Rabu, 16 Mei 2012

Kenangan Menjadi Guru Ganti

Assalamualaikum.....

Sambungan daripada entri INI, kita nak mengenang sedikit pengalaman menjadi seorang guru ganti di sekolah rendah tempat kita belajar dulu. Masa nie, baru habis SPM dan sementara menunggu tawaran ke mana2 pusat pengajian, kita menerima tawaran dari makcik kita yang mengatakan sekolah rendah kita dulu sedang mencari seorang guru ganti.

Seronok sangat rasanya sebab kita pun macam sukalah juga nak mengajar nie kan.

Kita ditugaskan untuk mengajar pelajar darjah 2 seramai 49 orang dari golongan berbilang bangsa dan latar belakang keluarga. Perghh..sangat mencabar....! Murid2 yang berumur 8 tahun tu semuanya hyper active. Kita masih ingat lagi, sebelum melangkah masuk ke kelas, guru2 yang dulunya mengajar kita dan sudah menjadi rakan sejawat memberi nasihat penting. Kata mereka, tolong bertegas dan jadi garang kalau boleh untuk tidak membiarkan cikgu di buli anak murid. Kita senyum jer masa tu. Konon nak cuba pendekatan psychology. Ada juga 3 orang guru lelaki praktikal di situ. Dah, kami ber-4 jer yg sebaya, yg lain semua dah veteran. Diorang tegurlah kita, tapi macam malu2 jer. Rupa2nya mereka tu bakal2 ustaz daa, patutlah segan2 jer. End-up, kita berkawan dengan cikgu2 veteran jugaklah....

Sebaik melangkah masuk ke kelas dan perkenalkan diri, soalan pertama yang di tanya ialah :"Cikgu dah nikah ke belum...?"

Wahh.... terperanjat betul dengar soalan mcm tu. Tapi kita jawab seadanya. Subjek yg di ajar ialah semuaaa subjek yang ada, kecuali Agama dan B.Inggeris. Memang sangat mencabar.

Kita ajar kelas petang sebenarnya. Baru habis SPM, manalah ada transport. Gunalah public transport kan. Pulak tu di kawasan kampung kita, bas satu jam satu jer. Disebabkan masuk sekolah pukul 1.30, kita tunggu bas pukul 11.00 pagi sebab takut lewat masuk kelas. Habis sekolah dah pukul 6.30 ptg, terpaksa naik bas akhir pukul 7.00 malam. Tiba di rumah, kelam kabut solat dan mandi, terus ke kelas komputer pula sampai jam 11.00 malam. Lepas kelas komputer, duduk sorang2 di hall rumah dan periksa buku2 dan kerja rumah anak2 murid untuk semua subjek2 yang di ajar. Fuhh..memang penat betul rasanya. Selepas beberapa hari kerja baruulah my closed friend sudi nak pick-up kita and hantar kita ke sekolah. Kesian dia.... Balik kelas komputer tgh2 malam pun dia kena hantar sampai rumah. Sebabnya ayah kita dah penat, so dia amanahkan jer kita pada ex-bff kita tu. Kalau orang lain tengok, mmg ingatkan we all couple lah agaknya, pada hal closed friend jer pun...

Minggu pertama kita mengajar, kita di uji dengan kenakalan seorang anak murid yang hyper active. Rupa2nya dia adalah penghidap ADHD ( Attention Deficit Hyperactivity Disorder ). Budaknya nampak normal, tapi tiba2 jer dia berlari2 dalam kelas..menjerit2, mengganggu rakan lain dan teruknya tiba2 berlari keliling padang sekolah. Budak itu berbangsa India dan merupakan anak seorang doktor di bandar kami tu. Kita yang tak tahu langsung tentang dia, terpaksa kejar dia keliling padang untuk tarik dia masuk ke kelas semula. Owh, tolong jangan imagine kita berlari dengan saiz sekarang sebab dulu saiz kita adalah separuh dari sekarang, hehehehhehehe. Hari ke-3, Guru Besar terpaksa masuk campur. GB ambil sebuah kerusi, suruh budak tu duduk di situ dan ikat dia di kerusi tersebut. Ikat manja2 jer lah.... bukan mcm pengganas tu. Tapi barulah aman sikit lepas kena ikat.

Ada pula pelajar Cina yang menangis satu hari tu sebab buku dia hilang di kelas. Kita pujuk kata esok cari lagi sebab dah tiba waktu balik. Tapi dia kata nanti bapak dia marah sebab bapak dia garang. Kita janji utk explain pada bapak dia. So, malam tu kita call bapak dia and explain, tp kita pulak kena marah dengan bapak dia. Wah, mmg betul garang lah..! Bapak dia adalah tokey sebuah restoran di bandar kami.

Setiap kali kita kena attend meeting, anak2 murid mestilah liar semacam. So, satu hari bila attend meeting, kita perintahkan ketua darjah untuk catat nama pelajar yg bising. Nnt kita denda dengan rotan. Balik tu, ada lebih kurang 5 nama pelajar dan kita pukul (pukul manja je) err...vuntut mereka dengan pembaris panjang 1 meter yang kayu tu. Layang2 manja je, sekadar peringatan. Entah mcm mana, bila sampai kat sorang pelajar India lelaki, pembaris tu PATAH! ALAMAK..!! Padahalnya, memang pembaris tu pun dah retak dan uzur, tunggu masa jer. Dah ler budak tu nangis bagai nak rak sebab dia nampak patah, dia ingatkan kita pukul kuat, padahal masa kena tu dia rilek jer. Memang x kuat langsung pun. Duhhh...jenuh pula nak pujuk dia....

Ada lagi sekali, kita masuk lewat sket ke kelas sebab ada urusan di pejabat sekolah. So, sedang melangkah ke kelas, kita rasa sangat hairan sebab kelas kita senyappp jer. Selalu tu pantang x der cikgu, memang riuh rendah diorang tu. Dari hujung blok dah boleh dengar. Bila dah dekat, baru kita perasan ustaz praktikal tengah 'basuh' anak2 murid kita. Kita ingat lagi kata2 dia :

" Kenapa kamu tak boleh diam? Kamu bising2 dapat apa? Kamu tak kasihan ke pada Cikgu Azila kamu. Nanti dia pula kena marah sebab kamu bising2. Kalau saya dengar ada yang bersuara lagi sebelum Cikgu Azila sampai, SAYA IKAT KAMU PADA KIPAS SYILING TU.."

Wahh, terharuuu sangat bila dengar dia cakap mcm tu. Tp paling tak boleh blah part dia nak ikat kat kipas tu. Kita punyalah siksa menahan gelak.... Sengiihhhh jer lebar2. Bila dia nak keluar kelas, baru dia perasan kita tengah diri balik pintu. Merahhh muka dia tahan malu. Kita ckp thank u jer lah kan... Siapa pun anda, kalaulah anda terbaca, terima kasih banyak2, ustaz (nama dah lupa).

Kenangan penutup masa jadi guru ialah sambutan Hari Guru. Kebetulan masa kita mengajar. Terperanjat tau sebab dapat banyak sangat hadiah. Kita simpan segala bunga2 dan cenderamata tu sampai sekarang. Ada yang bapaknya siap datang ke sekolah bagi kita by hand... Balik rumah ptg tu, my ex-BFF tak dapat ambik, so naik bas dengan semua hadiah2 tu berbondong2. Oh yer, my ex-BFF sempat lagi usik kita. Dia cari anak jiran yg darjah 5 kat rumah dia, paksa budak tu bagi hadiah pada kita. Budak tu naik syak mcm2. Siap paksa2 suruh kita mengaku kita nie gf ex-BFF tu... Isshh..budak sekolah kecik2 lagi dh pandai yer...

Last day kita mengajar, semua pelajar kita salam, cium tangan kita dan peluk kita. Nangis2 diorang tak nak lepaskan kita. Walaupun kita garang, tapi kita selalu selitkan layanan seperti seorang ibu kepada mereka. Macamlah dah ada experience jadi ibu masa tu kan.. Anyway, because of that mother touch, itu yg diorang sedih sangat2 tu. Budak India yang kena pukul punggungnya sampai pembaris patah tu, siap peluk dan cium pipi kita kiri kanan lagi.

Sehingga beberapa tahun lepas tu, setiap kali terserempak di bandar, mereka akan panggil kita Cikgu. Sesetengahnya, selalu juga telefon rumah kita, cari kita. Tak ada apa pun, sekadar bertanya khabar katanya...

Semua kenangan ini tak mungkin luput dari memori kita....

Kalaulah kita yang jadi guru untuk 3 bulan saja pun dah ada memori manis begini, bagaimanalah guru2 seluruh dunia yang serahkan jiwa dan raga untuk mendidik sepanjang zaman agaknya....

SELAMAT MENYAMBUT HARI GURU kepada semua....

3 thoughts..:

Azham Vosovic berkata...

Akak...seronoknya dah ada pengalaman mengajar...saya sendiri masih tak ada pengalaman macam tu hehehe.... agaknya apalah cabaran yang mendatang nanti ey? hiuhuhu

Aziela berkata...

Azham : Mmg rasa bertuah dapat pengalaman mcm tu. And I believe u'll be a much more better teacher than I did...

Tanpa Nama berkata...

mcmn nk apply jd guru ganti eh..sbb tergn sgt nk jd cikgu..

ira

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink