Rabu, 30 Mei 2012

Nasi Goreng Udang Podeh dan Perpisahan

Assalamualaikum.....

Dah sarapan ke? Hmm, pagi nie, sebelum subuh lagi kita dah sibuk di dapur. Menyiapkan sarapan sebab hubby ada. Hubby akan ke China lagi pagi nie. So, dia tidur kat KL lah malam tadi sebab lebih mudah ke KLIA berbanding bertolak dari Kuantan.

So, sempena perpisahan sementara kami sehingga hari Sabtu nie, kita buat Nasi Goreng Udang Podeh. Sajer ada word Podeh tu sebab guna cili padi. Tapi tak letak banyak pun sebab takut hubby sakit perut pulak nanti. Sempoi jer pon, tapi Alhamdulillah, hubby makan lebih sikit pagi nie. Dia kata sedap. Maklumlah, dah lama tak makan masakan isteri. Kalau hujung minggu, hubby tak benarkan kita masak sebenarnya. Dia kata tak perlu susah2, masa pun limited, nanti jadi penat pula. Ha, sangat baik kan..? Cumanya, kita suka jer nak masak, walaupun x pandai. Dah ler x pandai, jarang pula masak, makin tumpul la skill jawabnya.

Oh yer, walaupun sepanjang minggu kami terpisah, tapi selalunya weekend mesti bersama. Oleh kerana weekend nie akan terbuang 50% daripada jumlah waktu tetap bersama-sama, maka ada sedikit rasa ralat dalam hati. Walaubagaimanapun, : Aku relakan kau pergiiiiii (sila ikut tonasi lagu Fauziah Latiff).

Ohkeyyy, cukuplah bebel kisah percintaan hujung minggu kami, meh tengok sarapan pagi tadi... Oh, kita sajer goreng sekali nuget ayam tempura tu sebagai side dish...


Nak resepi ke? Alahai...segannya nak letak sebab nasi goreng jer pun. Apa2 pun, bahan asasnya tetap sama. Mungkin cara masing2 berbeza, tapi kita punya cara memang common sangat.

Tapi, manalah tahu kalau ada yang baru nak cuba2 masak, bolehlah try cara kita nie yer. Inipun, mengenangkan seorang adik di opis nie yang akan mendirikan rumah tangga bulan hadapan yang sering bertanya tentang resipi dan gaya masakan kami kaum ibu. Katanya beliau tak pernah lagi nak masak2 bersungguh bagai. Tapi memandangkan akan melangkah ke alam rumahtangga, beliau harus bersedia. Lagipun, nanti masa Ramadhan kena masak untuk sahur kan..? Alahai...bebel lagiii... Jom semak resepi kita...

Nasi Goreng Udang Podeh

Bahan-bahan:

1 mangkuk nasi
beberapa ekor udang
1 biji telur
sayuran (kita guna kobis jer)

Bahan tumbuk :
10 biji cili padi
2 ulas bawang merah kecil
1 biji bawang merah saiz sederhana

Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara-cara :

1. Tumiskan bahan tumbuk hingga kekuningan
2. Masukkan udang dan gorengkan dengan api sederhana selama 2 minit
3. Masukkan nasi dan gaul rata
4. Kautkan nasi ke tepi sedikit. Pecahkan telur dan kacau telur setempat. Agak2 telur dah jadi sedikit scramble, gaul rata dengan nasi.
5. Masukkan sayur, dan perisakan dengan garam.
6. Gaul lagi rata hingga sebati dan hidangkan.

See...sonang sangat kan..?

12 thoughts..:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

nasik goreng ni makan masa mana pun sesuwei gituew
senang & sedap kan akak

Iffah Afeefah berkata...

pedas

xmkn pds

Rahmah Ram Ram berkata...

sungguh menyelerakan...awak bagus ni..ada dua resepi saya yang boleh dipraktikkan oleh saya wiken ni...hihihi..tq awak!! kalau ada lagi kasi sharing ye...

Aziela berkata...

Lady Ayu : ha..mudah dan sedap. Versatile gitew... hihihi

Iffah : Oh...ini memang pedas...

Rahmah : Hihihi...simple sesangat nie wak..

Cik Eka berkata...

eka pun suka buat nasik goreng udang..

oh duk jauh2 eh...
eka pun nanti cenggini kotnyer... duk jauh2..huhuhu

che mid berkata...

huss... podeh amat ni.. satu mangkuk nasik tu besar mana eh.. kalu saiz sup nasik ayam.. mau podeh GILE.. ha ha

suka baca lenggok bahasa aziela.. sempoi je..

Suhami Ahmad berkata...

kalau boli yo peroncah tu bulih tak kak? hihi

Aziela berkata...

Cik Eka : Senang dan sedap kan..? Banyak sungguh cabarannya dik...

Che Mid : Sajer letak satu mangkuk, sbb ikut kesesuaian pedas masing2. Kalau x makan pedas, nasi satu besen pun boleh gak...cuma kena tambah bawang...heheheheheh Err, I take that as a compliment yer...heheheh, perasannnn

Aziela berkata...

Suhami : Ko nak boli poroncah nasi goreng kek kodai? Nak kono lompang? Penat2 jer akak menaip resipi nie. Malam ni masak nasi goreng tau..! Kalau x, akak rotan Atok.. Eh..?

Rai berkata...

besarnya udang tu kak.. kalau anak2 saya dia makan udang dulu..hehehe..


kak..nanti email saya ya.. kesoma.rai@gmail.com.. bagi email yg akak guna utk login ke blog..

nak invite jadi guest blogger :D

NzA berkata...

alahai kesiannya nk kena tinggal lagi...akak pn nk kena tinggal gak ni...cik abe nk ke vietnam...hu.hu.hu....

nmpk sedap sgt2 nasi goreng tu....

Aziela berkata...

Rai : tq for the opportunity. Really appreciate it, dear.

NzA : Yer lah kak... Asyik kena tinggal jer kita nie kan..Eh, tp sy memang dok asing2 pun..hehehehehhe

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink