Selasa, 11 Oktober 2011

Sarapan dengan Olio Tuna Pedas

Assalamualaikum.....



Waa..dah nak masuk tgh hari, baru kita nak tayang breakfast ekk. Tapi ini bukan hari nie punya. Opkos la weekend kan. Maklumlah, weekend jer yang ada masa nak godek dapur utk family. Kalau kita punya sorang kat KL nie...ala kadar jer la. Janji perut berlapik (kenkadang sampai penuh..bukan lapik lagi dah..).

Resipi nie, kita skodeng dari dapur Tiffin Biru. CMG, kita suka la dengan resipi nie. Family kita pun suka. Adam lagilah... Sampai ulang makan. Kita buat tak banyak, dalam 250gm spagheti jer. Pakai angel hair spagheti macam yang CMG buat tu. Cuma, kita tak ikut mcm CMG bulat2 sbb x ada bahan. Main hentam apa yang ada dalam fridge tu jer la. Tak sempat nak shopping pun. Meh la tengok resipi.

Olio Tuna Pedas
Resipi : tiffin biru (CMG)

BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram spaghetti (mat guna angel hair)
1 tin tuna, ditoskan
1/3 bahagian traffic light capsicum (merah, hijau, kuning) didadu (kita x ada)
1 biji bawang besar, cincang
3 ulas bawang putih, cincang halus
10 biji cili padi, cincang halus 

2 helai bay leaf 
4 kuntum cendawan butang segar, hiris < kita hiris chicken meat balls
12 biji buah zaitun hitam, belah 2 setiap satu < ini pun kita tak der

1 camca teh Mix Italian Herbs (boleh beli kat pasaraya) < tak ada juga. Kita pakai serbuk parsley
Serbuk lada hitam secukupnya
Minyak zaitun secukupnya
Garam dan sedikit gula
Herba Basil segar sebagai hiasan


P/S : Bwg tu kita tumbuk jer dengan cili padi.
Bay leaf kita xder, so pakai oregano jer.


CARA MEMBUATNYA :

- Spaghetti direbus hingga lembut dalam air mendidih bergaram, toskan dan gaul dengan minyak zaitun, ketepikan. Panaskan minyak zaitun dalam kuali, masukkan bawang besar, bawang putih, bay leaf dan juga cili padi cincang tadi hingga harum, tambah italian herbs dan cendawan, masak sekejap.

- Masukkan tuna dan traffic light capsicum, gaul rata. Tambah sedikit garam dan gula. Kacau dan masuk spaghetti, sederhanakan api dan gaul rata2. Masuk buah zaitun tadi dan gaul lagi. Akhir sekali tambah serbuk lada hitam, gaul rata dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hias dengan herba basil segar sebelum dihidangkan segera...

4 thoughts..:

Rahmah Ram Ram berkata...

wwahh!! sedapnya...nak nak masak sendiri kan? Macam ni boleh masak lagi ni... tetiba saya lapar balik la..

Golden Rose berkata...

hmm nyum2...nak cube gak la

Aziela berkata...

Rahmah : Senang sangat wak. Saya lagi confident masak ini daripada kuay tiaw goreng..hehehehehe

Aziela berkata...

Golden Rose : Mesti cuba tau..senang dan sedap.

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink