmbt sbb cf demam..hehe

nabila faryzza berkata...

baru tahu pasal cerita ni. a'ah kan, takkan la parents tu tak cter kat doktor. maybe parents dia ingat benda tu perkara kecik je kot. haish! macam2 dh skang

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink